31.3 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 18:29

Στο 3,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Αύγουστο – Η εικόνα στην Ευρώπη

Σε ανοδική πορεία, κυρίως λόγω αύξησης των τιμών των τροφίμων, επανήλθε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2023, ο οποίος αυξήθηκε με ρυθμό 3,1%, τερματίζοντας την συνεχή πτωτική πορεία που κατέγραφε για 12 μήνες, από την κορύφωση του, τον Ιούλιο του 2022, όταν είχε ανέλθει στο επίπεδο ρεκόρ του 10,6%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (και κατ΄ επέκταση ο εναρμονισμένος πληθωρισμός) αυξήθηκε τον Αύγουστο 2023 κατά 3,1%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, όταν είχε αυξηθεί κατά 9,6% (2ο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο). Τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιο του 2023) ο εναρμονισμένος πληθωρισμός είχε καταγράψει την χαμηλότερη αύξηση, σε ετήσια βάση, από τον Ιούλιο του 2021, υποχωρώντας στο 2,4%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούλιο του 2023) αυξήθηκε κατά 1,1%, παρουσιάζοντας μικρή αποκλιμάκωση σε σχέση με την αύξηση, σε μηνιαία βάση, του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Ιούλιο του 2023, όταν είχε αυξηθεί κατά 1,4%, σε σχέση με τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023, σημειώθηκε αύξηση 4,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (10,4%) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,6%) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες μεταβολές.

Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφηκε στην κατηγορία Μεταφορές (3,5%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (9,3%), Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (6,6%) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (6,4%).

Οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2022 παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα-Αλκοολούχα Ποτά-Καπνός (8,8%) και Ενέργεια (-7,6%).

 Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, η κατηγορία Ενέργεια (2,1%) σημείωσε τη μεγαλύτερη μεταβολή.

Τα στοιχεία της Eurostat

Στο 5,2% υποβαθμίζεται ελαφρώς ο ετήσιος πληθωρισμός ευρωζώνης για τον Αύγουστο, από 5,3% τον Ιούλιο και από 5,3% που ήταν η πρώτη της εκτίμηση. Ένα χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 9,1%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 5,9% τον Αύγουστο, από 6,1% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο πριν, ήταν 10,1%.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Κύπρο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,1% τον Αύγουστο από 2,4% που βρισκόταν τον Ιούλη.

Για την Ελλάδα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός – εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες – ήταν στο 3,5% τον Αύγουστο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,4%. Την ίδια ώρα, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε ανακοινώσει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης είχε αυξηθεί κατά 3,5% (σε ευθυγράμμιση και με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat).

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και κατά 6,2% σε ετήσια βάση – σε ευθυγράμμιση με την αρχική της εκτίμηση. Εναν μήνα πριν, τον Ιούλιο, ήταν στο 6,6% σε ετήσια βάση.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (2,3%), στην Ισπανία και στο Βέλγιο (2,4%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (14,2%), την Τσεχία (10,1%) και τη Σλοβακία (9,6%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έντεκα.

Πρωταθλητής ο κλάδος των υπηρεσιών

Τον Αύγουστο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+2,4 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+1,98 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,19 π.μ.) και την ενέργεια (-0,34 π.μ.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!