22.9 C
Nicosia
Παρασκευή 4 Οκτώβριος 2024 | 22:12

Λίβανος: Αναφορές ότι η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει και στο βόρειο μέτωπο με την Χεζμπολάχ

Η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που συμφωνήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αναμένεται να εφαρμοστεί και στα βόρεια σύνορά του, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα του Λιβάνου.

«Εάν το Ισραήλ δεν παραβιάσει την ειρήνη, μη εκπληρώνοντας τους όρους της συμφωνίας», η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει και στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπου δραστηριοποιείται το σιιτικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου, σχεδόν καθημερινά ο ισραηλινός στρατός και ένοπλες οργανώσεις –κυρίως η Χεζμπολάχ– ανταλλάσσουν πυρά στα βόρεια σύνορα της χώρας, ενισχύοντας τις ανησυχίες για διεύρυνση του πολέμου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο στρατός του Λιβάνου εμπλέκεται σε συνομιλίες με τη Χεζμπολάχ σε μια προσπάθεια να τεθεί τέλος στις επιθέσεις στο έδαφος της χώρας. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει στους αγρότες στο νότιο Λίβανο να συνεχίσουν την εργασία τους.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα συναντήθηκε με τον αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χαγιά, και με τον εκπρόσωπο της Χαμάς στον Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν.

Η συνάντηση θεωρείται ότι πραγματοποιείται για τον συντονισμό μεταξύ των οργανώσεων σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων από το Ισραήλ.

Ο αλ-Χαγιά βρίσκεται επίσης σε επαφή με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών και συμμετείχε στις προσπάθειες διαμεσολάβησης που συντόνιζε το Κατάρ.

Περιοδεία του Ιρανού ΥΠΕΞ- Ξεκινάει από τον Λίβανο

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ξεκινά περιφερειακή περιοδεία έπειτα από την ανακοίνωση για τετραήμερη «ανθρωπιστική παύση» του πυρός στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Nournews που συνδέεται με την ιρανική ανώτατη αρχή ασφαλείας. Σήμερα ο Αμιραμπντολαχιάν θα ταξιδέψει στον Λίβανο.

«Η επίσκεψη συμβαδίζει με τις ιρανικές διπλωματικές προσπάθειες να σταματήσουν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα, να αρθεί ο αποκλεισμός και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στον καταπιεσμένο λαό της Γάζας», μετέδωσε το Nournews.

Σημειώνεται ότι ο ρόλος του Ιράν στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται «κλειδί» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη υποστηρίζει και χρηματοδοτεί ένοπλες ομάδες, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, όχι μόνο στον παλαιστινιακό θύλακα αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Το σιιτικό ένοπλο κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι εξτρεμιστικές οργανώσεις σε Συρία και Ιράκ βρίσκονται όλες στη σφαίρα επιρροής της και στον «άξονα της αντίστασης» που έχουν σχηματίσει κατά του Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δένδιας: Αλλάζει στους επόμενους 24 μήνες η στρατιωτική θητεία

«Η θητεία, δηλαδή η προσφορά χρόνου από τους νέους ανθρώπους στην πατρίδα τους, πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας της...

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει αύριο η Κεντρική Επιτροπή

Συνεδριάζει αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Wyndham στις 11:00 π.μ. Τι αποφάσισε...

Συντριβή μαχητικού F-18 στην Ισπανία

Μαχητικό αεροσκάφος F-18 συνετρίβη κοντά στην πόλη Τερουέλ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Συνεργεία διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή...

Με χτύπημα στις ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου απειλεί το Ιράν εάν δεχθεί επίθεση

Το Ιράν θα στοχεύσει ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, δήλωσε την Παρασκευή το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SNN, επικαλούμενο τον αναπληρωτή διοικητή...

To δείπνο της ΝΥ, τα επόμενα βήματα, το κεκτημένο του διαλόγου στο Cyprus Forum

Το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου μεταξύ του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ,...

Το πρώτο δημόσιο κήρυγμα Χαμενεΐ εδώ και 5 χρόνια: «Αν θέλει ο Θεός, θα καταστρέψουμε το Ισραήλ»

«Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό» διεμήνυσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα, στο κέντρο της Τεχεράνης, πραγματοποιώντας μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα ηγέτη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!