Σε πρόταση κατηγοριοποίησης των περιστατικών σε κατεπείγοντα, επείγοντα και κανονικά περιστατικά προκειμένου να μειωθούν οι λίστες αναμονής δεσμεύτηκε στην χθεσινή συνάντηση ο ΟΑΥ, σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, η οποία μετά την ολοκλήρωση επίσκεψής της στο Γενικό Χημείο του Κράτους, την Τρίτη, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αναμένονται πολλές διαφοροποιήσεις από τον ΟΑΥ και αυτές θα πρέπει να κατατεθούν σε ενάμισι μήνα.
Αναφερόμενη στην υποστελέχωση των ΤΑΕΠ, η κ. Κανάρη είπε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο ολοκληρώνονται όλες οι προσλήψεις και στο νοσοκομείο Πάφου, όπου υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα, και στα άλλα νοσηλευτήρια.
Ερωτηθείσα για τις λίστες αναμονής και αν ισχύει ότι θα εφαρμοστούν χρωματιστά παραπεμπτικά για την κρισιμότητα του εκάστοτε περιστατικού, η Υπουργός απάντησε ότι στην χθεσινή συνάντηση που ήταν παρόντες εκπρόσωποι του ΟΚυΠΥ, του ΟΑΥ, των προσωπικών γιατρών και της ΟΣΑΚ, δεσμεύτηκε ο ΟΑΥ όπως δώσει χρονοδιαγράμματα για το πότε θα μπορέσει να εντάξει αυτή την κατηγοριοποίηση σε κατεπείγοντα, επείγοντα και κανονικά περιστατικά.
Σημείωσε ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει καθώς όταν υπάρχει ένα πολύ επείγον περιστατικό θα πρέπει και οι ειδικοί ιατροί να αφήσουν ένα περιθώριο στο πλαφόν τους για να μπορέσουν να εντάξουν σε εκείνη την μέρα, το κατεπείγον περιστατικό για να το δουν εντός εικοσιτετράωρου. «Αναμένουμε πολλές διαφοροποιήσεις από τον ΟΑΥ και αυτές οι τροποποιήσεις θα μας κατατεθούν σε ενάμισι μήνα» είπε η κ. Κανάρη.
Ερωτηθείσα εάν θα υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα παραπεμπτικά για τους χρόνιους ασθενείς, η κ. Κανάρη απάντησε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο ρόλος των προσωπικών ιατρών προκειμένου να μπορούν να συνταγογραφούν και οι ίδιοι σε κάποιες χρόνιες παθήσεις, ούτως ώστε να μειωθούν οι λίστες αναμονής.
Η κ. Κανάρη ανέφερε ότι η σοβαρότητα θα εξετάζεται από τον εκάστοτε προσωπικό ιατρό σημειώνοντας ότι «εδώ είναι και ο ρόλος του ΟΑΥ να παρακολουθεί και να ελέγχει αν γίνεται κατάχρηση αυτής της κατηγοριοποίησης».
Πρόσθεσε ακόμη ότι από πλευράς ΟΚΥπΥ, υπήρξε προθυμία όπως αυξηθούν οι ώρες και μέρες στο ήδη υφιστάμενο σύστημα απογευματινών ωρών σε ειδικότητες όπου υπάρχουν προβλήματα λιστών αναμονής. Εξήγησε ότι στο υφιστάμενο σύστημα υπάρχουν οι ειδικότητες των αλλεργιολόγων και των ενδοκρινολόγων σημειώνοντας ότι αυτοί είναι δύο φορές τη βδομάδα.
«Τώρα προτίθενται να επεκταθούν σε περισσότερες ώρες και περισσότερες μέρες και σε άλλες ειδικότητες όπως της καρδιολογίας και της νεφρολογίας», είπε η κ. Κανάρη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με αυτές τις πρόσθετες ειδικότητες θα υπάρξει μείωση των λιστών αναμονής σε ένα ποσοστό.
Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα από πλευράς Υπουργείου Υγείας για μείωση των λιστών αναμονής, η κ. Κανάρη είπε ότι δεν έχουν δοθεί χρονοδιαγράμματα, σημειώνοντας ότι σε όλες τις χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίστες αναμονής υπάρχουν και μάλιστα στην Αγγλία υπάρχουν λίστες αναμονής για 4 έως 5 μήνες.
Σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει καλλιέργεια κουλτούρας ότι υπάρχουν ορισμένα επείγοντα περιστατικά τα οποία θα πρέπει να τύχουν άμεσης ανταπόκρισης και τα «θέλω» ορισμένων μπορούν να περιμένουν. Ανέφερε ότι για αυτό τον σκοπό υπάρχει από την ΟΣΑΚ και από τον ΟΑΥ ένα πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται «Ταξίδι του Ασθενή», το οποίο θα εγκαινιάσουν προς το τέλος του Οκτώβρη, ενώ από πλευράς Υπουργείου Υγείας εκφράστηκε η θέληση για συμβολή σε αυτή την προσπάθεια.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν ελλείψεις ιατρών η Υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες. «Έχουμε πολύ λίγους αλλεργιολόγους, ενδοκρινολόγους και είναι εδώ που ίσως θα πρέπει να αγοραστούν υπηρεσίες», είπε η κ. Κανάρη προσθέτοντας ότι έχει γίνει διαβούλευση και με τα πανεπιστήμια για προώθηση αυτών των «ορφανών ειδικοτήτων».