10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 10:31

Τι θα σημάνει μία χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα

Αιματηρές μάχες από σπίτι σε σπίτι και από δρόμο σε δρόμο – κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε στη Φαλούτζα του Ιράκ το 2004. Αυτό θα ήταν το σκηνικό μίας χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Και είναι μάλλον αναπόφευκτο, σημειώνουν πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές.

Το Ισραήλ ζυγίζει τις επιπτώσεις μίας τέτοιας κίνησης, αλλά φαίνεται ότι έχει λάβει την απόφασή του. Η κοινή γνώμη και το κατεστημένο εθνικής ασφαλείας απαιτούν εκδίκηση για τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς, ακόμη και μέσα σε σπίτια, που στοίχισαν τη ζωή περισσότερων από 1.200 ανθρώπων στο Ισραήλ.

Μία χερσαία επίθεση ωστόσο στη Γάζα έχει εξαιρετικές δυσκολίες όπως εξηγούν ειδικοί. Ένα σύνθετο υπόγειο δίκτυο σηράγγων και η αντίσταση του πληθυσμού σημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς να έρθει γρήγορα ο τερματισμός των μαχών.

«Το πρόβλημα είναι πως θα έχουμε μάχες από σπίτι σε σπίτι, μόλις μπουν στη Γάζα. Και αυτό θα έχει βαρύ τίμημα» προειδοποιεί στο Bloomberg o Λίον Πανέτα, πρώην διευθυντής της CIA. «Αλλά από την άλλη νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ έχει λάβει την απόφασή του να συντρίψει τη Χαμάς στη Γάζα».

Βαριές απώλειες και ντόμινο επιπτώσεων

Μια χερσαία επέμβαση θα έφερνε βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές και ερωτήματα σχετικά με το εάν το Ισραήλ μπορεί να φέρει σύντομα εις πέρας μία στρατηγική εξόδου από τη σύγκρουση. Θα πυροδοτούσε επίσης ντόμινο επιπτώσεων στη Μέση Ανατολή, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη προσέγγιση του Ισραήλ με τους Άραβες γείτονές του και αυξάνοντας τους κινδύνους η σύγκρουση να εξελιχθεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Αυτό που ακολουθεί μια εισβολή, τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος στο Bloomberg, μπορεί να μοιάζει με τη μάχη του 2004 για τη Φαλούτζα στο Ιράκ. Η αντίσταση στη Γάζα μπορεί να είναι τρομερή, ειδικά εάν οι γειτονικές χώρες παρέχουν ενισχύσεις, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει στρατεύματα στη Γάζα, αλλά ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαμηνύσει ότι «αυτό που θα κάνουμε στους εχθρούς μας τις επόμενες ημέρες θα αντηχεί μαζί τους για γενιές».

Κοντά η χερσαία επέμβαση

Οι εξελίξεις στο έδαφος δείχνουν επίσης ότι το Ισραήλ σχεδιάζει κάτι μεγάλο. Βομβαρδίζει τη Γάζα από αέρος, ξηρά και θάλασσα. Ο στρατός του χτίζει μια βάση δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας για να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και ισραηλινά τανκς κινούνται προς την περιοχή. Η χώρα έχει ήδη κινητοποιήσει 360.000 έφεδρους — τους περισσότερους στην ιστορία της.

«Το Ισραήλ πρόκειται να απαντήσει πολύ αυστηρά και επιθετικά και θα υπάρξουν περισσότερες απώλειες ζωών», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Μέρος της αυξανόμενης πεποίθησης ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει μια χερσαία εισβολή βασίζεται στους περιορισμούς του εναέριου πολέμου στη Γάζα. Οι αεροπορικές επιδρομές είναι απίθανο να πετύχουν τον καθαρισμό των τούνελ, των υπόγειων αποθεμάτων όπλων και των διαδρομών λαθρεμπορίου που κατέστησαν δυνατή την επίθεση του Σαββάτου.

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να μπουν μέσα», είπε ο Κιθ Αλεξάντερ, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA). «Μπορούν να κάνουν περιορισμένες επιχειρήσεις», είπε, «αλλά αυτή είναι μια αρκετά μεγάλη περιοχή που πρέπει να καταλάβει και πολλοί άνθρωποι να καλύψουν».

Οι μάχες από δρόμο σε δρόμο στη Γάζα, όπου δύο εκατομμύρια κάτοικοι είναι συσσωρευμένοι σε μια περιοχή λίγο περισσότερο από το διπλάσιο της Ουάσιγκτον, DC, πιθανότατα θα οδηγούσαν σε σοβαρές απώλειες αμάχων. Άραβες αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι εικόνες νεκρών αμάχων θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη των αραβικών κρατών, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις τους να χαλάσουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

«Όσο περισσότερο διαρκέσει η κατοχή, τόσο περισσότερη υποχώρηση της υποστήριξης θα δείτε για το Ισραήλ και τόσο περισσότερη πίεση θα δείτε στα αραβικά κράτη από το κοινό τους», δήλωσε ο Γουίλιαμ Άσερ, πρώην ανώτερος αξιωματικός της NSA, που ειδικεύεται στη Μέση Ανατολή. «Αυτό έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε πολιτική καταστροφή και δημόσιες σχέσεις».

Σε κίνδυνο οι όμηροι

Στη συνέχεια, υπάρχει η ανατριχιαστική επιπλοκή των ομήρων της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής του Σαββάτου, η Χαμάς πήρε δεκάδες Ισραηλινούς και ξένους αιχμαλώτους, από νήπια μέχρι ηλικιωμένες γυναίκες. Η Χαμάς έχει πει ότι είναι έτοιμη να σκοτώνει έναν όμηρο κάθε φορά που το Ισραήλ χτυπά σπίτια πολιτών στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση. Η πιθανή μοίρα τους σε οποιαδήποτε χερσαία εισβολή είναι άγνωστη.

Φόβοι για εμπλοκή του Ιράν

Υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος κλιμάκωσης. Το Ισραήλ έχει ήδη δει επιθέσεις με ρουκέτες από τον Λίβανο, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός πολυμέτωπου πολέμου και μια κάθοδο σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Πάνω απ’ όλα αυτά κρέμεται η πιθανότητα να εμπλακεί άμεσα το Ιράν. «Η σφαγή και η μαζική δολοφονία του λαού της Γάζας θα φέρει μεγαλύτερη καταστροφή» στο Ισραήλ, διεμήνυσε ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ σε τελετή την Τρίτη. Αμερικανοί στρατηγοί έχουν προειδοποιήσει το Ιράν να μην εμπλακεί και έστειλαν μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων στην περιοχή για να αποτρέψει την Τεχεράνη.

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα του τι θα ακολουθούσε μια εισβολή. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για μια βιώσιμη πολιτική λύση που να συνοδεύει τη στρατιωτική δράση. Το Ισραήλ απέσυρε χερσαία στρατεύματα από τη Γάζα το 2005, εν μέρει επειδή μια προηγούμενη κατοχή της περιοχής αποδείχθηκε πολύ δαπανηρή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!