Το κράτος θα είναι δίπλα στους πληγέντες, με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, διαβεβαίωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Θεσσαλίας.
«Θέλω να γνωρίζουν όσες και όσοι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους είτε να καταστρέφονται είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν στα σπίτια τους με την απαραίτητη οικονομική στήριξη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι το ίδιο αφορά και τους αγρότες.
Μιλώντας για την πλατφόρμα κρατικής αρωγής, η οποία, όπως είπε, θα ανοίξει από αύριο, δεσμεύτηκε ότι «το κράτος και ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιές των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας».
«Ξέρω πόσο δύσκολο και πόσο σκληρό είναι για τους αγρότες, αλλά ειδικά για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι χάνουν τα ζώα τους. Θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στον τόπο τους, να ξαναχτίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο και θέλω να γνωρίζουν ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας», σημείωσε.
Επίσης, τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί και στην ιατρική στήριξη των πληγέντων, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση λοιμωδών κινδύνων, που ελλοχεύουν από τα λιμνάζοντα νερά και την ύπαρξη νεκρών ζώων, όπως εξειδίκευσε στην τοποθέτησή της και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι την Τρίτη το πρωί θα μεταβεί στο Στρασβούργο, για να συναντήσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να συζητήσει μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα απέναντι σε αυτή την καταστροφή.
«Δαπανούμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα. Παρεμβάσεις, δηλαδή, που θα έχουν αποτύπωμα σε πέντε, δέκα, δεκαπέντε, είκοσι χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, δαπανούμε σχετικά λίγους πόρους, ως Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Και η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής -τη βιώσαμε, όλες και όλοι, με μια πρωτοφανή καταιγίδα- ήταν έξω, ξεπέρασε και τα πιο, θα έλεγα, πεσιμιστικά σενάρια όλων όσοι ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα τέτοιων φαινομένων», ανέφερε ο ίδιος.
Όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει αυτήν την κρίση, αλλά θα χρειαστεί οπωσδήποτε και την αρωγή της Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel στην Ελλάδα έχει πλέον ανέλθει στους 15, ενώ ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων είναι τρεις.