Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί μέρος των πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δηλαδή των κύκλων 1, 2 και 3.
«Όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία θα κάνουμε τον λογαριασμό και θα δούμε τις δυνατότητές μας ως κράτος», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στη μείωση ενοικίου σε ποσοστό 80% για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Δεκέμβριο. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί αυτό δεν ισχύει και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, απάντησε πως αυτό δεν είναι δυνατό γιατί το κόστος είναι τεράστιο. Εξήγησε επίσης πως ενώ για τους εργαζόμενους η ζημία θα είναι ίδια με αυτή που είχαν τον Νοέμβριο, για τους καταστηματάρχες θα είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί θα χάσουν τον εορταστικό τζίρο που είναι πάντα αυξημένος και για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει
Εκφράζοντας επίσης την εκτίμηση ότι «το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει», ο υπουργός Ανάπτυξης αναφερόμενος στο click away, επανέλαβε πως είναι δεδομένο ότι η λειτουργία αυτή δεν μπορεί να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία των καταστημάτων αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμη κι ένας ελάχιστος τζίρος είναι προτιμότερος από τον μηδενικό.
Στην παρατήρηση ότι το click away ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αυτό είναι λογικό γιατί τα μεγάλα καταστήματα είναι πιο οργανωμένα αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι και τα μικρά καταστήματα έχουν κάνει αρκετές πωλήσεις στις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου.
Επανέλαβε πως οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα βγουν από τη λίστα των επιχειρήσεων που πλήττονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες κρατικές ενισχύσεις ενώ σε ερώτηση γιατί δόθηκε το πράσινο φως σε κάποιες επιχειρήσεις να ανοίξουν ενώ σε άλλες δεν δίνεται, είπε πως η ιδανική καραντίνα θα ήταν να μη λειτουργήσει τίποτα για 14 μέρες και να κλειστούμε όλοι στα σπίτια μας, αλλά αυτό είναι αδύνατον. Κατά συνέπεια κάποιοι τομείς θα πρέπει να λειτουργούν, όπως για παράδειγμα τα τρόφιμα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς.
Σε ό,τι αφορά την εστίαση, είπε πως κατανοεί τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι εκπρόσωποι της και οι εργαζόμενοι σε αυτήν αλλά παρατήρησε πως σε όλη την Ευρώπη η εστίαση είναι κλειστή και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα, επανέλαβε πως και αυτά τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν με τη μέθοδο του click away, αρκεί οι παραδόσεις να μη γίνονται σε κλειστούς χώρους και να ακολουθούνται οι κανόνες που ισχύουν και για τα υπόλοιπα καταστήματα.