Ο Kοινοβουλευτικός Eκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκος Τορναρίτης συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την απειλή της ακροδεξιάς ιδεολογίας και οι επιπτώσεις της στη Δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Τέταρτου Μέρους της Συνόδου 2023 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Νίκος Τορναρίτης συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Σώματος με θέμα την ακροδεξιά ιδεολογία και οι επιπτώσεις της στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η σταθερή άνοδος της ακροδεξιάς ιδεολογίας αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο, το οποίο απαιτεί ξεκάθαρη και συλλογική αντιμετώπιση. Επισήμανε παράλληλα ότι το φαινόμενο αυτό είναι επακόλουθο της συνεχούς επιδείνωσης των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη, λόγω της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων και των τιμών της ενέργειας, καθώς και πρόσφατων κρίσεων, όπως η αποτρόπαια επίθεση της Χαμάζ στο Ισραήλ, η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ειδικότερα η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι η στήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος και η επίτευξη ενός κοινού συστήματος διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, που να βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης και τον δίκαιο καταμερισμό ευθυνών, θα συμβάλει στη προώθηση πιο ανοιχτών, δημοκρατικών και ανεκτικών κοινωνιών, ικανές να αντιμετωπίσουν και να δώσουν απαντήσεις στην έξαρση της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.
Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε εξάλλου ότι τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν από κοινού πρωτοβουλίες και σχέδια δράσης για την καλύτερη αντιμετώπιση και καταπολέμηση εξτρεμιστικών στοιχείων, και στον διαδικτυακό χώρο, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας που υφίστανται συνεχή παρενόχληση, βία και διακρίσεις. Τα κράτη μέλη, πρόσθεσε ο βουλευτής, οφείλουν να θέσουν ως προτεραιότητα τη θέσπιση ή την ενίσχυση της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την πρόληψη και καταπολέμηση του λαϊκισμού, του ερειστικού λόγου, της ρητορικής μίσους, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε μορφή βίας η οποία συνδέεται με ακραίες ιδεολογίες είναι καταδικαστέα, ο κ. Τορναρίτης τόνισε τη σημασία προώθησης της συμμετοχικότητας και της πολυπολιτισμικότητας σε όλα τα επίπεδα, σε πλήρη σύμπλευση με τις αρχές και αξίες, που προάγει το Συμβούλιο της Ευρώπης.