Σε θετική ανταπόκριση του κράτους προκειμένου το συντομότερο να υπάρξει κατάληξη στα ζητήματα των εργαζομένων στις πιο χαμηλές υπαλληλικές θέσεις εισδοχής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που αφορούν θέσεις, μέχρι και την κλίμακα Α5, εκφράζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.
Σε κοινή ανακοίνωση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ αναφέρουν ότι μέσα από την καθημερινή επαφή τους με τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν “εδώ και καιρό διαπιστώσει τα δικαιολογημένα αισθήματα δυσαρέσκειας και αδικίας που υπάρχουν ανάμεσα στους εργαζόμενους στις πιο χαμηλές υπαλληλικές θέσεις εισδοχής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που αφορούν θέσεις, μέχρι και την κλίμακα Α5”.
«Οι δομικές αδυναμίες των συγκεκριμένων κλιμάκων που εδράζονται σε πολύ χαμηλές ετήσιες προσαυξήσεις κατά τα πρώτα χρόνια εισδοχής, είναι το βασικό πρόβλημα αυτών των θέσεων εισδοχής», προσθέτουν.
Αναφέρουν ότι η κλίμακα Α2 αποδίδει γύρω στα €8, ως ετήσια προσαύξηση, για τα πρώτα πέντε χρόνια και αυτό, όπως προσθέτουν, «σε συνδυασμό με την 24μηνη μείωση κατά 10% στο μισθό των νεοεισερχομένων (διαδικασία με την οποία διαφωνούμε), έχει μεγεθύνει το πρόβλημα».
Αναφέρουν επίσης ότι το πενταετές πάγωμα των προσαυξήσεων μεταξύ 2012-2016 έχει διευρύνει σημαντικά το όλο ζήτημα.
«Έχουμε την άποψη ότι απαιτείται πολιτική βούληση στην εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για ρύθμιση του ζητήματος, για τούτο και θα τεθεί εκ νέου σε όλα τα πολιτειακά επίπεδα», προσθέτουν.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ θεωρούν ότι «το κράτος θα πρέπει να ενεργήσει ως εργοδότης πρότυπο και δεν θα πρέπει να διαιωνίζει περαιτέρω το ζήτημα κατά τρόπο που να συνεχίσουν να προστίθενται εργαζόμενοι σε αυτή την κατηγορία».
«Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί το κράτος να συνεχίσει να προσλαμβάνει υπαλλήλους που παρά την πολυετή υπηρεσία που συσσωρεύουν, η μισθοδοτική τους βελτίωση θα εξακολουθήσει να είναι ανεπαίσθητη», προσθέτουν.
Σύμφωνα με τις δύο συντεχνίες, αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική διαφυγή προσωπικού από αυτές τις συγκεκριμένες θέσεις εισδοχής, ενώ ως παράδειγμα αναφέρουν τις θέσεις των Βοηθών Γραμματειακών Λειτουργών με κλίμακα εισδοχής την Α2 και των Τεχνικών Μηχανικών με κλίμακα εισδοχής την Α5.
Επιπλέον, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ αναφέρουν ότι εδώ και καιρό έχουν αναδείξει το συγκεκριμένο πρόβλημα και «πετύχαμε να το τοποθετήσουμε στο τραπέζι του θεσμοθετημένου οριζόντιου διαλόγου που έχουμε με το Υπουργείο Οικονομικών από το οποίο αναμένουμε καθορισμό νέας συνάντησης για συζήτηση του το συντομότερο».
Αναφέρουν επίσης ότι το θέμα έχει τεθεί και στις πρόσφατες συναντήσεις που ως συνδικαλιστικές Οργανώσεις είχαμε με τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ περιλαμβάνεται και στον κατάλογο αιτημάτων που στάλθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για ανανέωση των συμβάσεων με το κράτος.
Στον κατάλογο, σύμφωνα με τις δύο συντεχνίες, «καταγράφονται όλα τα ζητήματα και στρεβλώσεις που αφορούν την αρχιτεκτονική των κλιμάκων και επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο τη μισθοδοτική μεταχείριση των εργαζόμενων σε κλίμακες εισδοχής».
Τέλος, οι συντεχνίες αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε ενημερωτικές συσκέψεις μελών, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα τους αναλόγως των εξελίξεων.