Τη σημασία πλήρους συντονισμού των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών εντός του πλαισίου του ΟΗΕ προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος και υπό το φως της προοπτικής εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων επεσήμανε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, στην συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, της πρώτης που πραγματοποίησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για δεύτερη συνεχή θητεία. «Είμαστε στο πλευρό του κυπριακού λαού για την οριστική δικαίωση», έγραψε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο βιβλίο επισκεπτών της Βουλής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλωσορίζοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε καταρχάς την αμέριστη συμπαράσταση του κυπριακού λαού στη δοκιμασία που βιώνει ο ελληνικός λαός ενάντια στην πύρινη λαίλαπα και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Επισημαίνεται ότι η κ. Δημητρίου τόνισε τη σημασία πλήρους συντονισμού την προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών εντός του πλαισίου του ΟΗΕ προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος και υπό το φως της προοπτικής εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης από πλευράς του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει συμπληρωματικό ρόλο, ενισχυτικό των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημειώνοντας την εποικοδομητική συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την οποία, όπως ανέφερε, συζητήθηκε το πλαίσιο των επόμενων ενεργειών, με συγκεκριμένα ορόσημα την επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον προσεχή Οκτώβριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ύπαρξης κινητικότητας με συγκεκριμένα παραδοτέα και επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή θετική ατζέντα έναντι της Τουρκίας είναι σταδιακή και ανατρέψιμη.
Προστίθεται ακόμη ότι η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για στήριξη και περαιτέρω προώθηση των στόχων των δύο κρατών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Ακόμη, αναφέρεται ότι η κ. Δημητρίου ενημέρωσε επίσης τον Έλληνα Πρωθυπουργό για νομοθετήματα που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής για σημαντικά ζητήματα καθώς και για όλες τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.
Σημειώνεται ακόμη ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα ευρύτερου κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση από πλευράς της κ. Δημητρίου στην ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των φαινομένων της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων και της στοχοποίησης πολιτικών προσώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που αποθαρρύνει και αποτρέπει κυρίως τις γυναίκες και τους νέους από την ενεργό ανάμειξή τους στην πολιτική ζωή.
Αναφέρεται ότι στη συνάντηση, τον Έλληνα Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου, Πρέσβυς Άννα – Μαρία Μπούρα, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Σύμβουλός Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος και άλλοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών της Βουλής στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης έγραψε «Είναι τιμή μου να επισκέπτομαι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας το ναό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε στο πλευρό του κυπριακού λαού για την οριστική δικαίωση».