24.8 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 23:20

Ασύλληπτη τραγωδία: 18 απανθρακωμένοι άνθρωποι στο δάσος της Δαδιάς – Πιθανότατα μετανάστες

Ανείπωτη τραγωδία στη Δαδιά του Έβρου. 18 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί στο δάσος της περιοχής. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι εντοπίστηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί. Καθώς δεν είχαν αναφερθεί αγνοούμενοι, πιθανολογείται ότι ήταν όλοι μετανάστες.

Να θυμίσουμε ότι χθες είχε εντοπιστεί ακόμη ένας νεκρός στο δάσος της Δαδιάς, ενώ και ένας ηλικιωμένος βοσκός έχασε τη ζωή του στον Πρόδρομο Βοιωτίας.

Ο τραγικός απολογισμός από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών είναι 20 νεκροί. 

Οι νεκροί εκτιμάται ότι είναι μετανάστες καθώς δεν υπάρχει, όπως είπε ο κ.Αρτοποιός, δήλωση εξαφάνισης ατόμων από την περιοχή. Οι νεκροί μετανάστες βρέθηκαν σε δύο ομάδες, ενώ επί τόπου σπεύδει ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών της Αστυνομίας. 

Ειδικότερα, ο κ.Αρτοποιός, είπε:

Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, σε επιτόπιο έλεγχο από στελέχη της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του Άβαντα εντοπίστηκαν οι σωροί 18 ατόμων πλησίον παραπήγματος.

Με δεδομένο ότι από τις γύρω περιοχές δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης ή αγνοουμένων κατοίκων διερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες είχαν σταλεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής.

Σημειώνεται ότι, τα μηνύματα μεταδίδονται και σε κινητά από ξένα δίκτυα που βρίσκονται στην περιοχή.

Ήδη από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας έχει ενεργοποιηθεί η ομάδας αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών.

Οι έρευνες σε όλο το μήκος της περιοχής που εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συνεχίζονται.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δύο μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική έχουν σημάνει συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Τρεις εστίες ξέσπασαν ταυτόχρονα στον Ασπρόπυργο με τις φλόγες να βρίσκονται εντός της βιομηχανικής ζώνης. Ένα εργοστάσιο με χημικά παραδόθηκε στις φλόγες ενώ η φωτιά πλησίασε και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Ελευσίνα.

Στη Φυλή η φωτιά ξέσπασε κοντά στη Μονή Κλειστών και την έχει περικυκλώσει, ενώ κινδυνεύει να εξαπλωθεί στην Πάρνηθα.

Μηνύματα του 112 έχουν σταλεί στους κατοίκους της Φυλής προκειμένου να εκκενώσουν προς Άνω Λιόσια. Μηνύματα για εκκένωση έχουν λάβει και οι κάτοικοι των οικισμών Ποντίων, Βέρας και Λάκκα Κάτσαρη.

Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τις πυρκαγιές.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση για τέταρτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη που το βράδυ της Δευτέρας εκτυλίχθηκαν εφιαλτικές στιγμές, με το νοσοκομείο να εκκενώνεται και ασθενείς να μεταφέρονται στο Λιμάνι σε σκηνές και εντός του επιβατικού πλοίου που επιτάχθηκε για αυτόν τον λόγο.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τεράστια μάχη για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς καίει επίσης ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πύρινα μέτωπα υπάρχουν και στη Βοιωτία που καίει το παραλιακό μέτωπο και υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις ενώ η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Και στη Ροδόπη ενώ το πρωί είχαν κοπάσει οι άνεμοι, υπήρξαν αναζωπυρώσεις και εστάλησαν μηνύματα του 112 για εκκένωση οικισμών.

Στην Εύβοια η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο όπως και στην Κύνθο, ωστόσο δεν υπάρχει εφησυχασμός λόγω των ισχυρών ανέμων.

Δύο είναι τα θύματα από τις πυρκαγιές τη Δευτέρα: ένας βοσκός στον Πρόδρομο Βοιωτίας και ένας άνδρας (πιθανότατα μετανάστης) στη Λευκίμμη Έβρου. Σε μια σειρά από τις περιοχές που δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές κάηκαν σπίτια, ενώ τεράστια είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. 

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Κρυονέρι Ναυπακτίας

Στο νέο μέτωπο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Ειδικότερα για την κατάσβεσή της επιχειρούν 32 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο

Συνεχίζονται οι μάχες με τις φλόγες στον Ασπρόπυργο

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές «έπνιξαν» την Αττική Οδό – Θα παραμείνει κλειστή

Έκλεισε η Αττική Οδός από την είσοδο της Ελευσίνας έως τον κόμβο Περιφ. Αιγάλεω (5) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω της πυρκαγιάς. 

Φεύγουν άρον άρον από τα σπίτια τους οι κάτοικοι στη Φυλή

Η εικόνα πάνω από την Αθήνα

Η πυρκαγιά από την παραλία της Χιλής στην Αλεξανδρούπολη

 

Καίγονται σπίτια στη Φυλή

Ο Αργύρης Αργυρόπουλος, γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι «η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια «γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φυλής καλεί τους κατοίκους της περιοχής ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία από την Φυλή προς τη Μονή Κλειστών για τη διευκόλυνση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Στο σημείο που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας έχουν σπεύσει 26 πυροσβεστικά οχήματα με 62 πυροσβέστες ενώ επιχειρούν και εναέρια μέσα.

13:48 Εικόνα της φωτιάς στη Χασιά στην Πάρνηθα

Εκκενώνονται οικισμοί στην Αλεξανδρούπολη

Οι οικισμοί Δίκελλα, Κόμμαρος, Μέστη, Πλάκα, Ατάρνη, Μάκρη, Αύρα, Μεσημβρία, Συκκοράχη και Πέραμος εκκενώνονται λόγω των αναζωπυρώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Μάχη με τις φλόγες σε πολλά μέτωπα σε όλη την Ελλάδα δόθηκε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται σε Αλεξανδρούπολη, Βοιωτία, Καβάλα, Έυβοια και Κύθνο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας -πιθανόν μετανάστης- στη Λευκίμμη Έβρου, λόγω της μεγάλης φωτιάς που καίει για τέταρτη ημέρα στην Αλεξανδρούπολη. Νωρίτερα, εντοπίστηκε νεκρός κι ένας κτηνοτρόφος μέσα στη στάνη του στη Βοιωτία. Ο άνδρας φέρεται να έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει τα ζώα του.

Αργά χθες το βράδυ, στην Αλεξανδρούπολη κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθεί το νοσοκομείο της πόλης. Οι διαδικασίες απομάκρυνσης των ασθενών ξεκίνησαν αργά χθες το βράδυ και συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη νύχτα Στην απόφαση οδήγησε η εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία από τα ξημερώματα του Σαββάτου επελαύνει σε οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με τις φλόγες να πλησιάζουν τα ξημερώματα της Τρίτης την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο και τους πυροσβέστες να δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Την ίδια ώρα 90 ασθενεις μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Οι φλόγες πλησίασαν κυριολεκτικά μέσα σε τμήμα της αυλής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης την ώρα που το προσωπικό με ασθενοφόρα προχωρούσε στην εκκένωση του. Οι συγγενείς ασθενών είχαν κληθεί νωρίτερα να παραλάβουν τους ανθρώπους τους και να τους πάρουν στα σπίτια εφόσον ήταν δυνατή η έκδοση εξιτηρίου.

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Eκκενώθηκαν προληπτικά το νοσοκομείο και 8 οικισμοί
Με ασθενοφόρα και ΙΧ έγινε η απομάκρυνση των 204 ασθενών του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, μέσα στη νύχτα και ενώ οι φλόγες είχαν πλησιάσει στον περίβολό του.

Όπως μετέδωσε ο Κώστας Καντούρης από τον χώρο του νοσοκομείου ακούστηκαν και κάποιες εκρήξεις που πιθανώς να οφείλονται σε φιαάλες οξυγόνου που βρίσκονταν στον χώρο. Ο κίνδυνος για το νοσοκομείο λίγο πριν τις 06.00 το πρωί δείχνει να έχει περιοριστεί με ισχυρές μονάδες της πυροσβεστικής να βρίσκονται στο σημείο και να επιχειρούν να σβήσουν τις φλόγες.

Ενενήντα ασθενείς στο ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής»

Στη διάθεση των Αρχών βρίσκεται το ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο πλέον φιλοξενούνται 90 από τους συνολικά 204 ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, με τους υπόλοιπους να έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομείο.

Στο ferry boat που επιτάχθηκε από τα ξημερώματα της Τρίτης νοσηλεύονται 30 άτομα από τη μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Οι εικόνες τόσο από το λιμάνι της πόλης όσο και από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές καθώς βρέχει στάχτη την ώρα που πυκνά σύννεφα καπνού κάνουν δύσκολη την όλη κατάσταση.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα 65 ασθενείς έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια εντός του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου “Αδαμάντιος Κοραής” στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ενώ έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η μεταφορά 14 ατόμων με πλωτό από τη θαλάσσια περιοχή Μάκρη προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους.

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Eκκενώθηκαν προληπτικά το νοσοκομείο και 8 οικισμοί
Καλυμμένο από πυκνό σύννεφο καπνού και στάχτης ήταν το Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, λίγο πριν από την προληπτική εκκένωσή του.

Εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί

Μετά τις 02:00 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή εκκένωσης σε περιοχές δίπλα στην Αλεξανδρούπολη. Συνολικά εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση οκτώ οικισμών. Συγκεκριμένα το μήνυμα εστάλη σε Ελαιώνα, Έλατο, Πεύκη, Άγιο Γεώργιο, Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή ενώ χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνονται από την περιοχή που φλέγεται.

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλεους με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νικόλαο Παπαευσταθίου έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και είναι σε σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο, τον ΑΓΕΕΘΑ και τον ΥΠΑΡΧΗΓΌ του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Eκκενώθηκαν προληπτικά το νοσοκομείο και 8 οικισμοί

Απομακρύνθηκαν 130 ηλικιωμένοι από δύο γηροκομεία

Περίπου 130 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από το Ιωακείμιο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ι. Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής Αλεξανδρούπολης.

«Ζητήσαμε τη συνδρομή του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης που διέθεσε λεωφορεία για τη μεταφορά σε ασφαλές σημείο των φιλοξενούμενων των δύο δομών της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Συνοδεία αστυνομικών και με τη βοήθεια του προσωπικού το οποίο κλήθηκε από τους ιερείς απομακρύνθηκαν σε δύο γκρουπ καθώς η φωτιά είχε πλησιάσει τα δύο κτίρια. Δυστυχώς δεν ήταν εφικτή η μετακίνηση περίπου 70 ηλικιωμένων που είναι κλινήρεις για την ασφάλεια των οποίων μετέβησαν στο σημείο ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις» ανέφερε ο Γιάννης Ζαμπούκης, δήμαρχος της πόλης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ

Χώροι φιλοξενίας και παραμονής

Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Αλεξανδρούπολη, το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή και σε τουρίστες που αναμένουν συγκοινωνία, έχοντας φύγει απ’ τα ξενοδοχεία που διαμένουν».

Στη Βοιωτία η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον οικισμό Λαζαρέϊκα τη Δευτέρα ενώ με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων οδηγήθηκε πολύ γρήγορα σε ένα τεράστιο μέτωπο προς όλες τις κατευθύνσεις. Παρά το γεγονός ότι το μέτωπο ήταν σε πλαγιές με πολύ χαμηλή βλάστηση, οι άνεμοι στην περιοχή, που έπνεαν με εντάσεις 8 και 9 Μποφόρ, οδηγούσαν τις φλόγες σε κατοικημένες περιοχές.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα για τους κατοίκους σε Νέα Αρτάκη και Ψαχνά Ευβοίας. Οι ισχυροί άνεμοι που εξακολουθούν να πνέουν δεν επέτρεψαν ουσιαστικές παρεμβάσεις στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής να περιορίσουν την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή, με αποτέλεσμα όλο το βουνό πάνω από τη Νέα Αρτάκη να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

Έως τώρα, η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος και έχει επεκταθεί σε ελαιοπερίβολα, αλλά και εγκαταστάσεις πτηνοτροφείων και χοιροτροφείων χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει μία αποτίμηση των ζημιών.

Πολλές περιοχές, που ήταν κυκλωμένες από τα μέτωπα της φωτιάς, βρέθηκαν χωρίς ρεύμα και νερό, καθώς ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υποστεί ζημιές. Σε αρκετές περιπτώσεις αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκαν και γεννήτριες, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, στη «μάχη» με τις φλόγες μπήκαν ξανά τα εναέρια μέσα, ενώ την ίδια στιγμή οι επίγειες δυνάμεις δίνουν τον δικό τους αγώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!