Ιδιωτικό αεροπλάνο που φέρεται να μετέφερε τον επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν συνετρίβη στη Ρωσία. Δεν υπάρχει κανένας επιζών ανάμεσα στους δέκα επιβαίνοντες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί οχτώ σοροί στο σημείο.
Αναλυτικότερα, τα ρωσικα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Πριγκόζιν είναι νεκρός καθώς επέβαινε στο ιδιωτικό του αεροσκάφος το οποίο κατέπεσε σε μια περιοχή μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Στη συνέχεια όμως οι αναφορές φάνηκε να επιμένουν στο γεγονός ότι ο αρχηγός της Wagner βρισκόταν στη «λίστα των επιβατών», αφήνοντας έτσι ένα παράθυρο να μην είχε επιβιβαστεί. Πάντως κανένας από τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται με τον Πριγκόζιν δεν έχει ανακοινώσει εάν είναι νεκρός ή ζωντανός.
Ωστόσο, σύμφωνα με κανάλι στο Telegram που συνδέται με την Wagner, Grey Zone, το ιδιωτικό τζετ του Πριγκόζιν κατερρίφθη από την ρωσική αεράμυνα. Στο μεταξύ, αυτή την ώρα κάνει κύκλους στον εναέριο χώρο της Ρωσίας ένα δεύτερο αεροσκάφος που ανήκει στη Wagner.
Σημειώνεται ότι αρχικά έγινε γνωστό ότι έπεσε ένα αεροσκάφος με δέκα επιβάτες στην περιοχή Τβερ, βόρεια της Μόσχας. Και οι τρεις πιλότοι και οι επτά επιβάτες του αεροπλάνου είναι νεκροί, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι το αεροπλάνο φέρεται να έπιασε φωτιά αφού χτύπησε στο έδαφος ενώ βρισκόταν στον αέρα για λιγότερο από 30 λεπτά.
Έπειτα, σύμφωνα με το Tass, η ρωσική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Rosaviatsiya επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας ήταν στη λίστα των επιβατών του αεροπλάνου.
«Έχει ξεκινήσει έρευνα για το αεροπορικό δυστύχημα με αεροσκάφος τύπου Embraer απόψε στην περιοχή Tber. Σύμφωνα με τη λίστα επιβατών, μεταξύ αυτών είναι το όνομα και το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν», μετέδωσε η Rosaviatsia.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πριγκόζιν γνωστός ως ο «σεφ του Πούτιν» είχε χάσει την εύνοια του Κρεμλίνου μετά την αποτυχημένη ανταρσία του τον Ιούνιο με επίκεντρο την άρνησή του να εντάξει τα στρατεύματα της μισθοφορικής οργάνωσης στον συμβατικό στρατό της Ρωσίας. Τότε εισέβαλε στη Ρωσία. Τότε οδήγησε τα στρατεύματά του σε μια μικρής διάρκειας ανταρσία μέσα στη Ρωσία καταλαμβάνοντας τον έλεγχο της νότιας ρωσικής πόλης Ροστόφ-ον-Ντον. Έπειτα θέλησαν να κινηθούν προς τη Μόσχα, με δεδηλωμένο στόχο την απομάκρυνση της στρατιωτικής ηγεσίας.
Ωστόσο, έληξε ο ίδιος την προέλαση των στρατευμάτων τους μετά από διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο, με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας, οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν και του προτάθηκε να παραμείνει στη Λευκορωσία. Έκτοτε αν και δεν φημίζεται για την διακριτική και ήσυχη παρουσία του, κράτησε χαμηλό προφίλ, και με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες ανέφερε ότι βρισκόταν σε μια αφρικανική χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό ανάμεσα στους νεκρούς να είναι και ο υπαριθμόν 2 άνδρας της Βάγκνερ, Ντμίτρι Ούτκιν.
Ποιός ήταν ο Πριγκόζιν
Ο Πριγκόζιν ίδρυσε τη Βάγκνερ το 2014. Ήταν πλούσιο επιχειρηματίας με ποινικό μητρώο, και γωνστός ως «σεφ του Πούτιν» επειδή παρείχε τροφοδοσία μέσω των εταιρειών του στο Κρεμλίνο.
Τον Ιούνιο του 2023 οδήγησε τα στρατεύματά του σε μια σύντομη ανταρσία, αφού κατέλαβαν τον έλεγχο της νότιας ρωσικής πόλης Ροστόφ-ον-Ντον και κινήθηκαν προς τη Μόσχα, με δεδηλωμένο στόχο την απομάκρυνση της στρατιωτικής ηγεσίας.
Ωστόσο, ο Πριγκόζιν σταμάτησε την προέλαση μετά από διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο, στις οποίες μεσολάβησε ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της ανταρσίας, οι κατηγορίες εναντίον του Πριγκόζιν αποσύρθηκαν και του προτάθηκε να μετακομίσει στη Λευκορωσία.
Έκτοτε έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ, αν και ένα βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες έλεγε ότι βρισκόταν σε μια αφρικανική χώρα.