Η Βουλή των αντιπροσώπων απέρριψε χθες τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021 μετά από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια. Μετά την ψηφοφορία, ως πρώτη αντίδραση, η Ολομέλεια ενέκρινε ομόφωνα το δωδεκατημόριο Ιανουαρίου ως το καύσιμο του κράτους για να πάει παρακάτω μέχρι να υπάρξει προϋπολογισμός.
Η Κυβέρνηση προτίθεται εντός Ιανουαρίου να καταθέσει εκ νέου στη Βουλή προϋπολογισμό για το 2021.
Πως τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Υπέρ ψήφισαν 24 συνολικά βουλευτές. Οι 18 του ΔΗΣΥ, οι δύο της Αλληλεγγύης, δύο παρόντες Βουλευτές Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι δύο Βουλευτές του ΕΛΑΜ.
Εναντίον ψήφισαν συνολικά 29 Βουλευτές. Οι 16 Βουλευτές του ΑΚΕΛ, έξι παρόντες Βουλευτές του ΔΗΚΟ, οι τρεις Βουλευτές της ΕΔΕΚ, οι δύο Βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και η Βουλευτής των «Ανεξάρτητων» Άννα Θεολόγου.
Επόμενη μέρα… διεργασιών
Μπορεί η Βουλή να ψήφισε το δωδεκατημόριο που θα καλύψει τα βασικά έξοδα του κράτους μέχρι τον Ιανουάριο, ωστόσο η ανάγκη για διαβούλευση καθίσταται επιτακτική, για επαναφορά του προϋπολογισμού ξανά ενώπιον του σώματος με σκοπό να υπερψηφιστεί. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, αμέσως μετά την δημόσια τοποθέτηση ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Κυβέρνησης για διαβούλευση. Και κάπως έτσι αναμένεται ότι θα ξεκινήσει ένας δεύτερος γύρος διεργασιών με τα κόμματα.
Αντίδραση … με βολές κατά ΔΗΚΟ
«Εκείνο όμως που δεν κατανοώ είναι την αρνητική ψήφο του Δημοκρατικού Κόμματος που επιχειρεί εκβιαστικά να υποκαταστήσει την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και να εξουδετερώσει άλλους ανεξάρτητους θεσμούς», δήλωσε ο Πρόεδρος. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος», ανέφερε αμέσως μετά μεταξύ άλλων με γραπτή του δήλωση σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος.
«Η καταψήφιση του προϋπολογισμού σημαίνει καταψήφιση 2,91 δις ευρώ κοινωνικών παροχών, σημαίνει καταψήφιση 1,1 δις ευρώ για θέματα υγείας. Είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος που μπήκε ποτέ σε προϋπολογισμό στην Κύπρο και αυτό σήμερα έχει καταψηφιστεί. Σίγουρα η καταψήφιση του προϋπολογισμού μας αναγκάζει να λειτουργήσουμε με βάση τα δωδεκατημόρια που ευτυχώς εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό φυσικά συνεπάγεται μειωμένες δαπάνες σε σχέση με τις δαπάνες που είχαμε προϋπολογίσει για το 2021» είπε στην πρώτη του τοποθέτηση ο Υπουργός Οικονομικών.
«Είναι πολύ απλό για μένα το θέμα. Από την ώρα που υπάρχει η καταψήφιση του προϋπολογισμού, πρέπει η Βουλή ως ο εκφραστής που απεικονίζει τις απόψεις όλου του φάσματος του κυπριακού λαού και όχι μόνο εκείνο το κομμάτι που υποστήριξε την υποψηφιότητα άρα το πρόγραμμα του Προέδρου, οφείλει να αναζητήσει μαζί με την εκτελεστική εξουσία, λύση μιας ισορροπημένης πλέον συμφωνίας προς έναν νέο προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό ο οποίος αν είναι δυνατόν, να φτάσει ενώπιον της Βουλής άμεσα, ώστε αν είναι δυνατόν να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν οι συνταγματικές πρόνοιες για το πώς θα λειτουργήσουν ο Γενάρης και ο Φεβρουάριος» είπε ο έγκριτος νομικός Ανδρέας Αγγελίδης.