Η εξαιρετικά ενεργή γεωλογικά Ισλανδία συνεχίζει να εντυπωσιακές σκηνές της φύσης από την ηφαιστειακή της δραστηριότητα. Μετά από μια σεισμική ακολουθία περίπου επτά χιλιάδων σεισμών στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, σχηματίστηκε πριν από περίπου ένα μήνα μια σχισμή στην επιφάνεια μήκους περίπου τριών χλμ και μαζί ένας κρατήρας που λογίστηκε από τους ειδικούς ως ένα νεογέννητο ηφαίστειο, το νεότερο (γνωστό τουλάχιστον) στη Γη.
Όμως ο κρατήρας γέμισε γρήγορα μέχρι το χείλος με λάβα και δημιουργήθηκε ένα συντριβάνι που άρχισε να εκτοξεύει βόμβες πολύ μακριά από τον κρατήρα. Μέσα σε λίγες ώρες επήλθε μια ρήξη διασκορπίζοντας τη λάβα και τελικά υπήρξε κατάρρευση του κρατήρα σε μια άκρως εντυπωσιακή και απόκοσμη σκηνή που δείχνει τη δύναμη αλλά και την κολασμένη ισχύ της φύσης. Η κατάρρευση δημιούργησε ένα ποτάμι λάβας στα βόρεια και δυτικά του ηφαιστείου.
Όμως το ηφαίστειο συνεχίζει να είναι γεωλογικά ενεργό παράγοντας νέα εντυπωσιακά φαινόμενα και πιο συγκεκριμένα εκτοξεύει πλέον… ανεμοστρόβιλους.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η δραστηριότητα του ηφαιστείου παράγει μεθάνιο που δημιουργεί αυτούς τους εντυπωσιακούς ανεμοστρόβιλους. «Όταν η λάβα ρέει πάνω από μια περιοχή με βλάστηση, μπορεί να παραχθεί αέριο μεθάνιο όταν η βλάστηση δεν καίγεται εντελώς. Το αέριο στη συνέχεια συσσωρεύεται σε κενά και κοιλότητες στη λάβα. Αυτοί οι θύλακες μεθανίου αναμιγνύονται με οξυγόνο για να σχηματίσουν ένα εξαιρετικά εύφλεκτο κοκτέιλ αερίων. Όταν η χόβολη ή μια φλόγα εισέλθει σε ένα τέτοιο θύλακα συμβαίνει μια έκρηξη» αναφέρει η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας σε ανακοίνωση της για το φαινόμενο. Οι Αρχές της Ισλανδίας προειδοποιούν ότι το φαινόμενο αποτελεί κίνδυνο για οποιονδήποτε τολμήσει να πλησιάσει πολύ κοντά στη ροή της λάβας.