Στην Αθήνα δεν έχουν αυταπάτες και γνωρίζουν πως – παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα – δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη η τουρκική στάση. Ωστόσο στόχος είναι να διατηρηθούν τα … ήρεμα νερά και να μπει μπροστά μια θετική ατζέντα, δηλαδή να συζητηθούν θέματα που μπορεί να φέρουν κοντά τις δύο χώρες (όπως η οικονομία, το περιβάλλον, η ενέργεια κ.α.).
Υπενθυμίζεται πως προηγήθηκε συνάντηση των δύο ηγετών τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου επιχειρήθηκε ένα restart στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από μία δύσκολη περίοδο λόγω της στάσης της γειτονικής χώρας. Ο κύκλος αυτός των συναντήσεων θα έχει και συνέχεια και μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να γίνει η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Να σημειωθεί πως πριν από το τετ α τετ των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση- που θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα- των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Το συγκεκριμένο ραντεβού θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου και θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις. Μάλιστα θεωρείται πιθανόν να τεθεί και το μεταναστευτικό, καθώς το καλοκαίρι παρατηρείται αύξηση των ροών.
Τι σχεδιάζει ο Ερντογάν
Μετά την εκλογική του νίκη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει περιορίσει την ρητορική της έντασης και φαίνεται πως επιδιώκει να κλείσει μέτωπα. Ωστόσο ειδικά στο θέμα της Κύπρου η τουρκική πλευρά δείχνει να εμμένει στις γνωστές της θέσεις, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις. Αυτό φάνηκε και από μια σειρά δηλώσεων που έγιναν μετά την πρωτοφανή επίθεση Τουρκοκύπριων στην νεκρή ζώνη (στην περιοχή της Πύλας) κατά της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου του ΟΗΕ.
Πάντως τους τελευταίους μήνες ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Δύση, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνει την δική του ατζέντα σε μια σειρά θεμάτων. Όπως έγινε χθες γνωστό από την γειτονική χώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί σύντομα το ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι για ενδεχόμενες συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με στόχο την επιστροφή της Μόσχας στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Οι κινήσεις της Αθήνας
Στην Αθήνα κρατούν στάση αναμονής για να δουν πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η τουρκική πλευρά, ενώ καθιστούν σαφές πως οι κόκκινες γραμμές της χώρας είναι ξεκάθαρες. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως υπάρχει μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία: η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και προσθέτουν πως δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση για μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις.
Παράλληλα σε εξέλιξη είναι μία σειρά κινήσεων στη διπλωματική «σκακιέρα», με ένα μπαράζ επαφών. Συγκεκριμένα την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στη Λευκωσία για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη • [email protected]