Ο ισραηλινός στρατός έχει κινητοποιήσει 300.000 εφέδρους για μια άνευ προηγουμένου εισβολή στη Γάζα – και ίσως, όπως εικάζουν ορισμένοι, μια εκ νέου κατάληψη του θύλακα – μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το Σάββατο, η οποία σκότωσε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ.
Η στρατιωτική τακτική του Ισραήλ ήταν πάντα να κινείται γρήγορα, να ελέγχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έδαφος, αλλά να αποφεύγει τις μάχες σώμα με σώμα, όπου ο αντίπαλος μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως το πεδίο της μάχης, αφού το γνωρίζει. Η είσοδος σε αστικές περιοχές στη Γάζα, ωστόσο, θα έφερνε ένα εντελώς νέο στοιχείο στη μάχη.
Πληθώρα ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων
Η περιοχή φιλοξενεί πληθώρα ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων. Η Ισλαμική Τζιχάντ, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP), είναι μόνο μερικές.
Δεν έχουν το ανθρώπινο δυναμικό ή τον οπλισμό της Χαμάς, αλλά είναι πολυάριθμες ώστε να μπορούν να προβάλλουν σοβαρή αντίσταση.
Κίνδυνοι στα σοκάκια και τους καταυλισμούς
Ο αναλυτής του Cnn Ben Wedeman, έχει βρεθεί κατά καιρούς ως πολεμικός ανταποκριτής στην περιοχή και περιγράφει τι είδε.
Το 2009 παρακολούθησε την επιχείρηση Cast Lead, την πρώτη από μια σειρά συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας το 2012, το 2014, το 2021 και το 2022.
Ήταν η σοβαρότερη ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα μετά την αποχώρηση από τη Λωρίδα το 2005. Τα ισραηλινά στρατεύματα που είχαν εισβάλλει αρκετά βαθιά απέφευγαν τις πυκνοδομημένες και πολυσύχναστες περιοχές, ιδίως τους οκτώ, ασφυκτικά γεμάτους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η είσοδος στα στενά σοκάκια τους, όπως στο πολυπληθές αλ-Σάτι, ήταν επικίνδυνη και επικεντρώθηκαν στον έλεγχο της περιφέρειας των αστικών περιοχών.
«Hot Winter»: «Κλεφτοπόλεμος» με ενόπλους του PFLP
Τον Μάρτιο του 2008, ο Wedeman κάλυψε την ισραηλινή επιχείρηση “Hot Winter,” μετά από πυραυλικές επιθέσεις. Δεν αντίκρυσε μαχητές της Χαμάς να πολεμούν, αλλά ένοπλους του PFLP που έδιναν οδομαχίες με τα ισραηλινά στρατεύματα.
Όπως περιγράφει νεαροί άνδρες «μπαινόβγαιναν από σοκάκια, έτρεχαν στους δρόμους με εκτοξευτές ρουκετών και τουφέκια εφόδου Καλάσνικοφ. Έμοιαζαν ζαλισμένοι από τον ενθουσιασμό. Είχαν επιτέλους την ευκαιρία να πολεμήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα στο έδαφός τους». Τελικά, οι Ισραηλινοί αποσύρθηκαν.
Έξω από την Βηρυτό σταμάτησαν
Πηγαίνοντας πίσω στο καλοκαίρι του 1982, όταν το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο καταδιώκοντας την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν μέχρι τη Βηρυτό και στη συνέχεια σταμάτησαν στα περίχωρα, στήνοντας πολιορκία περίπου στα πρότυπα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.
Ήταν ξεκάθαρο ήδη από τότε, ότι η είσοδος στη Βηρυτό, ιδιαίτερα στους καταυλισμούς των Παλαιστινίων προσφύγων, θα ήταν μια θανατηφόρα αποστολή για όλους.
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, η ισραηλινή αεροπορία και το πυροβολικό έπληξαν τη Δυτική Βηρυτό, αλλά τα χερσαία στρατεύματα παρέμειναν έξω.
Στο τέλος, υπό την αμερικανική πίεση, επιτεύχθηκε συμφωνία σύμφωνα με την οποία οι Παλαιστίνιοι μαχητές θα εκκένωναν τη Βηρυτό και το Λίβανο προς την Υεμένη, την Τυνησία και αλλού.
Μόνο μετά την αποχώρησή τους τα ισραηλινά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.
Σφαγή αμάχων όταν πέρασε ο κίνδυνος
Λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1982, ο ισραηλινός στρατός, υπό την ηγεσία του τότε υπουργού Άμυνας Αριέλ Σαρόν, επέτρεψε στους δεξιούς Λιβανέζους συμμάχους τους, τους Καταΐμπ, να εισέλθουν στον προσφυγικό καταυλισμό Σάμπρα και Σατίλα και να σφάξουν πάνω από χίλιους αμάχους, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
Αυτό που περιμένει τώρα ο Ισραηλινός στρατός είναι μια Χαμάς που έχει επιδείξει, ένα επίπεδο στρατιωτικών δυνατοτήτων που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που πίστευαν προηγουμένως. Πιθανότατα είναι καλά προετοιμασμένη για την επόμενη φάση αυτού του πολέμου.
Το εμπόδιο των αιχμαλώτων
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης κατά νου πως στη Γάζα βρίσκονται διασκορπισμένοι περισσότεροι από εκατό Ισραηλινοί – στρατιώτες και πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών – που κρατούνται αιχμάλωτοι.
Πολύ πιθανό να βρίσκονται σε δύσκολες περιοχές για τις ισραηλινές δυνάμεις, ενδεχομένως σε πολυσύχναστους προσφυγικούς καταυλισμούς.
Όσο πρόθυμοι και αν είναι οι ηγέτες του Ισραήλ να επιφέρουν ένα μοιραίο πλήγμα στη Χαμάς, αυτό θα έχει πολύ υψηλό τίμημα. Σε όλους.