Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα για συνομιλίες στο Αμβούργο, μια επίσκεψη που επισκιάζεται από τη σύγκρουση στο Ισραήλ.
Η διήμερη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης Υπουργοί στο πλαίσιο της γερμανο-γαλλικής κυβερνητικής διαβούλευσης, ήταν προγραμματισμένο να επικεντρωθεί στην ψηφιακή καινοτομία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.
Αλλά το προγραμματισμένο εδώ και καιρό γεγονός θα δώσει επίσης στον Σολτς και τον Μακρόν την ευκαιρία να συνεννοηθούν και να συντονίσουν μια ευρωπαϊκή αντίδραση μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.
Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, ενώ προειδοποιούν εναντίον περιφερειακής κλιμάκωσης.
Κατά την άφιξη στο Αμβούργο, ο Μακρόν και ο Σολτς θα περιηγηθούν σε μια εργοστασιακή μονάδα της Airbus πριν από μια κρουαζιέρα στον ποταμό Έλβα.
Δεν αναμένεται άμεση ανακοίνωση μετά τις συνομιλίες, αλλά τα θέματα που θα ανακινηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικά.
Έχουν αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς οι διακυβερνητικές διαβουλεύσεις αναβλήθηκαν για πρώτη φορά το 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η επίσκεψη του Μακρόν, προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, αναβλήθηκε λόγω επεισοδίων στη Γαλλία.
Τους τελευταίους μήνες, φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενη αντίθεση ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια καθώς και τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα θέματα συζήτησης μπορεί να επεκταθούν από την ενεργειακή ασφάλεια έως την άμυνα και τη μετανάστευση. Επίσης σημαντικό χαρακτηρίζεται το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η Ευρώπη αναζητά τρόπους να μειώσει την εξάρτηση από την Κίνα.
Αγώνας εξουσίας μεταξύ Γαλλίας – Γερμανίας
Αναλυτές, κάνουν λόγο για έναν αγώνα εξουσίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερες δυνάμενων της ΕΕ, με Παρίσι και Βερολίνο να διαφωνούν σε όλο και περισσότερα θέματα, κάτι που έχει αντίκτυπο σε μια σειρά από πολιτικές της ΕΕ.
Σε μια ομιλία τον Αύγουστο, ο Μακρόν έκανε δημόσια την ενόχλησή του, χαρακτηρίζοντας τη θέση της Γερμανίας στην πυρηνική ενέργεια ως “ιστορικό λάθος”.
Η Γαλλία, ένα από τα κράτη με την μεγαλύτερη παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνικά ενέργεια στον κόσμο, με το ποσοστό να ξεπερνά το 70%.
Η Γερμανία αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, κλείνοντας τους τελευταίους αντιδραστήρες της τον Απρίλιο.
Διαφωνία υπάρχει επίσης και σε άλλα θέματα όπως η έννοια της «στρατηγικής αυτονομίας» του Μακρόν, η οποία καλεί την Ευρώπη να μην βασίζεται σε εξωτερικές δυνάμεις κάτι που είναι ενάντια στην ιστορική εξάρτηση της Γερμανίας από την αμερικανική στρατιωτική ομπρέλα.
Η Γερμανία υποστηρίζει επίσης εδώ και καιρό την έννοια της «Αλλαγή μέσω του εμπορίου», μια πεποίθηση ότι το εμπόριο μεταξύ των χωρών θα μπορούσε όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη των συγκρούσεων, αλλά και να στηρίξει τη δημοκρατία σε αυταρχικά καθεστώτα.
Αν και η ιδέα επικρίθηκε επειδή απέτυχε με τη Ρωσία, Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι εμπορικοί δεσμοί με μια χώρα όπως η Κίνα θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη σύγκρουση. Η Γαλλία τάσσεται υπέρ μιας πιο δυναμικής προσέγγισης. Αυτό φάνηκε όταν οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνα για κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που ενθάρρυναν οι Γάλλοι, αλλά για το οποίο η Γερμανία είχαν επιφυλάξεις.