26.3 C
Nicosia
Τρίτη 21 Μάιος 2024 | 20:29

Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο

Μικρή υποχώρηση παρουσίασε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ), ωθούμενος πτωτικά από την αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο ΔΟΣ, τον οποίο καταρτίζει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 0,5 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα μείωσης του ΔΟΣ.

Σύμφωνα με το ΚΟΕ, η πτώση του ΔΟΣ προήλθε κυρίως από την αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών.

Αντίθετα, το επιχειρηματικό κλίμα στον τομέα των κατασκευών ενισχύθηκε, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη παρέμεινε στα επίπεδα Σεπτεμβρίου. Οι μεταβολές στο κλίμα των υπόλοιπων τομέων τον Οκτώβριο ήταν οριακές.

Ειδικότερα, η πτώση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα δυσμενέστερων απαντήσεων για τον κύκλο εργασιών του τελευταίου και του επόμενου τριμήνου.

Η άνοδος του κλίματος στον τομέα των κατασκευών οφείλεται κυρίως σε πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο.

Στο λιανικό εμπόριο, το κλίμα σημείωσε μικρή πτώση λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης, ενώ στη μεταποίηση το κλίμα κατέγραψε οριακή άνοδο λόγω ενδυνάμωσης των προσδοκιών για την παραγωγή.

Τον Οκτώβριο, το καταναλωτικό κλίμα παρέμεινε στα επίπεδα Σεπτεμβρίου. Αφενός, τον Οκτώβριο, σημειώθηκε βελτίωση στις αξιολογήσεις της πρόσφατης οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών και ενισχύθηκαν οι προθέσεις για μεγάλες αγορές, αφετέρου, καταγράφηκε σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Εξάλλου, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας υποχώρησε τον Οκτώβριο λόγω μείωσης της αβεβαιότητας ανάμεσα στους καταναλωτές, καθώς και ανάμεσα σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση τις κατασκευές, όπου η αβεβαιότητα σημείωσε μικρή άνοδο, αναφέρει το ΚΟΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συμπλοκή στο κέντρο της Λευκωσίας με δύο τραυματίες

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης (21/05) μετά από πληροφορία για συμπλοκή μεταξύ προσώπων στο κέντρο της Λευκωσίας και συγκεκριμένα στη...

Συνεχίζει να μοιράζει κέρδη το ΧΑΚ – Άνοδος 1,37% και ξεπέρασε τις 160 μονάδες

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 160,34 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,37%. Άνοδο σε...

Λεωφορείο έπεσε στον Νείλο – Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ένα μίνι λεωφορείο που μετέφερε εργάτες έπεσε στον Νείλο, βόρεια του Καΐρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο...

Singapore Airlines: Από τις αναταράξεις 1 νεκρός, σε κρίσιμη κατάσταση 7 τραυματίες – Δείτε μαρτυρίες και εικόνες μέσα από το αεροπλάνο (φώτο,βίντεο)

Βρετανός υπήκοος, ηλικίας 73 ετών, είναι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του εν μέσω αναταράξεων στο αεροπλάνο της Singapore Airlines, το οποίο εκτελούσε την...

Σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό, σχετικά με κλοπές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Ως μία πολύ σοβαρή εξέλιξη ανέδειξε ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, τη σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό σχετικά με υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών...

Πάφος: Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία

Σε κρίσιμη κατάσταση είναι 15χρονο αγόρι μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία στην Πάφο. Σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου Μιχάλη Νικολάου, περί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!