29.8 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 14:52

Προς επαναψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια το αναπεμφθέν νομοθέτημα Περί Καταπολέμησης του Σεξισμού

Προς νέα ψήφιση κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής οδηγείται, αφού τύχει διορθώσεων, ο Νόμος περί της Καταπολέμησης του Σεξισμού και του Διαδικτυακά Διαδιδόμενου Σεξισμού, ο οποίος είχε αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Έμιλυς Γιολίτη, συζητήθηκαν τα σημεία της αναπομπής με στόχο να γίνουν οι διορθώσεις για να μπορέσει να επαναψηφιστεί σήμερα.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η εισηγήτρια του θέματος, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως έχουν εξετάσει τα σημεία της αναπομπής στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης, την οποία και ευχαρίστησε για τη βοήθεια και νοουμένου, όπως σημείωσε, ότι η αποσαφήνιση ή βελτίωση συγκεκριμένων σημείων καθιστούν ή θα καταστήσουν αποτελεσματικότερη την εφαρμογή του, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνες, καθώς στόχος είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικότερο και σαφές πλαίσιο».

Η κ. Δημητρίου τόνισε πως η συγκεκριμένη νομοθεσία όπως θα επαναψηφιστεί, θα αποτελέσει ένα ισχυρό ρυθμιστικό εργαλείο που θα συνάδει με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και θα προλαμβάνει και θα αντιμετωπίζει επαρκώς συμπεριφορές παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διάκρισης, καθώς και συμπεριφορές αναπαραγωγής στερεοτύπων και ανισοτήτων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, η κ. Δημητρίου είπε πως ο αναπεμφθέντας Νόμος θα τύχει των διορθώσεων και θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα στις 6, κατά τη διάρκεια του νομοθετικού μέρους της συνεδρίας.

Στις δικές της δηλώσεις μετά την Επιτροπή, η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, είπε πως η αναπομπή σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην απόσυρση ή στην αποδόμηση του νομοθετήματος, και συνεχάρη για την πρωτοβουλία σύνταξης ενός τόσο σημαντικού νομοθετήματος για την ποινικοποίηση του σεξισμού.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές και δεν θα γίνονται ανεκτές στην Κύπρο. Τα σημεία στα οποία βασίζεται η αναπομπή είναι συγκεκριμένα και στοχεύουν στη βελτίωση της νομοθεσίας και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των προνοιών της», πρόσθεσε.

Η κ. Γιολίτη είπε πως συζήτησαν τα σημεία στα οποία εστίαζε η αναπομπή μαζί με τις βουλεύτριες, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει η συναίνεση για αναθεώρηση του νόμου ούτως ώστε να επαναπροωθηθεί προς ψήφιση.

Σημείωσε πως είναι κοινός ο στόχος να θεσπιστεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θα αφορά την πρόληψη, την καταστολή και την ποινικοποίηση του φαινομένου αυτού στον τόπο μας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις – «Συγγνώμη» από τα Harrods

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις από τον εκλιπών πρώην ιδιοκτήτη των Harrods, Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, εις βάρος εργαζομένων του πολυκαταστήματος. Μία ακόμη γυναίκα κατήγγειλε στο BBC...

Covid: Σε 11 ευρωπαϊκές χώρες εξαπλώθηκε το στέλεχος XEC – Ενδείξεις αυξημένης μετάδοσης

Τουλάχιστον 11 ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής κρούσματα του νέου στελέχους XEC του κορονοϊού, το οποίο εμφανίστηκε τον Ιούνιο στη Γερμανία και δεν αποκλείεται...

Με το πανίσχυρο εκρηκτικό PETN ανατινάχθηκαν οι ασύρματοι στον Λίβανο

Mε τη χρήση νιτρικού πενταερυθρίτη εξερράγησαν οι ασύρματοι που είχαν στην κατοχή τους μέλη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters. Ο νιτρικός πενταερυθρίτης (PETN)...

Επαναγορά ιδίων μετοχών στο ΧΑ, ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου

Την έναρξη επαναγοράς ιδίων μετοχών στο ΧΑ, με ισχύ από τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, ανακοίνωσε η Τρ. Κύπρου. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ξεκινά...

Ιταλία: Φοιτήτρια σκότωσε τα μωρά της και τα έθαψε σε χωράφι

Φρίκη στην Ιταλία. Μια 24χρονη φοιτήτρια κατηγορείται ότι δολοφόνησε και έθαψε δύο νεογέννητα μωρά της έξω από την Πάρμα. Η κοπέλα γέννησε και δολοφόνησε το πρώτο...

Εκρήξεις στον Λίβανο: Αγνοείται ο «γκουρού» της τεχνολογίας που βοήθησε το Ισραήλ να προμηθευτεί τους βομβητές

Ένας νορβηγός «γκουρού» της τεχνολογίας, ο οποίος βοήθησε κατά λάθος το Ισραήλ να προμηθευτεί τους βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό των μαχητών της Χεζμπολάχ, εξαφανίστηκε την ημέρα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!