25.8 C
Nicosia
Πέμπτη 3 Οκτώβριος 2024 | 19:12

Οι Παλαιστίνιοι περιμένουν φορτηγά με βοήθεια καθώς το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας περίμεναν απεγνωσμένα την άφιξη των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, καθώς ο ισραηλινός στρατός έπληττε περισσότερους στόχους της Χαμάς την Πέμπτη.

Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 3.478 ανθρώπους στη Γάζα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν ισοπεδωθεί, το νερό, τα τρόφιμα και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί και πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Υπάρχουν φόβοι για χειρότερα αν το Ισραήλ εξαπολύσει την αναμενόμενη χερσαία εισβολή με στόχο την καταστροφή της Χαμάς και τη διάσωση Ισραηλινών και ξένων ομήρων, τον γνωστό αριθμό των οποίων το Ισραήλ αναθεώρησε την Πέμπτη σε 203.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό του Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον μακροχρόνιο σύμμαχό της, αλλά τόνισε επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το δράμα των Παλαιστινίων αμάχων.

Είπε ότι υπήρξε συμφωνία για τη διέλευση αρχικά 20 φορτηγών από το κλειστό πέρασμα της Ράφα από την Αίγυπτο στη Γάζα, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται το νωρίτερο την Παρασκευή.

Περισσότερα από 100 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκονται εδώ και μέρες στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα, του μοναδικού σημείου εισόδου ή εξόδου της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Το Κάιρο έχει κρατήσει μέχρι στιγμής το πέρασμα κλειστό, επισημαίνοντας τα επανειλημμένα ισραηλινά πλήγματα κοντά στο σημείο και εκφράζοντας φόβους ότι το Ισραήλ μπορεί να επιδιώξει να εκδιώξει μόνιμα τους Παλαιστίνιους και να τους οδηγήσει στην έρημο Σινά της Αιγύπτου.

Στην πλευρά της Γάζας, δεκάδες άνθρωποι περίμεναν και πάλι απελπισμένοι να φύγουν, προσέχοντας ωστόσο ώστε να κρατήσουν απόσταση περίπου 100 μέτρων σε περίπτωση νέων ισραηλινών χτυπημάτων.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος επρόκειτο να απευθύνει διάγγελμα για τις συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία, ανακοίνωσε τη συμφωνία για το φορτηγό βοήθειας μετά από τις «ωμές», όπως τις χαρακτήρισε, συνομιλίες στο Ισραήλ και μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Το Ισραήλ συναίνεσε στη συμφωνία, ενώ συνέχισε τη στρατιωτική του εκστρατεία.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε την Πέμπτη ότι κατέστρεψε εκατοντάδες ακόμη στόχους της Χαμάς, μεταξύ των οποίων σημείο εκτόξευσης πυραύλων και σήραγγες, και ότι «εξουδετερώθηκαν περισσότεροι από 10 τρομοκράτες», ενώ μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν ότι ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς Τζεχάντ Μέιζεν, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κασσελάκης: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών στο οποίο επανασυστήνεται ως «Στέφανος σκέτο, δίχως αξιώματα», ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει την ηγεσία...

Μπάιντεν: Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα στο Ιράν σήμερα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι δεν πίστευε ότι θα υπάρξουν σήμερα ισραηλινά πλήγματα κατά του Ιράν, καθώς η περιοχή αναμένει με...

Σουηδία: Διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης μέσα στο Κοινοβούλιο- Διαδηλωτές πέταξαν σακούλα με τομάτες στην υπουργό Εξωτερικών (βίντεο)

Η συζήτηση που γινόταν στο σουηδικό Κοινοβούλιο για τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, διεκόπη από Φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταξαν μια σακούλα...

ΠΟΥ: Τουλάχιστον 28 εργαζόμενοι του οργανισμού σκοτώθηκαν στον Λίβανο το τελευταίο 24ωρο

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι 28 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24...

Πρόταση νόμου για περιορισμό σε τρεις της θητείας των βουλευτών

Πρόταση νόμου για περιορισμό των θητειών των βουλευτών κατέθεσε ο βουλευτής Λευκωσίας της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας. Με τις αλλαγές που προτείνει, θα υπάρχει όριο...

Εισαγγελέας: Η όποια μεταρρύθμιση στη Νομική Υπηρεσία πρέπει να γίνει κατόπιν προσεκτικής μελέτης

H οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στη Νομική Υπηρεσία του μεγέθους που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, θα πρέπει να προσεγγιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και να τύχει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!