Με τα διεθνή χρηματιστήρια σε συντονισμένη άνοδο και παράλληλη υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων που σημαίνει αγοραστικό ενδιαφέρον και για το κρατικό χρέος είναι παράξενο αλλά εξηγήσιμο το φαινόμενο της χαλαρότατης παρακολούθησης της διεθνούς τάσης από το ΧΑ.

Στα διεθνή

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1%, ενώ ο Nasdaq 100 σημείωσε διπλάσια άνοδο εν μέσω ενός ράλι σε κολοσσούς όπως η Tesla Inc. και η Nvidia Corp.

Οι αποδόσεις του 2ετούς ομολόγου που7 είναι ευαίσθητα στην κάθε αλλαγή των προσδοκιών για την νομισματική πολιτική  υποχώρησαν 16 μονάδες βάσης στο 4,9%.

Τα ΣΜΕ επί των επιτοκίων έδειξαν χαμηλότερα στοιχήματα για άνοδο των επιτοκίων της Fed το 2023 και μεγαλύτερη πιθανότητα αλλαγής πολιτικής το πρώτο εξάμηνο του 2024. Οι traders επί του παρόντος τιμολογούν με πιθανότητα 56% την αύξηση  του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης το Νοέμβριο   από 75% νωρίτερα χθες Τρίτη 29/8. Σχημάτισαν επίσης στοιχήματα για την έναρξη των μειώσεων επιτοκίων έως τον Ιούνιο από τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περισσότερο από το αναμενόμενο στα 8,83 εκατομμύρια ήτοι σε χαμηλό άνω των δύο ετών  προσφέροντας νέα στοιχεία για το ότι η ζήτηση εργασίας επιβραδύνεται.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε καθώς οι αρνητικές απόψεις για τις θέσεις εργασίας, το υψηλότερο κόστος δανεισμού και ο παρατεταμένος πληθωρισμός περιόρισαν την αισιοδοξία.

Οι περιφερειακές τράπεζες σημείωσαν άνοδο ακόμη και μετά την παρουσίαση μιας πρότασης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την ενίσχυση της εποπτείας των μεσαίων δανειστών και την απαίτησή τους να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για πιθανές αποτυχίες.

Στα ομόλογα

  • Η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχώρησε οκτώ μονάδες βάσης στο 4,12%
  • Η απόδοση 10 ετών της Γερμανίας υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης στο 2,51%
  • Η απόδοση 10 ετών της Βρετανίας υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο 4,42%

Τα Βασικά γεγονότα αυτής της εβδομάδας:

  • Η εμπιστοσύνη της Οικονομίας της Ευρωζώνης, επίσης εμπιστοσύνη καταναλωτών, σήμερα Τετάρτη 30/8
  • ΑΕΠ ΗΠΑ, αποθέματα χονδρικής, εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, σήμερα Τετάρτη 30/8
  • Κίνα κατασκευαστικό PMI, μη μεταποιητικό PMI, αύριο Πέμπτη 31/8
  • Βιομηχανική παραγωγή Ιαπωνίας, λιανικές πωλήσεις, αύριο Πέμπτη 31/8
  • ΔΤΚ Ευρωζώνης, ανεργία, αύριο Πέμπτη 31/8
  • Η ΕΚΤ δημοσιεύει τα πρακτικά  της συνεδρίασης του Ιουλίου για τη νομισματική πολιτική, αύριο Πέμπτη 31/8
  • Η.Π.Α  εθνικές δαπάνες και εισόδημα, αρχικές αιτήσεις ανεργίας, αύριο Πέμπτη 31/8

Στην Αθήνα

Η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχουν ισχυροί θεσμικοί που πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει σύντομα χρονικό διάστημα με γεγονότα ή δεδομένα που θα στηρίξουν μια κίνηση των αποτιμήσεων ψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. Ή, υπολογίζουν πως αν κάποιος Οίκος αξιολόγησης προσφέρει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η αντίδραση σε αυτή θα είναι ανάλογη όσων ισχύουν όταν η αγορά μετά την προεξόφληση ενός θετικού γεγονότος, στην επίσημη αναγγελία του ξεσπά μαζικά σε ρευστοποιήσεις θέσεων.

Σε μέρα όπου είδαμε τους θεσμικούς σε όλη την Ευρώπη να οδηγούνται σε κινήσεις για την ανταπόκριση στην επενδυτική απληστία, συμπεράναμε πως είχε καμφθεί του συναίσθημα του φόβου, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από την ροή των δεδομένων. Οι εταιρίες εξόρυξης και τα ακίνητα οδήγησαν στην άνοδο του δείκτη Stoxx Europe 600, αφού η Κίνα υποσχέθηκε περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, ενώ ο δείκτης του δολαρίου ήταν σταθερός. Σε παγκόσμια κλίμακα, άρα και εδώ, οι οικονομικές εκθέσεις αποκτούν μεγαλύτερη από ότι συνήθως σημασία. Αφού ο Jerome Powell επανέλαβε στο Jackson Hole ότι η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν τα στοιχεία υποδηλώσουν ότι αυτό χρειάζεται. Οι traders χθες ανέμεναν τα δεδομένα για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών των ΗΠΑ αργότερα.

Αυτά αναφέρουμε γιατί θεωρήσαμε πως επηρέασαν την ατμόσφαιρα στην Αθήνα με αποτέλεσμα όταν ο τζίρος έπιασε τα 12 εκατ. ευρώ ο ΓΔ βρέθηκε στις 1322,7 μονάδες με ανώτερο μέρας τα 1324,7 και χαμηλό τις 1304,5 που ήταν η τιμή ανοίγματος.  Αργότερα ωστόσο η Αθήνα σταμάτησε να ακολουθεί την τάση των διεθνών.

Διακρίναμε αρκετά ισχυρά χέρια που επιχείρησαν να φρενάρουν την υποχώρηση του μέσου όρου και, μεταξύ μας με κάθε ειλικρίνεια, το πέτυχαν. Ακόμα και αν χρειάστηκε να επιβάλουν ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με πλάγια κίνηση του μέσου όρου δυο φορές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Για να ηρεμίσουν εκείνους που δεν είχαν σχέδιο επενδυτικής τακτικής, αλλά συμμετείχαν στις συναλλαγές αντιδρώντας σε όσα αποτυπώνονταν στο ταμπλό. Χθες  τίτλοι με την μεγαλύτερη πτώση έχουν σε ετήσια βάση μεγάλες αποδόσεις και επίσης στις καθοδικές της Τρίτης, βρέθηκαν αρκετές από τις πιο κερδισμένες της Δευτέρας. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επενδυτικές αντιδράσεις μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ο Δημήτρης Τζάνας Σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σε σχόλιό του με τίτλο H ΑΛΩΣΗ ΤΩΝ 1.300 ΜΟΝΑΔΩΝ  ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ  ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ… ανέφερε αναλυτικά:

Οι Τζέρομ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν στο Jackson Hole και επιβεβαίωσαν την εκτίμηση της επενδυτικής κοινότητας ότι η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί στοχεύοντας στην υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%. Προσπερνώντας τη διαπίστωση ότι είναι οι ειδικές συνθήκες από την πλευρά της προσφοράς που ευθύνονται για τη πληθωριστική επιμονή απαιτώντας επομένως και ειδικές πολιτικές για την αντιμετώπισή του από την πλευρά των κυβερνήσεων. Όμως, η αναφορά του Πάουελ στην τακτική «προσεκτικών» κινήσεων ήταν αρκετή για να  ξεπεραστούν τα φοβικά σύνδρομα στις αγορές σε σχέση με την από μέρους της Federal αναστολή των επιτοκιακών αυξήσεων το Σεπτέμβριο έχοντας προηγουμένως αξιολογήσει τα στοιχεία του πληθωρισμού του Αυγούστου (στο 3,2% τον Ιούλιο) και της αγοράς εργασίας (στο 3,5% η ανεργία τον Ιούλιο). Η Κριστίν Λαγκάρντ ωστόσο είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί στις αποφάσεις της που θα προηγηθούν στις 14 Σεπτεμβρίου συνεκτιμώντας την πληθωριστική επίδοση του Αυγούστου στην ευρωζώνη.

Με τα δεδομένα αυτά, οι αγορές διατηρούν το συγκρατημένα ανοδικό momentum παρά τη συντήρηση των γεωπολιτικών εντάσεων σε διάφορα σημεία του πλανήτη και ιδιαίτερα τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. Με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αναπροσαρμόζει στο 25% τα παρεμβατικά της επιτόκια που παραμένουν ωστόσο στο 50% του τρέχοντος  πληθωρισμού και τις BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική) να αναζητούν στη σύνοδό τους στο Γιοχάνεσμπουργκ τρόπους να μειώσουν τη συμμετοχή του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει συναλλακτικά υποτονικό ολοκληρώνοντας ωστόσο 4 συνεχόμενες  εβδομάδες υποχώρησης του Γ.Δ. και ξεκινώντας την προηγούμενη εβδομάδα την  έναρξη  ανοδικών  επιδόσεων  στο επόμενο διάστημα. Εξέλιξη που είναι πιθανό να δρομολογηθεί ενόψει σειράς επερχόμενων γεγονότων που μπορεί να αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για την ελληνική αγορά: του rebalancing στο τέλος του μήνα ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI (προσθήκη Πειραιώς, αφαίρεση Τέρνα Ενεργειακής) και των  πιθανών αυξημένων κεφαλαιακών ροών. Των αναμενόμενων ικανοποιητικών εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των περισσότερων μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών που ολοκληρώνονται στο τέλος Σεπτεμβρίου σε συνέχεια των θετικών επιδόσεων των τραπεζών, προϊδεάζοντας για περαιτέρω βελτίωση των χρηματικών διανομών για το επόμενο έτος, το 2024. Των προσδοκιών ότι οι πιστοποιημένοι  επενδυτικοί οίκοι θα ξεκινήσουν από τις 8 Σεπτεμβρίου  τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας ώστε να δοθεί η ποθητή επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα, η Deutsche Bank αναβαθμίζει τις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών, η Morgan Stanley την τιμή στόχο του Μυτιληναίου στα €45 και η J.P.Morgan προσδιορίζει στο 6 το P/E των μετοχών του MSCI και το δείκτη P/BV μόλις στο 0.7, με υψηλό δηλαδή discount έναντι άλλων δεικτών στις αναδυόμενες αγορές.

Με τα δεδομένα αυτά, οι αγοραστές ολοκλήρωσαν επιτυχώς την πολιορκία των 1.300 μονάδων για το Γ.Δ.  επιδιώκοντας πλέον  την αναρρίχησή του  πάνω από τις 1.320. Με την επενδυτική ψυχολογία ωστόσο να διατηρείται σε συγκρατημένα επίπεδα όπως προκύπτει από τον κάτω από τα €100 εκ. ημερήσιο τζίρο, καθώς το ελπιδοφόρο ελληνικό αφήγημα που προσελκύει ακόμη και την έλευση του Ινδού Πρωθυπουργού τις προηγούμενες ημέρες να τελεί υπό τη σκιά του πάντα εύθραυστου διεθνούς περιβάλλοντος.

Κώστας Ιωαννίδης  [email protected]