15.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 11:34

Κατακραυγή στη Γουατεμάλα λόγω εισαγγελικής διαταγής για κατάσχεση καλπών

Διαταγή που εκδόθηκε χθες Τρίτη από την εισαγγελία της Γουατεμάλας να κατασχεθούν κάλπες που χρησιμοποιήθηκαν στις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου, στις οποίες επικράτησε ο Μπερνάρντο Αρέβαλο, προκαλεί νέο κύμα κατακραυγής εντός και εκτός της χώρας της κεντρικής Αμερικής, με τον εκλεγμένο πρόεδρο να απαιτεί την παραίτηση της γενικής εισαγγελέως εξαιτίας της «νέας κλιμάκωσης της προσπάθειας πραξικοπήματος σε εξέλιξη».

«Η έρευνα αυτή ακολουθεί προσφυγή πολίτη» για υποτιθέμενες ανωμαλίες στις εκλογές, διαβεβαίωσε ο εισαγγελέας Ραφαέλ Κουρουτσίτσε, πρωταγωνιστή πολλών ενεργειών της δικαιοσύνης εναντίον του κόμματος Movimiento Semilla («Κίνημα Σπόρος») του κ. Αρέβαλο, που αναδείχθηκε κάνοντας την έκπληξη νικητής των εκλογών του περασμένου μήνα, υποσχόμενος να καταπολεμήσει την ενδημική διαφθορά στη χώρα.

Η έρευνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Εκλογικής Διαδικασίας (COPE) του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE) δεν συνδέεται με άλλη έρευνα σε εξέλιξη «σε βάρος του Σεμίγια και των ηγετών του ώστε να μπορούν να αυτοπροβάλλονται ως θύματα», είπε στον Τύπο ο κ. Κουρουτσίτσε, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ με πρόσωπα που ενέχονται σε «διαφθορά», όπως και η γενική εισαγγελέας Κονσουέλο Πόρας.

Το TSE ανέστειλε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη νομική υπόσταση του Σεμίγια, κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα Κουρουτσίτσε, στο πλαίσιο έρευνας για υποτιθέμενες ανωμαλίες όσον αφορά τον κατάλογο με τα μέλη του όταν ιδρύθηκε το 2017. Το εκλογοδικείο κατόπιν ανέστειλε προσωρινά την απόφαση αυτή.

Ο κ. Αρέβαλο αξίωσε χθες να παραιτηθούν οι εισαγγελείς Κουρουτσίτσε και Πόρας, καταγγέλλοντας πως «επιδίδονται σε νέα κλιμάκωση του πραξικοπήματος σε εξέλιξη». Ο 64χρονος σοσιαλδημοκράτης, που κέρδισε με διαφορά στον δεύτερο γύρο των εκλογών, είχε ήδη καταγγείλει την κατάργηση του κόμματος του κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα». Απαιτεί να σταματήσει ο δικαστικός διωγμός της παράταξής του, καθώς όπως λέει παρεμποδίζει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας ως την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2024.

Μέσω X (του πρώην Twitter), ο εκλεγμένος πρόεδρος ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη συμμετοχή του στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης για τις υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής, ο Μπράιαν Νίκολς, κατήγγειλε επίσης μέσω X την «ενέργεια άνευ προηγουμένου» που «υπονομεύει τη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας και τη βούληση του λαού» της Γουατεμάλας.

«Η εισαγγελία, μακράν του να εναρμονίσει τις ενέργειές της με τους δημοκρατικούς κανόνες, εντείνει τη στρατηγική αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας και εκφοβισμού των εκλογικών αρχών», στηλίτευσε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Από την πλευρά της, η ΕΕ επανέλαβε την έκκλησή της «προς όλους τους θεσμούς και τις εξουσίες» της Γουατεμάλας «να σεβαστούν πλήρως το αποτέλεσμα των εκλογών» και «να απόσχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να [το] υπονομεύσουν».

Η πρόεδρος του TSE, η Ίρμα Παλένσια, κατήγγειλε την διαταγή της εισαγγελίας να κατασχεθούν κάλπες, ενέργεια «άνευ προηγουμένου» και «ανησυχητική».

«Τώρα δεν μπορούμε να εγγυηθούμε το περιεχόμενό τους, διότι ήδη παραβιάστηκαν και το ιερότερο πράγμα που περιέχουν είναι η ψήφος των Γουατεμαλτέκων», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Παλένσια κατέστησε σαφές ότι τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών έχουν επισημοποιηθεί και «δεν θα τροποποιηθούν»: «αυτή η φάση έκλεισε και τερματίστηκε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!