Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό να υπάρξουν ομπρέλες ή κρεβατάκια στην παραλία της Λάρας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος ανακοίνωσε δέκα συν ένα αντισταθμιστικά μέτρα για τις κοινότητες του Ακάμα, στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου του Ακάμα.
Η ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του, ο Πέτρος Ξενοφώντος υπενθύμισε ότι το Σχέδιο Ακάμα δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου και δόθηκε εξάμηνη παράταση έτσι ώστε να εξεταστούν αντισταθμιστικά μέτρα για τις κοινότητες του Ακάμα. Επιπρόσθετα, δόθηκε τετράμηνη περίοδος έτσι ώστε να υποβληθούν ενστάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών. Έχουν υποβληθεί περίπου 620 ενστάσεις, σημείωσε.
Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε «ότι συστάθηκε μια επιτροπή από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, εξετάστηκαν αρκετές εισηγήσεις και καταλήξαμε σε μια δέσμη μέτρων η οποία παρουσιάστηκε αρχικά στις κοινότητες στις 27 Ιουλίου». Πρόσθεσε ότι έγινε διαβούλευση και οι κοινότητες υπέβαλαν τις δικές τους εισηγήσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν.
Τα 10+1 μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Γεωργίας περιλαμβάνουν παραχώρηση επιδότησης στους ιδιοκτήτες γης με βάση την έκταση, λόγω της συμβολής των τεμαχίων της υπαίθρου στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Το ύψος της εκταρικής επιδότησης θα ανακοινωθεί αργότερα.
Ακόμη, προνοείται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση βασικού οδικού δικτύου σε οικιστικές ζώνες.
Το τρίτο μέτρο είναι η σύσταση τοπικού συντονιστικού γραφείου Ακάμα, με στόχο την ενίσχυση, την ενημέρωση, την υποστήριξη, τη δημιουργία συνεργειών και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και του πληθυσμού με δράσεις, προγράμματα, έργα και την ανάδειξη και προβολή της περιοχής, λειτουργώντας ως τοπικός αναπτυξιακός μηχανισμός. «Αυτός ο φορέας είναι καθαρά υπόθεση των τοπικών κοινοτήτων», τόνισε ο κ. Ξενοφώντας, εξηγώντας ότι το κράτος θα χρηματοδοτήσει τον φορέα και οι τοπικές κοινότητες θα τον αναπτύξουν «για να αναδείξουν τη μοναδικότητα της περιοχής και για να λειτουργήσει ο φορέας ως γέφυρα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».
Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία βιοτεχνικής περιοχής στα διοικητικά όρια της κοινότητας της Ίνειας, καθώς και η αξιοποίηση από την κοινότητα της Ίνειας του κόμβου εξυπηρέτησης επισκεπτών του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα στον νότιο κόλπο της Λάρας.
«Η αξιοποίηση του κόμβου δεν έχει καμία σχέση με όσα έχουν δημοσιευτεί για ξαπλώστρες ή ομπρέλες στην παραλία. Δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό να υπάρξουν ομπρέλες ή κρεβατάκια στην παραλία της Λάρας. Είμαι κάθετος, και κάθετος είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Γεωργίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για δημοσιεύματα στον Τύπο αναφορικά με την παραλία της Λάρας, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι θα βρεθεί ο μηχανισμός για την κοινότητα της Ίνειας. «Αν υπάρξει τέτοιο αίτημα, θα υποβληθεί στην Επιτροπή Παραλιών, η οποία θα το εξετάσει. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μιλά για παραχώρηση του κόμβου στην Ίνεια για αξιοποίηση», εξήγησε. «Αν το αίτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Παραλιών, τότε θα υποβληθεί στο Τμήμα Δασών, στο οποίο ανήκει η περιοχή που βρίσκεται εκτός της ζώνης της παραλίας», υπογράμμισε.
Δύο άλλα μέτρα είναι η αξιοποίηση από την κοινότητα της Ίνειας του θαλασσινού αλατιού της παραλίας της Λάρας εντός του Εθνικού Πάρκου Ακάμα βάσει όρων που θα τεθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και η αξιοποίηση των βράχων της Ίνειας για δραστηριότητες αναρρίχησης βάσει όρων που θα τεθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Επιπρόσθετα, προνοείται η εκπόνηση μελέτης για καταγραφή, αποτύπωση και ανάδειξη των στεγαδιών, κάτι που αποτελεί, όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «μια απαίτηση της κοινότητας της Ίνειας αλλά εν συνεχεία και των υπόλοιπων κοινοτήτων». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι τα στεγάδια θα αναδειχθούν σε πολιτιστική κληρονομιά και θα ενταχθούν στον σχετικό κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Στη δέσμη των μέτρων περιλαμβάνεται η κάλυψη από το κράτος μέρους των λειτουργικών εξόδων των κοινοτικών υποδομών και μουσείων της περιοχής, η εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας ή μετακίνησης κτηνοτροφικής μονάδας η οποία υπάρχει στα διοικητικά όρια της κοινότητας του Νέου Χωρίου, καθώς και η χρηματοδότηση αριθμού έργων κοινής ωφελείας βάσει των αναγκών των κοινοτήτων. «Η κάθε κοινότητα έχει τις δικές της προτεραιότητες. Οι προτάσεις για έργα θα υποβληθούν και θα αξιολογηθούν από την κεντρική ομάδα έτσι ώστε να προωθηθούν κατά προτεραιότητα», σημείωσε ο Υπουργός Γεωργίας.
Καταληκτικά, επεσήμανε ότι «με την υιοθέτηση αυτών των μέτρων ενισχύεται η κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα των κοινοτήτων, επιτυγχάνεται η προστασία του περιβαλλοντικού στοιχείου και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή».