*Aπό την ΕΤΑΠ Λευκωσίας
Γαστροτουρισμός ή γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί μία κατηγορία τουρισμού, στην οποία οι τουρίστες έχουν ως μοναδικό ταξιδιωτικό κίνητρο την άσκηση δραστηριοτήτων γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Οι ταξιδιώτες, έχουν ως κύριο κίνητρο τη γνωριμία νέων μεθόδων παρασκευής εδεσμάτων, πρώτες ύλες, νέες γεύσεις και φυσικά να εμβαθύνουν στην κουλτούρα, στον πολιτισμό στα ήθη και έθιμα , τα οποία «συνοδεύουν» την τοπική γαστρονομία.
Βασικό συστατικό ενός ταξιδιού γαστρονομικού ενδιαφέροντος, αποτελούν τα γαστρονομικά εργαστήρια μέσα από τα οποία, οι επισκέπτες μυούνται στις μεθόδους παρασκευής εδεσμάτων. Κάποια παραδείγματα γαστροτουρισμού αποτελούν μαθήματα μαγειρικής, φεστιβάλ, περιηγήσεις σε διάφορες τοπικές αγορές, εκδρομές σε οινοποιεία και γνωριμία με την τέχνη της ζυθοποιίας , γευσιγνωσίες και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με την έρευνα της Dr. Helena Williams (Mohammed VI Polytechnic University) διαφαίνεται πως οι γαστροτουρίστες εκτείνονται σε οικονομικά στρώματα (από σπουδαστές μέχρι εκατομμυριούχους), δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ γενεών ή φύλων, όπως επίσης χωρίζονται σε σκόπιμους και τυχαίους γαστροτουρίστες οι οποίοι επηρεάζουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες.
Οι γαστροτουρίστες είναι ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος και διευρυμένος τομέας τουρισμού αφού ταξιδεύουν πιο συχνά, ξοδεύουν περισσότερα, και δημοσιεύουν περισσότερο στα Social Media, στοιχεία τα οποία εντάσσουν αυτό το είδος επισκεπτών στην mainstream τουριστική αγορά.
Χρόνο με τον χρόνο, η Κύπρος επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην προσφορά διαφόρων γαστροτουριστικών εμπειριών. Το Υφυπουργείο Τουρισμού επικεντρώνεται στις παρακάτω 12 ετικέτες ποιότητας ως προς την προώθηση διαφόρων προορισμών, γαστρονομίας, φύσης και εμπειριών της Κύπρου.
Από αυτές τις ετικέτες, οι μισές δίνουν έμφαση στην γαστρονομία. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα “Heartland of Legends” υπάρχει πληθώρα εργαστηρίων που επικεντρώνονται σε τέχνες που αποτελούν σήμερα μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, προσφέροντας την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε εργαστήρια στα οποία μπορούν να γνωρίσουν τις παραδοσιακές τέχνες της Κυπριακής υπαίθρου ή ακόμα και να μάθουν σύγχρονες χειροτεχνίες, όπου το μοντέρνο συνδυάζεται αρμονικά με το παραδοσιακό. Κάποια γαστροτουριστικού περιεχομένου εργαστήρια που προσφέρονται μέσω της αυτής της ιστοσελίδας είναι η Παραγωγή Παραδοσιακού Χαλουμιού και Αναρής.
Εξίσου σημαντικές είναι και οι 7 διαδρομές κρασιού στην Κύπρο στις οποίες μπορούν να περιηγηθούν οι διάφοροι γαστροτουρίστες. Ταυτόχρονα υπάρχουν και διαθέσιμες πληροφορίες για: το κυπριακό πρωϊνό, τα διάφορα ξενοδοχεία που συμμετέχουν, την τοπική γαστρονομία και τα προϊόντα που σχετίζονται με το Κυπριακό Πρωινό καθώς και συνταγές τοπικών εδεσμάτων μέσω της ιστοσελίδας Cyprus Breakfast.
Την καταγραφή των ειδικών θεματικών διαδρομών εκπαιδευτικού τουρισμού έρχεται να υποστηρίξει η πράξη με τίτλο «EduTourism – Ανάδειξη του εκπαιδευτικού τουρισμού για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» που υλοποιείται στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020. Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας (ΕΤΑΠ Λευκωσίας), ως εταίρος στην πράξη αυτή, έχει καταγράψει τρεις θεματικές διαδρομές στην Κύπρο οι οποίες αφορούν την Γαστρονομία – Οινογαστρονομία, την Παράδοση – Περιβάλλον – Θρησκευτική Κληρονομιά και τον Πολιτισμό. Για κάθε μία από τις προαναφερόμενες θεματικές διαδρομές, έχει γίνει καταγραφή των σημαντικών προορισμών που αδιαμφησβήτητα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι για περαιτέρω ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού στην Κύπρο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της πράξης και την ιστοσελίδα του Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.