Ικανοποιημένη από τη νέα συμβιβαστική πρόταση, που κατέθεσε η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για κοινή θέση των 27 για τον κανονισμό για τη διαχείριση κρίσεων στο μεταναστευτικό, δήλωσε η ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σηματοδοτώντας έτσι την πιθανή άρση του αδιεξόδου τις επόμενες ημέρες αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για το Νέο Πακέτο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Μιλώντας μετά από την ενημέρωση στην οποία προχώρησε η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου για την πρόοδο του συνόλου των κανονισμών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, η κ. Φέζερ υπογράμμισε πως η Ισπανική Προεδρία έκανε εξαιρετική δουλειά τις τελευταίες ημέρες και πρόσθεσε πως η Γερμανία προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της νέας συμβιβαστικής πρότασης.
Η απόφαση για υιοθέτηση κοινής θέσης μπορεί να ληφθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων (COREPER) σε μια από τις συναντήσεις που προγραμματίζονται τις επόμενες ημέρες και ώρες. Μετά την απόφαση της Γερμανίας (η οποία απείχε κατά τη τελευταία ψηφοφορία σε επίπεδο COREPER) αναμένεται πως η κοινή θέση θα υιοθετηθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία παρά τις διαφωνίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις των οποίων ηγείτο η Ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου ήταν έντονες μέχρι και το πρωί της Πέμπτης έτσι ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός σε σχέση με τον κανονισμό για τη διαχείριση κρίσεων, και να δρομολογηθεί η συμφωνία σε κοινή θέση των 27 ενόψει των διαβουλεύσεων (τριλόγων) με το Κοινοβούλιο και την Κομισιόν. Μάλιστα το πρόγραμμα της συζήτησης την Πέμπτη διαφοροποιήθηκε ώστε να δωθεί περισσότερος χρόνος για κατάληξη στις διαβουλεύσεις πριν τη δημόσια συζήτηση.
Υπενθυμίζεται πως το Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει το πάγωμα των τριλόγων για τον κανονισμό για το Eurodac και τον κανονισμό για τη διαλογή στα εξωτερικά σύνορα (που είχαν ξεκινήσει) μέχρι το Συμβούλιο να καταλήξει σε κοινή θέση για τον κανονισμό για τις καταστάσεις κρίσης.
Στη παρέμβασή της η κ. Φέζερ υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να υπάρχει κατάληξη στο θέμα και υπενθύμισε πως στο Συμβούλιο τον Ιούνιο ξεπεράστηκε μια σημαντική διαφωνία μεταξύ των κρατών μελών. Χαρακτήρισε τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η Ισπανία θετικό και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας ισχυρός μηχανισμός αλληλεγγύης και προστασίας των χωρών της πρώτης γραμμής, αλλά και πώς χρειάζονται παράλληλα διασφαλίσεις ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των αιτητών θα γίνονται σεβαστά και σε περιπτώσεις κρίσης.
Αφού επανέλαβε πως θέση της Γερμανίας είναι πως χρειάζονται εξαιρέσεις για τα παιδιά και της οικογένειας, λέγοντας πως είναι κρίμα που δεν υπήρξε συμφωνία, πρόσθεσε πως η χώρα θα συνεχίσει να επιχειρηματολογεί προς αυτή την κατεύθυνση στις διαβουλεύσεις που θα ακολουθήσουν.