Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πλήγμα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.
Η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα ανέφερε σύμφωνα με τη Haaretz ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 17.
Από την πλευρά του, το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας ανέφερε ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Το βράδυ της Πέμπτης η ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
Γραφεία που συνδέονται με την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, καθώς και η πρόσοψη του ναού, επλήγησαν από τον βομβαρδισμό.
Η εκκλησία υπάγεται στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το οποίο ανέφερε σε δήλωσή του ότι «παραμένουν προσηλωμένοι στην εκπλήρωση του θρησκευτικού και ηθικού του καθήκοντος στην παροχή βοήθειας, υποστήριξης και καταφυγίου σε όσους έχουν ανάγκη, εν μέσω συνεχών ισραηλινών απαιτήσεων για εκκένωση των πολιτών και τις πιέσεις που ασκούνται στις εκκλησίες ως προς αυτό».
Πώς σχολιάζει ο ισραηλινός στρατός το πλήγμα
Σχολιάζοντας τον βομβαρδισμό, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε την Παρασκευή ότι «ο τοίχος μιας εκκλησίας στην περιοχή υπέστη ζημιές» ως αποτέλεσμα πλήγματος των δυνάμεων του Ισραήλ. «Νωρίτερα σήμερα, πλήξαμε το κέντρο διοίκησης και ελέγχου που ανήκει σε τρομοκράτη της Χαμάς που συμμετείχε στην εκτόξευση ρουκετών και όλμων προς το Ισραήλ», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός στο CNN.
«Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά του Ισραήλ και περιείχε τρομοκρατική υποδομή που ανήκε στην τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς».
«Είμαστε ενήμεροι για αναφορές για θύματα. Το περιστατικό είναι υπό εξέταση», ανέφερε επίσης, σημειώνοντας ότι η «Χαμάς ενσωματώνει σκόπιμα τα περιουσιακά της στοιχεία σε περιοχές αμάχων και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες».
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων φέρεται να προκάλεσε βομβαρδισμός της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου, της παλαιότερης χριστιανικής εκκλησίας της Γάζας, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, χριστιανοί αλλά και Παλαιστίνιοι.
Ωστόσο, πηγές από την περιοχή εκφράζουν φόβο για περισσότερα θύματα, καθώς μιλούν για δεκάδες εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια.
Ο ναός, βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα. Επίσης, κοντά βρίσκεται καιστο νοσοκομείο Αλ Αχλί, στο οποίο σημειώθηκε πολύνεκρη επίθεση πριν δύο ημέρες.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος σημείωσε ότι «χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτίριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν», συμπληρώνοντας πως μέσα στο μοναστήρι είναι πάνω από 400 άτομα.
Εκπρόσωπος του IDF που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».
Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.
Μαρτυρίες Παλαιστίνιων που βρισκόταν στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου
«Είναι απαράδεκτο να βομβαρδίζεις εκκλησίες», αναφέρουν Παλαιστίνιοι που βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία που χρονολογείται από το 1160. «Υπάρχουν πολλοί κάτω από τα συντρίμμια» αναφέρει άλλος.
“It’s unacceptable to bomb churches,” says a local resident after Israeli warplanes strike Gaza’s oldest church.
The Church of Saint Porphyrius, which provided shelter to nearly 400 civilians, now sees a rising death toll close to 40 with dozens injured. pic.twitter.com/njmQiOZrSR
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) October 20, 2023
BREAKING: The first videos emerge of survivors from the Israeli bombing of the Christian Church of Saint Porphyrius in Gaza telling their story. pic.twitter.com/MMBLvjM3AR
— Alan MacLeod (@AlanRMacLeod) October 19, 2023
The bombing of the Church of Saint Porphyrius, the third oldest church in the world. #GazaUnderSiege #Gazachurch #PalestinianGenocide #Palestine #PalestineWar #GazaHospitalAttack pic.twitter.com/iswclwCI6l
— Samuraiquotes (@Samuraiquotes00) October 20, 2023