* Της Ναταλί Γιωργαλλά
Καθώς οι ταχυδρομικές υπηρεσίες ανά το παγκόσμιο προσαρμόζονται και αναπροσανατολίζουν τα επιχειρηματικά και οικονομικά τους μοντέλα, αναδύεται μια διπλή πρόκληση: η επίτευξη οικονομικής βιωσιμότητας με ταυτόχρονη τήρηση της περιβαλλοντικής ευθύνης. Ως εκ τούτου, η εξέλιξη είναι απαραίτητη για τους οργανισμούς που ανήκουν στον ταχυδρομικό τομέα, αφού η οικονομική και περιβαλλοντική τους βιωσιμότητα εξαρτάται από την ικανότητα τους να προσαρμόζονται και να καινοτομούν.
Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τις περιβαλλοντικές πτυχές μεταξύ των επιχειρήσεων και των πελατών είναι έκδηλη και στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης (green transition) αρκετοί οργανισμοί στοχεύουν στην καλύτερη αντιμετώπιση των προσδοκιών που έχουν οι πελάτες τους ως προς τις νέες πράσινες φιλοδοξίες τους.
Μια τέτοια αντιμετώπιση μπορεί να έχει ισχύ μέσω της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού προτύπου, το οποίο έχει πρόσφατα εκδοθεί, με τίτλο EN 17837:2023 “Postal Services – Parcel Delivery Environmental Footprint (PDEF) – Methodology for calculation and declaration of GHG emissions and air pollutants of parcel logistics delivery services”.
Συγκεκριμένα, το πρότυπο περιγράφει τον τρόπο ποσοτικοποίησης και αναφοράς (quantify and report) εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ατμοσφαιρικών ρύπων από τις υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων. Επιπλέον, το πρότυπο καθορίζει τη μεθοδολογία για τον ποσοτικό προσδιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ατμοσφαιρικών ρύπων που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα παράδοσης δεμάτων από την παραλαβή έως την τελική παράδοση. Η ικανότητα μέτρησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων – σε όλο το φάσμα της αλυσίδας (value chain) – και η εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για μετριασμό των κινδύνων είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το νέο αυτό πρότυπο βασίζεται σε μια μεθοδολογία που συνάδει με τα υφιστάμενα πρότυπα και κατευθυντήριες γραμμές για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, όπως το ISO 14083 και το GLEC (Global Logistics Emissions Council) Framework.
Εν κατακλείδι, το πρότυπο δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους υπηρεσιών δεμάτων να βελτιώσουν την αναφορά των εκπομπών τους στους πελάτες (π.χ. οι αποστολείς). Λόγω του ότι οι πληροφορίες αφορούν συγκεκριμένα δέματα και όχι τον μέσο όρο των δεμάτων, έχουν ως αποτέλεσμα να μπορούν εύκολα να υποστηρίξουν τους αποστολείς σε θέματα όπως τους στόχους μείωσης των εκπομπών και τις απαιτήσεις αναφοράς στις πτυχές του ESG (Environmental-Social-Governance).
Η αρμόδια Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης η οποία εξέδωσε το πρότυπο EN 17837:2023 είναι η “CEN Technical Committee 331 Postal Services” η οποία αναπτύσσει πρότυπα στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Η επιτροπή ασχολείται με θεματολογία όπως την τυποποίηση διαφόρων πτυχών της μέτρησης της ποιότητας των υπηρεσιών, του υβριδικού ταχυδρομείου, της (αυτόματης) ταυτοποίησης και εντοπισμού των ταχυδρομικών αντικειμένων (αναγνώριση και ιχνηλάτηση), των ανοιγμάτων σε γραμματοκιβώτια, δεδομένα διευθύνσεων και εντύπων, με σκοπό την αύξηση της διαλειτουργικότητας των ταχυδρομικών δικτύων και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν ή και να εμπλακούν στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης CEN TC 331 Postal Services επικοινωνώντας με τα γραφεία του CYS στο 22.411.411 ή και στο [email protected].
*Η Ναταλί Γιωργαλλά εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών & Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).