25.3 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 21:17

Kάλεσμα από ΡΤΚ για διάλογο εμπλεκομένων πλευρών στην Πύλα

Ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Ασίμ Ακάνσοϊ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές σε διάλογο και διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος στην Πύλα.

Ο κ. Ακάνσοϊ δήλωσε ότι η ένταση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των οδικών έργων την Παρασκευή ήταν “απαράδεκτη”, σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποίησε κλειστή συνεδρίαση και εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα.

“Καταφεύγοντας σε βίαια επεισόδια και προκλητικές κινήσεις, δεν είναι δυνατόν να εγκαθιδρυθεί μια βιώσιμη δίκαιη τάξη και να επιτευχθεί λύση στο νησί με βάση τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων”, αναφέρει στην ανακοίνωση.

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα υποδομής στο σημείο διέλευσης της Πύλας, ο κ. Ακάνσοϊ ανάφερε ότι η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων απαιτεί συνεχείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί.

Πρόσθεσε ότι η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστά σαφές ότι οι επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ θεωρούνται αδίκημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το ΣΑ τόνισε επίσης την ανάγκη για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα για την ικανοποίηση των προσδοκιών και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ανέφερε.

“Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζουμε εκ νέου ότι υπάρχει ανάγκη για κοινή λογική που θα διασφαλίσει τη συνέχιση των επίσημων διαπραγματεύσεων που θα είναι επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα και όχι μια προσέγγιση που θα παίζει με τα νεύρα και θα αυξάνει την ένταση”, δήλωσε ο κ. Ακάνσοϊ.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τα Ηνωμένα Έθνη να διορίσουν Ειδικό Αντιπρόσωπο για την Κύπρο.

Ο κ. Ακάνσοϊ είπε ότι τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων εξαρτώνται από την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, συνολικής διευθέτησης. Ανέφερε ότι δυστυχώς οι πρόσφατες εντάσεις έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση που επιβαρύνει τις σχέσεις με άλλες χώρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΡΤΚ επανέλαβε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να προωθούμε αυτό το δίκαιο αίτημα του λαού σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: «Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος»

Στη δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «Γκιάλα»,παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που...

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε τους φιλοπαλαιστίνιους καταυλισμούς στο MIT και το Πανεπιστήμιο Πενσιλβάνιας

Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στους καταυλισμούς των φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας, δύο από...

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία. Την ώρα που φαίνεται ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση στο Χάρκοβο, σύμφωνα...

Ποιοι είναι οι βασικοί προμηθευτές όπλων του Ισραήλ; Ποιοι έχουν σταματήσει τις εξαγωγές

Ανέστειλε την αποστολή βαρειών, bunker-busting βομβών στο Ισραήλ η Ουάσινγκτον, πυρομαχικών που οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν χρησιμοποιήσει στον πόλεμο που διεξάγουν στην...

Το αθλητικό περιεχόμενο της Primetel μεταφέρεται στη Cytavision

Αλλάζει ο χάρτης των τηλεοπτικών μεταδόσεων όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα στην Κύπρο. Αυτό γιατί με το τέλος του Μάη θα κλείσει το τμήμα παραγωγής...

Νέα κέρδη στο ΧΑΚ – Πάνω από 150 μονάδες ο γενικός δείκτης – Στα 4,03 ευρώ η Τράπεζα Κύπρου

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με τη μετοχή της Τρ. Κύπρου να κλείνει σε νέο υψηλό. Ο Γενικός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!