7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 22:49

Τι είναι το «Εργοστάσιο Φωτιάς» τεχνητής νοημοσύνης του ισραηλινού στρατού;

Ο ισραηλινός στρατός έχει στο τεράστιο και hi-tech οπλοστάσιο του ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Fire Factory το οποίο χρησιμοποιείται για την επιλογή στόχων αεροπορικών επιδρομών και επεξεργασίας δεδομένων για διαφόρων ειδών στρατιωτικά logistics.

Κάθε πτυχή της παλαιστινιακής ζωής στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη επιβλέπεται από τον ισραηλινό στρατό σε επίπεδα που σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισραηλινούς αξιωματούχους να γνωρίζουν ακόμη και τα ποσοστά κατανάλωσης θερμίδων των κατοίκων των δύο περιοχών σε καθημερινή βάση. Από την άλλη πλευρά αυτή η δυνατότητα (στο όποιο επίπεδο προσεγγίζει την πραγματικότητα) αποτελεί και το βασικό σημείο κριτικής στον ισραηλινό στρατό και τις μυστικές του υπηρεσίες αφού η απορία που φτάνει στα όρια της κατηγορίας είναι πώς με τέτοια παρακολούθηση κατάφερε η Χαμάς να οργανώσει μια τόσο μεγάλης έκτασης και σύνθετη στρατιωτική επιχείρηση χωρίς να γίνει τίποτε αντιληπτό.

Δημιουργήθηκε πάντως στο Ισραήλ ένας εξαιρετικά κερδοφόρος τομέας ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικές εφαρμογές χρησιμοποιώντας τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα ως… εργαστήρια. Σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, το Ισραήλ συλλέγει και αναλύει δεδομένα από drones, κάμερες CCTV, δορυφορικές εικόνες, ηλεκτρονικά σήματα, διαδικτυακές επικοινωνίες και άλλες πλατφόρμες που συλλέγονται από τον στρατό. Φημολογείται μάλιστα ότι η ιδέα για το Waze – το λογισμικό χαρτογράφησης που αναπτύχθηκε από πτυχιούχους του στρατιωτικού τομέα πληροφοριών του Ισραήλ και πουλήθηκε στην Google για 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 – προήλθε από λογισμικό χαρτογράφησης που σχεδιάστηκε για την παρακολούθηση Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Είναι σαφές ότι το Ισραήλ έχει σειρά συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν τα παλαιστινιακά εδάφη και τον πληθυσμό τους. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης του δεν λειτουργούν αυτόνομα αλλά επιβλέπονται από στρατιώτες που λαμβάνουν τις αποφάσεις για αεροπορικές επιδρομές ή άλλου είδους αποστολές. Ο στρατός έχει επίσης υποστηρίξει εμμέσως ότι τα προγράμματά του ξεπερνούν τις ανθρώπινες αναλυτικές ικανότητες και ελαχιστοποιούνται έτσι τα λάθη που μπορεί να επιφέρουν απρόβλεπτες απώλειες ζωής. Οι αναλυτές ανησυχούν ότι αυτά τα ημιαυτόνομα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα αυτόνομα συστήματα χωρίς επίβλεψη με ότι αυτό συνεπάγεται για την λήψη αποφάσεων και τη χρήση βίας εναντίον ανθρώπων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από το Ισραήλ εξελίσσεται πέρα ​​από διεθνείς ή άλλους κανονισμούς. Επίσης οι πολίτες του Ισραήλ έχουν ελάχιστη άμεση γνώση αυτών των συστημάτων και καμία δυνατότητα εκδήλωσης κάποιας άποψης για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Ενώ η ακριβής φύση των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης του Ισραήλ παραμένει μυστική, ο στρατός έχει καυχηθεί για τη χρήση του AI. Ονόμασαν την 11ήμερη επίθεσή τους στη Λωρίδα της Γάζας το 2021 τον πρώτο «πόλεμο AI» στον κόσμο. Το βέβαιο είναι ότι μέλλον του πολέμου της τεχνητής νοημοσύνης διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή και λίγοι έχουν λόγο για το πώς εξελίσσεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!