2.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 8:01

Παρέμβαση Ελεγκτικής για μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό από ΟΑΥ – «Πολιτική η ευθύνη»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας εμμένει στη θέση ότι η απόφαση για το ποιος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του προγράμματος αποστολής ασθενών στο εξωτερικό είναι πολιτική και τονίζει πως η απόφαση αυτή, όποια και να είναι, απαιτεί την ψήφιση νέων Κανονισμών, που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας, ενώ υπό κάποιες προϋποθέσεις, ενδεχομένως να απαιτηθεί τροποποίηση και της νομοθεσίας.

Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σχετικά με απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανάληψη από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας της ευθύνης παραπομπής στο εξωτερικό ασθενών, δικαιούχων του ΓεΣΥ, με εξαίρεση «πολύ-πολύ επειγόντων περιστατικών», τα οποία θα χρήζουν άμεσου χειρισμού και των οποίων η ευθύνη θα παραμείνει στο Υπουργείο Υγείας, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως «το σχέδιο παραπομπής ασθενών στο εξωτερικό ήταν εξαιρετικά παθογόνο και προβληματικό για πάρα πολλά χρόνια».

Σημειώνει ότι «οι πρώτες προσπάθειες εξυγίανσης ξεκίνησαν από τον πρώην Υπουργό, Σταύρο Μαλά, (2011-2013) και προωθήθηκαν ουσιαστικά από τη νυν Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποια παραμένοντα προβλήματα, τα οποία καταγράφηκαν στις Ειδικές Εκθέσεις μας για το Υπουργείο Υγείας».

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην τελευταία Έκθεσή της, στις 21 Μαρτίου του 2022 «ρητά αναφέρεται ότι το σχέδιο επιδότησης ασθενών στο εξωτερικό από το Υπουργείο Υγείας δεν συνάδει με το άρθρο 33 του περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου και ότι η Υπηρεσία εισηγείται η όποια πολιτική απόφαση να ρυθμιστεί νομοθετικά.

«Η Υπηρεσία μας έχει, ταυτόχρονα, καταγράψει τα τελευταία χρόνια πολύ σοβαρές παθογένειες και καταχρήσεις στο ΓεΣΥ και αναδείξει περιπτώσεις, όπου ο ΟΑΥ χειρίστηκε θέματα κατά τρόπο που, συγκρινόμενος με το ΥΥ, τον άφηνε ιδιαίτερα εκτεθειμένο. Στη βάση των πιο πάνω, η Υπηρεσία μας παραμένει στη θέση ότι η απόφαση για το ποιος θα έχει την ευθύνη διαχείρισης του προγράμματος είναι πολιτική. Η απόφαση αυτή, όποια και να είναι, απαιτεί την ψήφιση νέων Κανονισμών που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Υπό κάποιες προϋποθέσεις, ενδεχομένως να απαιτηθεί τροποποίηση και της νομοθεσίας», αναφέρει.

Σε σχέση με τη διαφαινόμενη απόφαση για διαχωρισμό της ευθύνης, ανάλογα με το επείγον ή πολύ-πολύ επείγον της κάθε περίπτωσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρείτο εν λόγω ζήτημα «κακή πρακτική».

Αναφέρει πως «εξ ορισμού τα σοβαρά θέματα υγείας, που απαιτούν παραπομπή στο εξωτερικό, είναι κατά κανόνα επείγοντα και συνεπώς ο διαχωρισμός με βεβαιότητα θα δημιουργήσει προβλήματα και ασάφεια αρμοδιοτήτων και άρα ευθύνης».

Ως εκ τούτου, προσθέτει ότι «εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποφασίσει τη μεταφορά της σχετικής ευθύνης στον ΟΑΥ, είναι άποψη μας ότι αυτή θα πρέπει να είναι πλήρης και χωρίς εξαιρέσεις (εκτός φυσικά για τους μη δικαιούχους του ΓεΣΥ)», ενώ σημειώνει ότι «σε πρόσφατο έλεγχό μας στο Υπουργείο Υγείας διαπιστώσαμε ότι η Υπουργός Υγείας ζήτησε στις 8.8.2023 και έλαβε στις 10.8.2023 πλήρη κατάλογο, για την περίοδο 1.3.2023 – 31.7.2023, όλων των παραπομπών ασθενών στο εξωτερικό, των εργαστηριακών και άλλων εξειδικευμένων αναλύσεων στο εξωτερικό και των αερομεταφορών.

«Αντίγραφο των καταστάσεων», συμπληρώνει, «ζήτησε εκ των υστέρων και έλαβε και η Υπηρεσία μας, για σκοπούς μελλοντικού ελέγχου. Εναπόκειται στην Υπουργό να αποφασίσει κατά πόσο θα απαντήσει στους συνεχείς ψιθύρους ότι στους καταλόγους αυτούς βρίσκονται επώνυμα πρόσωπα και απουσιάζουν απλοί πολίτες ή ξένοι υπήκοοι».

Τέλος, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι εφόσον κατατεθούν σχετικό νομοσχέδιο ή Κανονισμοί στη Βουλή, η ίδια θα εκφράσει και εκεί τις τεκμηριωμένες απόψεις και εισηγήσεις της επί του θέματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!