Στην τελευταία ευθεία εισήλθε η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 στη Βουλή, με την επανέναρξη της συνεδρίας, κατά την οποία αφού ολοκληρώσουν τις ομιλίες τους οι τελευταίοι ομιλητές, με βάση τη διαδικασία θα τεθούν σε ψηφοφορία οι τροπολογίες και στη συνέχεια ο Προϋπολογισμός, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον του ορατού ενδεχομένου καταψήφισης.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, η οποία δεν αποφάσισε αναβολή της σημερινής διαδικασίας και μετάθεση της για αύριο Παρασκευή όπως φημολογείτο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές για την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και θα διαρκέσουν ως το παρά πέντε.
Όταν ολοκληρωθεί η Συνεδρία για τον Προϋπολογισμό, υπάρχει προγραμματισμένη νέα συνεδρία της Ολομέλειας στις 18:00 στην ημερήσια διάταξη της οποίας περιλαμβάνεται σχέδιο απόφασης για έγκριση δωδεκατημορίου για τον Ιανουάριο.
Η συζήτηση άρχισε με την ομιλία της ανεξάρτητης Βουλευτού Άννας Θεολόγου που τα τελευταία χρόνια καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό, θα συνεχίσει με τις ομιλίες του Άγγελου Βότση, της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, του Βουλευτή του ΕΛΑΜ, Λίνου Παπαγιάννη, του Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ηλία Μυριάνθους, της Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαϊδη και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη.
Ακολούθως θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας οι τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα για αποκοπές ή δεσμεύσεις κονδυλίων προς υπερψήφιση ή καταψήφιση. Πρόκειται για μια διαδικασία που θα αποδειχθεί αχρείαστη εάν καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός, που με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία τίθεται σε ψηφοφορία αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επί των τροπολογιών. Δεν αποκλείεται σε περίπτωση που καταστεί βέβαιη η καταψήφιση, κάποιο εκ των κομμάτων να ζητήσει να μην τεθούν σε ψηφοφορία οι τροπολογίες.
Ότι υπερψηφίζουν τον Προϋπολογισμό δήλωσαν ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ. Εκτός από το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ και την Βουλευτή των κινήματος «Ανεξάρτητοι» Άννα Θεολόγου καταψήφιση του Προϋπολογισμού αποφάσισε και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού χθες Τετάρτη ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, χωρίς να καταστήσει ξεκάθαρο αν διατύπωνε προσωπική ή κομματική θέση.
Σημειώνεται ότι από τη συνεδρία και την ψηφοφορία θα απουσιάζουν λόγω αυτοπεριορισμού ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας. Άγνωστο παραμένει αν θα μπορέσει να παραστεί στη συνεδρία ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος.
Όταν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού η Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει σε νέα συνεδρία, νομοθετικού περιεχομένου. Η ημερήσια διάταξη αναφέρει ως ώρα έναρξη της συνεδρίας τις 18:00. Το νομοθετικό σώμα θα κληθεί να αποφασίσει κατά πόσο κάνει αποδεκτή την αναπομπή του νόμου για την Καταπολέμηση του Διαδικτυακά Διαδιδόμενου Σεξισμού κατά των Γυναικών μέσω του Ποινικού Δικαίου και επί των πέντε προτάσεων νόμου που αφορούν τις εκποιήσεις ακινήτων. Επίσης η Ολομέλεια με σχέδιο απόφασης που θα ψηφίσει, θα εγκρίνει ή απορρίψει το δωδεκατημόριο του Ιανουαρίου σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Κανονικά θα διεξαχθεί σήμερα η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ψηφοφορία επί του κρατικού προϋπολογισμού 2021.
Η σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 11.50, στο κτίριο της Βουλής, χωρίς να γίνουν δηλώσεις μετά την ολοκλήρωσή της από τους συμμετέχοντες.
Όπως έγινε γνωστό, η συνεδρίαση του Σώματος το απόγευμα θα ξεκινήσει μισή ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή στις 14.30. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος θα συναντηθεί λίγο πριν από την έναρξη της Ολομέλειας, στις 14.15, με τους βουλευτές του κόμματος για συντονισμό και λήψη τελικών αποφάσεων ενόψει της συζήτησης, στο Συνεδριακό Κέντρο όπου συνεδριάζει η Βουλή.
Το σκηνικό παραμένει ρευστό, ενώ σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού η Κυβέρνηση έχει περιθώριο 45 ημερών για να καταθέσει τροποποιημένο κρατικό προϋπολογισμό. Αν καταψηφιστεί και o τροποποιημένος προϋπολογισμός, τότε θα προχωρήσει η διαδικασία με τα δωδεκατημόρια.