Υπάρχουν τρόποι να φτιάξετε το δικό σας φυσικό αντιηλιακό στο σπίτι, ωστόσο αυτή η διαδικασία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε.
Ξέρουμε όλοι πλέον πόσο σημαντικό είναι το αντιηλιακό κυρίως το καλοκαίρι, αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Θα μπορούσαμε άραγε να φτιάξουμε μια τέτοια φόρμουλα στο σπίτι μας με φυσικά συστατικά που να μας προστατεύει; Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν υλικά με ιδιότητες που μας επιτρέπουν να πειραματιστούμε, ωστόσο υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να το δοκιμάσετε.
Στα θετικά, χρησιμοποιούμε φυτικά συστατικά, γνωρίζουμε την αγνότητά τους και μπορούμε να τα προσαρμόσουμε αναλόγως τον τύπο του δέρματός μας. Υπάρχουν, όμως, και κάποια σημαντικά αρνητικά, όπως το ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τον δείκτη προστασίας αυτού που φτιάχνουμε, ενώ δεν έχει περάσει και από κλινική δοκιμή για την επάρκεια, την ασφάλεια ή τη σταθερότητά του.
Οι ειδικοί, λοιπόν, συμβουλεύουν να μην αντικαταστήσετε τα δερματολογικά ελεγμένα και κλινικά δοκιμασμένα αντιηλιακά του εμπορίου με SPF 30 και πάνω με ένα που φτιάξατε στο σπίτι σας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν έξτρα φροντίδα και προστασία, αρκεί να εξασφαλίσετε ότι είναι κατάλληλα για το δικό σας δέρμα.
Σπιτικό αντιηλιακό με aloe vera (πηγή Healthline.com)
Υλικά
¼ του φλιτζανιού λάδι καρύδας (έχει SPF 7)
2 ή παραπάνω κ.σ. οξείδιο ψευδαργύρου σε σκόνη
¼ του φλιτζανιού καθαρό τζελ aloe vera
25 σταγόνες έλαιο εκχυλίσματος καρυδιού για άρωμα και πρόσθετο SPF
1 φλιτζάνι (ή λιγότερο) shea butter για να απλώνεται καλά
Οδηγίες
Ανακατέψτε όλα τα υλικά εκτός από το οξείδιο του ψευδαργύρου και το τζελ aloe vera, σε ένα μεσαίου μεγέθους κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν τα έλαια. Μόλις λιώσουν, αφήστε μερικά λεπτά να κρυώσουν κι έπειτα προσθέστε και το τζελ aloe vera. Μόλις το μείγμα σας κρυώσει εντελώς, προσθέστε και το οξείδιο του ψευδαργύρου και ανακατέψτε καλά, ώστε να πάει παντού. Για πιο κολλώδη υφή, μπορείτε να προσθέσετε και κερί μέλισσας ή κάποιο άλλο αντίστοιχο κερί. Βάλτε το σε ένα γυάλινο βαζάκι και αποθηκεύστε σε δροσερό, ξηρό μέρος μέχρι να είναι έτοιμο προς χρήση.
Αν έχετε λιπαρό δέρμα, αντικαταστήστε το λάδι καρύδας με jojoba oil ή έλαιο γλυκού αμυγδάλου και σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.
Η συνταγή αυτή δεν είναι αδιάβροχη, που σημαίνει ότι θέλει συνεχή ανανέωση στη θάλασσα.