Την ελπίδα ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου στην Πύλα, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Ο κ. Τατάρ μιλούσε στο τουρκικο τηλεοπτικό κανάλι Ουλουσάλ Κανάλ, λέγοντας ότι και οι διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζονται.
Στη συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι ο Τ/Κ ηγέτης είπε σχετικά με την επίθεση που έγινε στις 26 Αυγούστου σε τέμενος στη Λεμεσό, ότι «το δυσάρεστο σημείο της υπόθεσης της επιθέσεως σε αυτό το τζαμί είναι ότι ο δράστης δεν βρέθηκε και δεν συνελήφθη ποτέ. Δεν οδηγήθηκε στο δικαστήριο».
«Εντούτοις, σε ένα κανονικό κράτος, οι δράστες των επιθέσεων θα έπρεπε να είχαν οδηγηθεί στο δικαστήριο και να είχαν καταδικαστεί. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής στη νότια Κύπρο», όπως αναφέρθηκε στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι «αυτό με θλίβει».
«Στη δήλωση που έκανα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, τους μετέφερα το εξής μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι οπωσδήποτε αυτοί οι εγκληματίες πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στο δικαστήριο και τη δικαιοσύνη», είπε.
Πρόκειται, πρόσθεσε, «για την μέγιστη απαίτησή μας. Αυτό το τζαμί είναι εξαιρετικά πολύτιμο για εμάς. Υπάρχει ιστορία εκεί. Υπάρχουν προσευχές που διαβάζονται εκεί για αιώνες. Υπάρχει ο αγώνας μας, των μουσουλμάνων , του ισλαμικού κόσμου και του τουρκοκυπριακού λαού στη Λεμεσό».
Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι «χρησιμοποιούν εκφράσεις του τύπου: ‘Είμαστε όλοι αδέλφια’, ‘οι λαοί υπάρχουν για την ειρήνη’ αλλά δεν παρακολουθούν όλες αυτές τις νέες εξελίξεις. Ή δεν προτίθενται να τις παρακολουθήσουν. Επειδή δεν είναι προς το συμφέρον τους».
Για τα επεισόδια στην Πύλα, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο κόσμος αντίκρισε για άλλη μια φορά την πραγματικότητα που επικρατεί στην «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. «Εδώ αντιμετωπίζουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε. «Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, το βασικό κράτος εδώ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως στις 4 Μαρτίου 1964, με την απόφαση υπ΄ αριθμόν 186 που ελήφθη στη Νέα Υόρκη ενάντια σε εκείνους που ήθελαν να σφαγιάσουν τους Τούρκους και να τους πετάξουν έξω από το κράτος ώστε να μετατρέψουν αυτόν τον τόπο σε μια Ελληνική Δημοκρατία, πάρθηκε η εξής απόφαση: ‘Ας τακτοποιηθεί το Κυπριακό ζήτημα, ας πάει η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο’. Αλλά σε ποιον θα πάει το ειρηνευτικό σώμα και σε ποιον θα είναι υπόλογο; Στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε. Με άλλα λόγια, υποστήριξε, «στο κράτος όπου ήταν Πρόεδρος ο Μακάριος, στο κράτος όπου δίωκαν τους Τουρκοκύπριους».
«Οι εργασίες κατασκευής του δρόμου στην Πύλα ελπίζουμε ότι θα ξαναρχίσουν σύντομα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Μετά από αυτά τα περιστατικά, στο πλαίσιο της καλής θέλησης, τις αναστείλαμε για λίγο και κάναμε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουμε το θέμα αυτό», είπε ο κ. Τατάρ.
Ισχυρίστηκε ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτό που έχει κάνει τις μεγάλες αδικίες στο κυπριακό ζήτημα από την αρχή. Σχετικά με αυτές τις 5 χώρες, ισχύει αυτό που έχει πει και ο Ερντογάν και έχει βρει μεγάλη απήχηση στις καρδιές του κόσμου: ‘Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από Πέντε’»
Αυτοί, υποστήριξε, «επειδή αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία λένε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να κάνει δρόμους ακόμη και στη νεκρή ζώνη. Μπορεί να κάνει επίσης σπίτια, πανεπιστήμια και εμπορικά καταστήματα στη νεκρή ζώνη. Τα ίδια κάνουν πάντα. Αψηφώντας τους κανόνες. Πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται τίποτα στην νεκρή ζώνη χωρίς να υπάρχει συμφωνία».
Έκανε επίσης λόγο για δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στην Πύλα στις μετακινήσεις τους και τους συγχάρηκε «διότι ήταν πολύ αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τα χωριά τους, με μεγάλο πείσμα και θάρρος για πολλά χρόνια. Εκεί ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία».
Αναφερόμενος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ότι «ο ΟΗΕ έχει συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Έχει στρατεύματα εδώ ως Ειρηνευτική Δύναμη. Αλλά δεν έχει συμφωνία με την ‘τδβκ’. Εμείς πριν από έναν χρόνο είπαμε ότι ασκούμε πλέον μια νέα πολιτική, μια πολιτική δύο κρατών. Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα έχει οπωσδήποτε τον χαρακτήρα ‘δύο κρατών’».
Από αυτή την άποψη, πρόσθεσε, «έχουμε αναπτύξει μια νέα αντίληψη. Όπως λοιπόν έχετε συμφωνία με την ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχετε και με εμάς. Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα σε αυτή την περιοχή και εγγυήτρια αυτής της περιοχής. Τώρα, μετά από διαβουλεύσεις με την Τουρκική Δημοκρατία για τα θέματα αυτά, η κατάσταση έχει γίνει πιο ξεκάθαρη».
Υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά ανέκαθεν ενεργούσε με καλη θέληση, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματα του λαού μας να καταπατηθούν. Θα κάνουμε την Κύπρο ισχυρότερη βήμα προς βήμα».
Ο κ. Τατάρ επανέλαβε την θέση του υπέρ της λύσης δύο κρατών. «Πλέον δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε μια λύση για ομοσπονδία. Σχετικά με την λύση δύο κρατών, πιστεύω ότι είναι πλέον η στιγμή να πούμε ότι η νέα πολιτική είναι αυτή και μόνον», ανέφερε.
Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι «η νότια Κύπρος, με την υποστήριξη της Ελλάδας, εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να λάβει ισχυρότερη θέση έναντι της Τουρκίας. Δεν υπολόγισαν όμως τον ουκρανικό πόλεμο. Μετά τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, το δυτικό μπλοκ ανάγκασε την ελληνοκυπριακή διοίκηση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθουν σε ρήξη με τη Ρωσία»
«Θα ήθελα να μοιραστώ για άλλη μια φορά μέσω του Ulus Kanal ότι οι συνθήκες δεν έχουν ακόμη εξομαλυνθεί και ότι εδώ αγωνιζόμαστε για έναν μεγάλο τουρκισμό. Είμαστε αφοσιωμένοι στην πατρίδα μας, την Τουρκία, και τον τουρκικό λαό μέχρι τέλους. Θα πορευθούμε μέσα από κάθε είδους θυσίες για το δίκαιο μέλλον του τουρκοκυπριακού λαού», ανέφερε.
Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι «όταν ζητάμε μια λύση δύο κρατών δεν πάει να πει ότι τους περιφρονούμε. Και το δικό μας κράτος είναι επίσης εδώ για να διατηρήσει την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια. Και ο τουρκικός στρατός είναι εδώ για να διασφαλίσει την ειρήνη». Πρόσθεσε ότι «εάν τα τουρκικά στρατεύματα αποσυρθούν, θα υπάρξει αιματοχυσία. Σας το λέω χωρίς δισταγμό». «Παλαιότερα το ζήσαμε αυτό. Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ έχυσαν πολύ αίμα για να μετατρέψουν την Κύπρο σε Ελλάδα. Ο τουρκικός στρατός βρίσκεται εδώ από το 1974. Από τότε, δεν έχει ανοίξει μύτη», ισχυρίστηκε.
Για το θέμα των απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα είπε «μακάρι να γινόταν, αλλά δυστυχώς, ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διστάζουν».
Αναφερόμενος στο γραφείο της Ρωσίας στα κατεχόμενα και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει, ευχήθηκε όπως αυτές «παρασχεθούν σύμφωνα με τους δικούς μας νόμους». Είμαστε «κράτος», υποστήριξε. «Κατά την γνώμη μου, το θέμα ξεκίνησε επειδή πολλοί Ρώσοι πηγαινοέρχονται. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να περάσουν στον νότο. Υπάρχουν περίπου 20-25.000 Ρώσοι. Φημολογείται ότι ίσως να είναι και 50.000».
Ανέφερε ότι στα κατεχόμενα «έχουμε βρετανικά σχολεία στα οποία πηγαίνουν πολλά παιδιά από την Ρωσία. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια διεθνής κοινότητα. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους».
«Τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρακολουθούμε και εμείς από εδώ την πολιτική της Τουρκίας. Υπάρχουν φυσικά και Ουκρανοί εδώ. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στην ανθρωπότητα. Οι άνθρωποι μπορούν να πηγαινοέρχονται. Η τδβκ είναι ένα πολιτισμένο, καλλιεργημένο, σύγχρονο, ασφαλές κράτος», υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μέσω του νέου παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου «θα έρθουν πολλοί περισσότεροι ταξιδιώτες τώρα. Σήμερα υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Καισάρεια. Υπάρχουν απευθείας πτήσεις από το Ντιγιάρπακιρ. Υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Τραπεζούντα, από το Γκαζιάντεπ, τη Σμύρνη, την Αττάλεια, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Είτε έτσι είτε αλλιώς έρχονται εδώ μέσω της Τουρκίας». Είμαι της άποψης ότι η «τδβκ» θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ