Με τον πονοκέφαλο της ακρίβειας πορεύεται η ελληνική κυβέρνηση.
Η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα προκαλεί ανησυχία παρά την πτώση του γενικού πληθωρισμού.
Και την ίδια στιγμή τα δημοσιονομικά ανοίγματα έναντι της κρίσης κλείνουν με εντολή της Ευρώπης, καθώς από το 2024 επανέρχονται οι κανόνες για τα πλεονάσματα, τα οποία έχουν χαλαρώσει από την πανδημία.
Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στο τελευταίο μίλι των στοχευμένων μέτρων στήριξης, ωστόσο αν συνεχιστεί η ακρίβεια ενδέχεται να χρειαστούν βοηθήματα και το 2024.
Τα δύο κρίσιμα ραντεβού
Τα δύο κρίσιμα ραντεβού τα οποία θα σκιαγραφήσουν αν υπάρχουν περιθώρια είναι η προσεχής έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία θα καταγράφονται οι προβλέψεις για την Ελλάδα. Οι σχεδιασμοί της Αθήνας αφορούν σε στοχευμένα μέτρα έως το τέλος του έτους, ωστόσο το μέγα ζητούμενο είναι η ανάγκη για συνέχεια των βοηθημάτων εν μέσω πολέμου και ακρίβειας.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν
Καταρχάς, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν την προσεχή εβδομάδα. Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει την έκθεσή της για τις χώρες της ΕΕ, και αν θα αλλάξει τις εκτιμήσεις της σε σχέση με τις εαρινές. Οι προβλέψεις της δείχνουν πως η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ρυθμό 2,4% και 1,1% η Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση εκτιμά ανάπτυξη 2,3% το 2023.
Ο οίκος Fitch
Την 1η Δεκεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να δημοσιεύσει την ετυμηγορία του για την επενδυτική βαθμίδα. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τότε οι δύο από τους τρεις διεθνείς οίκους θα έχουν επαναφέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ
Επίσης, λίγες ημέρες μετά στις 6 Δεκεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο και αυτό θα στείλει σήμα για την ανάπτυξη φέτος, άρα και τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Ο προϋπολογισμός
Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, κατά την κατάθεση του τελικού προϋπολογισμού στη Βουλή και την ψήφιση του πριν από τα Χριστούγεννα, προετοιμάζεται για αλλαγές στις ενεργειακές τιμές με φόντο το μεσανατολικό. Τα μεγέθη τελικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού θα φανούν στη Βουλή όπου και αναμένεται να κατατεθεί το τελικό σχέδιο με τις αλλαγές.
Κλειδί είναι η πορεία των εσόδων για τον Οκτώβριο, όπου εκεί θα φανούν και τα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών.
Πώς θα μοιράσει τα έξτρα έσοδα η κυβέρνηση
Ως προς τον πληθωρισμό είναι αβέβαιο αν θα πιαστεί ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 2,4% για το 2024 από 4% φέτος.
Η εκτίμηση αυτή, όμως, είχε γίνει πριν από το πόλεμο τον πόλεμο στο Ισραήλ με την παραδοχή, η τιμή του βαρελιού για το αργό πετρέλαιο θα μείνει στα 80 δολάρια, του φυσικού αερίου στα 40 ευρώ η MWh και η ισοτιμία του ευρώ στο 1,1 προς 1 με το δολάριο.
Σημαντικός παράγοντας είναι η εξέλιξη του πολέμου στο Ισραήλ, με τις παροχές να είναι πλέον αυστηρά στοχευμένες στους ευάλωτους.
Από την κυβέρνηση έχουν στείλει σήμα ότι τα έξτρα χρήματα από τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής θα δοθούν στην κοινωνία, με έτος ορόσημο το 2024.
Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι από το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έρχονται έσοδα 874 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό μετά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα είναι της τάξης των 606 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αυτό το ποσό, σύμφωνα με την κυβέρνηση και στελέχη, θα διατεθεί προς την κοινωνία, είτε μέσω επιδομάτων προς όσους το έχουν ανάγκη και προς την Παιδεία και την Υγεία.
Έτσι, η τελική κατεύθυνσή τους αναμένεται να καταγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό και στο τελικό σχέδιο για το 2024, το οποίο θα ψηφιστεί κοντά στα Χριστούγεννα.