18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 14:44

Διχάζει η συζήτηση για αλλαγή ονόματος ψευδοκράτους στα κατεχόμενα – Διαφωνεί η τ/κ αντιπολίτευση

Ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοϊ εξέφρασε δυσαρέσκεια για την συζητούμενη αλλαγή του ονόματος του ψευδοκράτους από «τδβκ» σε «τουρκικό κράτος της Κύπρου».

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία αναμεταδίδει η «Κίπρις Ποστασί», ο κ. Ακάνσοϊ εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτές οι νέες συζητήσεις και διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το μέλλον της τ/κ κοινότητας «συμβαίνουν έξω από την πολιτική βούληση του τουρκοκυπριακού λαού», καθιστώντας τον απλό θεατή, όπως είπε. Ανέφερε ότι μια τέτοια παθητική στάση δεν είναι αποδεκτή, ειδικά όταν διακυβεύονται η ταυτότητα και οι πόροι της τ/κ κοινότητας.

Υπενθύμισε επίσης, ότι οι συζητήσεις για την αλλαγή του ονόματος δεν είναι καινούργιες. Σε αυτές έχουν συμπεριληφθεί αξιολογήσεις για το όνομα του «κράτους» στο πλαίσιο διαφόρων μοντέλων λύσης, καθώς και εκτιμήσεις σχετικά με την ικανότητα άρσης των υφιστάμενων εμπάργκο. Ωστόσο, αναφέρθηκε στο νομικό αδιέξοδο που συνδέεται με το όνομα «τουρκικό κράτος της Κύπρου», επικαλούμενος τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία δεν αναγνωρίζουν ξεχωριστή πολιτική οντότητα στην Κύπρο εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο γενικός γραμματέας του ΡΤΚ υπέδειξε την πρόσφατη χρήση του όρου «τουρκικό κράτος της Κύπρου» από τον Χακάν Φιντάν, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ακάνσοϊ, δεν είναι μια συνηθισμένη αναφορά, αλλά θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια βαθύτερη, ενδεχομένως στρατηγική διερεύνηση.

Ο κ. Ακάνσοϊ αναφέρθηκε επίσης στη συνέντευξη του πρώην προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Καθημερινή, όπου ο κ. Γκιούλ αναγνώρισε τους περίπλοκους δεσμούς μεταξύ του Κυπριακού, των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας και της κοινής αξιοποίησης των πόρων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Ακάνσοϊ τάσσεται υπέρ μιας προσανατολισμένης στη λύση και εποικοδομητικής προσέγγισης για τη διαχείριση αυτών των αλληλένδετων προκλήσεων, εφιστώντας την προσοχή στη «στρατηγική συμφωνία» που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!