Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε η «ένωση τ/κ εργολάβων», οι ανάγκες για κοινωνική στέγαση στα κατεχόμενα είναι περίπου 10 χιλιάδες κατοικίες με τον πρόεδρό της, Τζιφέρ Γκιούρτζαφερ να δηλώνει στην Κίπρις ότι σχεδιάζουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες στο πλαίσιο ενός 5ετούς προγράμματος. «Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα πριν από τις αρχές του έτους».
Όπως αναφέρεται στην επισκόπηση του τ/κ Τύπου από το ΓΤΠ, η Κίπρις γράφει πως ο κ. Γκιούρτζαφερ ανέφερε πως τα έργα θα πραγματοποιηθούν στις περιοχές Γερόλακκος, Βατυλή, Λύση, Λεύκα, Μόρφου και Κερύνεια. «Το χρονοδιάγραμμα θα ετοιμαστεί και θα ανακοινωθεί. Θα ξεκινήσουμε σε 10-15 περιοχές ταυτόχρονα. Οι κοινωνικές κατοικίες θα κατασκευαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες χωρίς να στοχεύουν σε κέρδος».
Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στο «νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις» και στο «νόμο για τις κοινωνικές στεγαστικές μονάδες», για να υλοποιηθεί το έργο, ενώ προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος, απαιτούνται και «νομικές ρυθμίσεις» για τη χρήση της φορολογικής απαλλαγής, ρυθμίσεις οι οποίες έχουν φθάσει στο στάδιο της υποβολής στην λεγόμενη εισαγγελία του κατοχικού καθεστώτος για νομοτεχνικό έλεγχο.
Ο κ. Γκιούρτζαφερ δήλωσε ότι άρχισε η εφαρμογή του μέτρου που προέβλεπε αύξηση από 6% σε 12% στο τέλος τίτλου ιδιοκτησίας, που καταβάλλεται για κατοικίες που πωλούνται σε αλλοδαπούς και η διαφορά μεταφέρεται στο «ταμείο διαφοράς επιτοκίων».
Έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι οικονομικές συνθήκες από τις οποίες θα επωφεληθούν όσοι θέλουν να αγοράσουν κοινωνική κατοικία, είπε, καθώς αφενός θα καθορίζεται από το κατοχικό καθεστώς ειδικό επιτόκιο για το δάνειο σε τουρκικές λίρες και αφετέρου θα καλύπτεται το 60-70% των τόκων που πρέπει να πληρώσει το άτομο, και θα λαμβάνει στήριξη από το ταμείο αυτό για τα πρώτα 4-5 χρόνια.
Πηγή: ΚΥΠΕ