Τα πρωτόκολλα παραπομπής σε νοσηλευτήρια μέσω Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των μη διαχειρίσιμων περιστατικών επείγουσας φύσεως, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης, της οποίας προήδρευσε την Τετάρτη η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη, η οποία δήλωσε πως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα ΤΑΕΠ των οποίων έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, πρέπει να κατηγοριοποιηθούν, με βάση τις υποδομές και τις υπηρεσίες, που προσφέρουν.
Σε δηλώσεις της, στο περιθώριο της σύσκεψης, η Υπουργός Υγείας είπε ότι τέθηκε το περιεχόμενο εγκυκλίου, που εξέδωσε πρόσφατα ο ΟΑΥ αναφορικά με το πρωτόκολλο διαδικασίας παραπομπής μη διαχειρίσιμων περιστατικών επείγουσας φύσης, το οποίο υποχρεούνται να ακολουθούν τα συμβεβλημένα με τον Οργανισμό νοσηλευτήρια, που διαθέτουν ΤΑΕΠ.
Ανέφερε πως πρέπει να κατηγοριοποιηθούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα ΤΑΕΠ των οποίων, έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ στη βάση των υποδομών και των υπηρεσιών που προσφέρουν, για να σημειώσει ότι σκοπός είναι να υπάρχει σαφής κατεύθυνση προς την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, σχετικά με τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, προκειμένου αυτά να τυγχάνουν ενδεδειγμένου και άμεσου χειρισμού.
Επιπλέον είπε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συστάθηκε επιτροπή, της οποίας θα προεδρεύει η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, με τη συμμετοχή του ΟΑΥ, του ΟΚΥπΥ, του ΠΙΣ, της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και των ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ, με στόχο την κατηγοριοποίηση των ΤΑΕΠ με βάση τις υποδομές και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Σύμφωνα με την Δρ Κανάρη η Επιτροπή θα υποβάλει εντός 15 ημερών τις τελικές της εισηγήσεις ενώπιον της.
«Κάλεσα σήμερα στο Υπουργείο Υγείας μια ευρεία σύσκεψη με πολλούς συμμετέχοντες για τα θέματα των ΤΑΕΠ, με αφορμή την ανακοίνωσή του ΟΑΥ για τα ΤΑΕΠ τα οποία είναι νέα στο σύστημα και θέλουν να θέσουν το θέμα ότι όταν είναι μη διαχειρίσιμα τα περιστατικά πως γίνεται η σωστή διαχείριση», είπε.
«Καλέσαμε τα συγκεκριμένα νοσηλευτήρια, που έχουν ενταχθεί ή θα ενταχθούν πολύ σύντομα ως ΤΑΕΠ και σίγουρα τον ΟΑΥ, τον ΟΚΥπΥ και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, ώστε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις σε ένα πρόβλημα που θέλουμε να προλάβουμε. Έχουν τεθεί ήδη σε αυτό το διάστημα κάποιες τοποθετήσεις. Όντως υπάρχει μια ανησυχία και μια ασάφεια. Πιστεύω ότι ήδη έχει μπει σε ένα καλούπι η διαδικασία ότι πρέπει να ταξινομηθούν αυτά τα νοσηλευτήρια που έχουν ενταχθεί ως ΤΑΕΠ, άρα επείγει η ταξινόμηση», πρόσθεσε η Υπουργός Υγείας.
Η Δρ Κανάρη είπε πως «η ταξινόμηση θα γίνει με μια μικρή Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει τα κριτήρια της ταξινόμησης των νοσηλευτηρίων που έχουν ΤΑΕΠ και πως θα γίνεται αυτή η ταξινόμηση σε σχέση με τις διαδικασίες, τις υποδομές, τις υπηρεσίες, τον αριθμό των κλινών και την αμεσότητα που θα έχουν σε μια κρίσιμη κατάσταση».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθούν λύσεις πολύ σύντομα, για να προσθέσει ότι «η συμμετοχή όλων θα είναι ουσιαστική, γιατί θα ακουστούν όλες οι απόψεις».
Η συλλογικότητα, συμπλήρωσε, «σε αυτές τις αποφάσεις είναι σημαντική και γι’ αυτό προσπαθούμε ως Υπουργείο Υγείας να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις με τη φωνή όλων».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, εκπρόσωποι του ΟΚΥπΥ, του ΟΑΥ, του ΠΙΣ, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των ΤΑΕΠ, που προσφέρουν υπηρεσίες εντός ΓεΣΥ.
Από τη Δευτέρα διευρύνεται το φάσμα ηλικιών που μπορούν να εμβολιαστούν
Ερωτηθείσα πως εξελίσσεται το εθνικό εμβολιαστικό πλάνο, η Δρ Κανάρη ανέφερε πως το Υπουργείο της αποφάσισε να διευρύνει το φάσμα των ηλικιών που θα εμβολιαστούν, αφού όπως σημείωσε «φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από ηλικίες κάτω των 60 ετών.
Όπως πρόσθεσε από τη Δευτέρα το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα δώσει την ευκαιρία σε όποια ηλικία χρειάζεται να εμβολιαστεί.
Επίσης, ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει με την επέκταση του εμβολιαστικού προγράμματος σε χρονική διάρκεια, εξηγώντας πως όσοι θέλουν να εμβολιαστούν θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν και την Τετάρτη το απόγευμα μέχρι τις 18:00.