14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 19:50

Αννίτα: Η Κύπρος θα συμβάλει στην υλοποίηση σχεδιασμών Ευρώπης για το μέλλον

Ως μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκης οικογένειας, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στην υλοποίηση των σχεδιασμών της Ευρώπης για το μέλλον δήλωσε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, μιλώντας στο 14ο Οικονομικό Φόρουμ της Λεμεσού.

Στην ομιλία της για τη διαχείριση των γεωπολιτικών προκλήσεων και τους σχεδιασμούς της Ευρώπης για το μέλλον, η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ισχυρή πεποίθηση πως “μέσω της συνεργασίας, του διαλόγου και της κοινής ευθύνης μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι. Οι σχεδιασμοί για το μέλλον της Ευρώπης αποτελούν έναν οδικό χάρτη που πρέπει να μας καθοδηγήσει δια μέσου των προκλήσεων της εποχής μας. Αποτελεί μια δέσμευση για την πολυμέρεια, την ενότητα, τη διπλωματία και τις αξίες που ορίζουν την κοινή μας ταυτότητα, όπως η μεσολάβηση για την επίλυση συγκρούσεων, η προπάσπιση διεθνών κανόνων και η αναζήτηση κοινά επωφελών σχέσεων που προωθούν τη σταθερότητα και τη συνεργασία”, υπογράμμισε.

Η κ. Δημητρίου είπε πως η Κύπρος βρίσκεται σε σταυροδρόμι αντιμετωπίζονατς μια σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις και πιο συγκεκριμένα δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές, την κλιματική κρίση, την ενεργειακή μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και τις αυξήσεις των επιτοκίων και του πληθωρισμού που συρρικνώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. “Όλες αυτές οι προκλήσεις καθιστούν αναγκαίες άμεσες, συλλογικές και στρατηγικές αντιδράσεις”, υπογράμμισε.

Ανέφερε πως για σχεδόν δυο χρόνια η ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας είχε ένα βαθύ αντίκτυπο στους πολίτες παγκόσμια και ειδικότερα στους Ευρωπαίους πολίτες. Σημείωσε πως αυτή η διαμάχη υπογραμμίζει την ανάγκη για ενότητα παρά τις αντιξοότητες.

Η κ. Δημητρίου επεσήμανε πως “η θέση μας στο θέμα της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρη. Πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητα της ΕΕ. Πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξή μας στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, χωρίς εξαιρέσεις. Ως Κύπριοι, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ο πόλεμος και η προσφυγιά. Είμαστε ως εκ τούτου πεπεισμένοι πως η Ευρώπη πρέπει να δράσει ηγετικά με έντονες προσπάθειες για την οικοδόμηση ειρήνης. Αυτό ισχύει για την Ουκρανία αλλά αυτό ισχύει και για το Κυπριακό και για κάθε άλλη χώρα της οποίας απειλείται η εδαφική ακεραιότητα”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομία και την κοινή αγορά, ανέφερε πως “η θέση μας είναι επίσης πολύ ξεκάθαρη. Σε έναν αυξανόμενα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να άρει όλα τα εμπόδια και να μειώσει τη γραφειοκρατία στο ελάχιστο, ενισχύοντας και ενδυναμώνοντας έτσι τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αυτό θα επιτρέψει στην κοινή αγορά να ανθίσει και να αναπτύξει την πλήρως τις δυνατότητές της”, πρόσθεσε.

Περαιτέρω υπογράμμισε πως “πρέπει να περιοριστεί όλη η μη απαραίτητη και αχρείαστη κανονιστική επιβάρυνση για μείωση του κόστους, επιτάχυνση των διαδικασιών και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κοινής αγοράς. Το όραμά μας πρέπει να είναι να καταστήσουμε την ΕΕ ένα ηγετικό ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και ένα παγκόσμιο ηγέτη στην καινοτιμία, τις ψηφιακές και τις καθαρές τεχνολογίες”, σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, πρέπει να καταστήσουμε βέβαιο ότι τα ωφέλη των πολιτικών μας τα απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολιτίτες, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και συμπερίληψη. Πρέπει να εφαρμοστούν ειδικές πολιτικές ώστε οι μικραίες και μεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να μπουν κατά ένα δίκαιο τρόπο  στον ανταγωνισμό και να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες όπως οι μεγάλες, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την ασφάλεια είπε πως οι Ευρωπαίοι έχουν ηθική υποχρέωση να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα με συμπόνοια και ανθρωπιά, ωστόσο, συνέχισε, πρέπει επίσης να κατανοήσουμε τις θεμιτές ανησυχίες των πολιτών μας σε σχέση με τη διαχείριση της μετανάστευσης – κυρίως της παράτυπης. Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να πετύχουμε μια ισορροπία μεταξύ των ανθρωπιστικών μας ευθυνών και της ανάγκης για προστασία των κοινωνιών μας, σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, “για αντιμετώπιση αυτού του πολύπλοκου ζητήματος, πρέπει να υιοθετήσουμε μια πολύπλευρη προσέγγιση. Πρώτον, η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει τα εξωτερικά της σύνορα για να σώσει ζωές και να αποτρέπει περαιτέρω ανθρώπινες τραγωδίες δημιουργώντας βελτιωμένες συνοριακές δομές και μια νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία διάσωσης στη Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ πρέπει να απαντήσει γρήγορα στην εργαλειοποίηση μέσω μιας ολοκληρωμένη προσέγγισης που λαμβάνει υπόψη επιχειρησιακά, νομικά, οικονομικά και διπλωματικά μέτρα”, ανέφερε.

“Αυτό περιλαμβάνει μια στενή συνεργασία με χώρες πρoέλευσης που λειτουργούν ως διαμετακομιστικοί σταθμοί για αποτροπή των αναχωρήσεων και των πολιτικών θεωρήσεων εισόδου που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει επίσης να βρει μια βιώσιμη και διαρκή λύση για την κατάσταση στην Κύπρο, όπου η Τουρκία καταχράται της νεκρής ζώνης για να διευκολύνει τη διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών εντός της ΕΕ”, ανέφερε η κ. Δημητρίου.

Αναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή, σημείωσε πως πρόκειται για μια κρίση που υπερβαίνει τα σύνορα, τις ιδελογίες και τις πολιτικές διασυνδέσεις. “Είναι μια κρίση που επηρεάζει όλους μας, ανεξαρτήτως του από που προερχόμαστε και των πεποιθήσεών μας. Είναι μια κρίση που απαιτεί την άμεση προσοχή και τη συλλογική μας δράση”, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής.

Είπε πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί “την κοινή μας δέσμευση για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενώ ενισχύουμε την οικονομική ανάπτυξη και αειφορία. Για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή αποτελεσματικά, η συνεργασία δεν αποτελεί επιλογή, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για μείωση των εκπομπών, μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές”, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως “η ηγεσία της ΕΕ είναι αξιέπαινη και η Κύπρος είναι αποφασισμένη να συμβάλει σε αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, η οποία αποτελεί επένδυση στο μέλλον, μια ευκαιρία να έλθουμε μαζί ως παγκόσμια κοινότητα, να καινοτομήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Μια δέσμευση για τις μελλοντικές γενιές και μια μαρτυρία της ευθύνης μας ως παγκόσμιοι πολίτες για διατήρηση ενός κόσμου που είναι κατοικήσιμος, υγιής και εύρωστος”.

Αναφερόμενη στην Κύπρο, επεσήμανε πως δια μέσου διαδοχικών κρίσεων η οικονομία της αποδείκτηκε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτική σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς και τα έχει πάει καλά.

Σημείωσε πως το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί δραστικά και πως έχει αποκατασταθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας σύμφωνα με όλους τους μεγάλους Οίκους αξιολόγησης.

Η κ. Δημητρίου τόνισε πως “πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχίσουμε στην ίδια θετική πορεία γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτε δεν είναι σταθερό, και εξαρτάται από τις αποφάσεις και τις πολιτικές μας. Δεν υπάρχει περθώριο για οπισθοδρόμηση. Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο αποτελεί καίριο εργαλείο για υλοποίηση του μετασχηματισμού στη χώρα μας σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένων των στόχων μας να γίνουμε ένα πράσινο και ψηφιακό νησί, και ως εκ τούτου πρέπει να αξιοποιήσουμε την πλήρη δυναμική της. Και ασφαλώς χρειάζεται να δράσουμε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και να ακολουθήσουμε επακριβώς το σχέδιο που υπάρχει”.

Είπε ακόμη πως στον τομέα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει υιοθετήσει μια προσανατολισμένη στο μέλλον και εξωστρεφή προσέγγιση που προωθεί τον διάλογο και τη συνεργασία.

Ανέφερε πως η προσέγγιση αυτή δεν είναι μονοθεματική και δεν περιορίζεται σε θέματα που αφορούν μόνο την Κύπρο, αλλά επεκτείνεται σε ένα φάσμα θεμάτων, με στόχο την οικοδόμηση συμμαχιών για προώθηση κοινών συμφερόντων, κάτι που αυξάνει το πολιτικό βάρος και την επίδραση της Κύπρο, τελικώς προς όφελος των εθνικών μας σκοπών και στόχων, σημειώνοντας πως η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εγκαθιδρύσει, στη βάση της αμοιβαιότητας, Ομάδες Φιλίας με ένα σημαντικό αριθμό άλλων κοινοβουλίων, με στόχο την ενίσχυση του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και αμοιβαίων συμφερόντων και την συγκέντρωση υποστήριξης στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς την επίτευξη διευθέτησης του Κυπριακού.

Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη για “μια συνολική λύση βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως προβλεπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Ένα ομοσπονδιακό μοντέλο ευθυγραμμισμένο με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων ή οποιουδήποτε είδους ξένες εξαρτήσεις”. Επίσης σημείωσε πως το γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τη σταθερότητα και την ευημερία της Κύπρου και όλων των Κυπρίων.

Περαιτέρω υπογράμμισε πως η ΕΕ πρέπει να τηρήσει την αξιοπιστία της αποφεύγοντας την πολιτική των δυο μέτρων και δυο σταθμών και επιδεικνύοντας την ίδια αποφασιστικότητα, όπως ορθώς κάνει για τη Ρωσία στο θέμα της Ουκρανίας και προς το Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την στρατιωτική επίθεσή του κατά του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατά της Τουρκίας για τους χειρισμούς της στο Κυπριακό.

Ακόμη επεσήμανε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της δημιουργίας με τη Βουλή των Ελλήνων, τριμερών κοινοβουλευτικών μηχανισμών συνεργασίας με γειτονικές και άλλες χώρες (μέχρι στιγμής με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, τη Σερβία, την Αρμενία κτλ) στηρίζει και προάγει τις προτεραιότητες και τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και, γενικά, το κοινό όραμα για την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!