Ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) επιτέθηκαν στη Μόσχα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως ουκρανικό drone καταστράφηκε στον αέρα πάνω από την περιοχή Οντιντσόβο και πως άλλα δύο συνετρίβησαν στη Μόσχα, σύμφωνα με το TASS.
Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από έκρηξη σε ένα κτίριο, ανέφερε το TASS, επικαλούμενο της υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης.
Ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε νωρίτερα πως οι προσόψεις δύο κτιρίων γραφείων υπέστησαν ελαφρές ζημιές όμως δεν υπήρχαν απώλειες, σύμφωνα πάντα με το TASS.
Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχόλια.
Η Ρωσία δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα προβεί σε σκληρά αντίποινα εναντίον της Ουκρανίας αφού δύο drones προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια στη Μόσχα, με το ένα πλήγμα να σημειώνεται κοντά στο κτίριο όπου ο στρατός πραγματοποιεί ενημερώσεις για αυτό που η Ρωσία αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρησή” της στην Ουκρανία.
Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε πει τότε πως θα ακολουθούσαν και άλλες επιθέσεις με drones.
Στο μεταξύ, για επίθεση τριών ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στη Μόσχα, έκανε λόγο το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. «Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Ιουλίου αποτράπηκε απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους στην πόλη της Μόσχας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, «ένα ουκρανικό UAV καταρρίφθηκε από συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από το προάστιο Οντιντσόβο» της Μόσχας και «άλλα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και συνετρίβησαν ακυβέρνητα» σε κτιριακό συγκρότημα.
Το διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο της ρωσικής πρωτεύουσας ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του μετά την ανακοίνωση του δημάρχου Μόσχας για επίθεση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η λειτουργία του αεροδρομίου έχει πλέον αποκατασταθεί.
Οι επιθέσεις στη Μόσχα και τα περίχωρά της -περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα- ήταν μέχρι πρότινος σπάνιες, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Νωρίτερα τον Ιούλιο, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι η αντιαεροπορική της άμυνα κατέρριψε πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Λόγω της επίθεσης είχε διακοπεί και τότε προσωρινά η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Βνούκοβο.
Οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών καταγράφονται λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης που αποσκοπεί στην απελευθέρωση εδαφών που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε τις επιθέσεις που, όπως τόνισε, «δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τη βοήθεια που παρέχουν στο καθεστώς του Κιέβου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ».
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπίστηκε χθες Σάββατο την αυξανόμενη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών και τις συλλήψεις επικριτών του Κρεμλίνου, υποστηρίζοντας πως ήταν απαραίτητες στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Βρισκόμαστε στο 2023 και η Ρωσική Ομοσπονδία εμπλέκεται σε ένοπλη σύγκρουση με γειτονική χώρα. Θεωρώ ότι οφείλουμε να έχουμε συγκεκριμένη στάση απέναντι σε ανθρώπους που προκαλούν ζημιά στο εσωτερικό της χώρας», είπε ο Πούτιν σε Ρώσους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Οφείλουμε να έχουμε κατά νου ότι για να επιτύχουμε, ακόμη και στο πεδίο των μαχών, πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες», συμπλήρωσε.
Αυτή ήταν η απάντηση του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου σε δημοσιογράφο της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, που του ζήτησε να σχολιάσει τις πρόσφατες συλλήψεις του πολιτικού επιστήμονα Μπόρις Καγκαρλίτσκι και της σκηνοθέτιδας Γεβγκένια Μπέρκοβιτς. «Αυτοί οι άνθρωποι συνελήφθησαν για όσα είπαν ή έγραψαν. Είναι φυσιολογικό;», ρώτησε ο δημοσιογράφος, κάνοντας έναν παραλληλισμό με τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν το 1937.
Ο διάσημος πολιτικός επιστήμονας και κοινωνιολόγος Μπόρις Καγκαρλίτσκι συνελήφθη προ ημερών, κατηγορούμενος για «δημόσιες προτροπές σε τρομοκρατικές ενέργειες» και προφυλακίστηκε στο Σικτιφκάρ (βορειοδυτικά). Είχε εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Γεβγκένια Μπέρκοβιτς συνελήφθη στις αρχές Μαΐου ως «απολογήτρια της τρομοκρατίας» για θεατρική παράσταση που σκηνοθέτησε το 2020, η οποία εξιστορούσε την περιπέτεια Ρωσίδων που στρατολογήθηκαν μέσω διαδικτύου για να παντρευτούν ισλαμιστές στη Συρία.
Ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι άκουσε τα ονόματά τους «για πρώτη φορά» και «δεν κατάλαβε επί της ουσίας τι έκαναν και πώς αντιμετωπίστηκαν», λέγοντας ότι εξέφρασε γενικώς την άποψή του για ένα «πρόβλημα».
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την εισαγωγή νομοθεσίας που απαγορεύει κάθε κριτική φωνή, πλήθος ρωσικών ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους ή να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και πολλοί αντιφρονούντες αυτοεξορίστηκαν ή φυλακίστηκαν.
Εξάλλου, δύο ιρανικές φρεγάτες θα συμμετάσχουν στην παρέλαση της Κυριακής στην Αγία Πετρούπολη για την Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού στη Ρωσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Οι φρεγάτες κλάσης Kaman με εκτοξευτήρες πυραύλων, οι οποίες ανήκουν στον Βόρειο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν που σταθμεύει στην Κασπία Θάλασσα, απέπλευσαν με προορισμό την Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται ήδη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Σαχράμ Ιρανί.
Ο Ιρανός ναύαρχος θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του από άλλες χώρες που θα συμμετάσχουν στην παρέλαση.
Η επίδειξη ναυτικής ισχύος θα πραγματοποιηθεί υπό το βλέμμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κάθε χρόνο η Ημέρα του Πολεμικού Ναυτικού γιορτάζεται στη Ρωσία την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, με μεγαλοπρεπείς παρελάσεις στον ποταμό Νέβα της Αγίας Πετρούπολης και στο λιμάνι της Κροστάνδης.
Πέρυσι, συμμετείχαν περισσότερα από 40 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, 42 στρατιωτικά αεροσκάφη και 3.500 μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Στο μεταξύ, η πρόταση για τη δημιουργία ενός «κόμβου φυσικού αερίου» στην Τουρκία παραμένει ακόμη στην ατζέντα, δήλωσε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει εκεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για πωλήσεις φυσικού αερίου και όχι χώρο αποθήκευσης, πρόσθεσε.
Ο Πούτιν πρότεινε αυτήν την ιδέα στην Τουρκία πέρσι, καθώς η Μόσχα αναζητά άλλους διαδρόμους για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες μείωσαν δραστικά τις εισαγωγές τους από τη Ρωσία, σε απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε επίσης ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη.
Επιπρόσθετα, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να φιλοξενήσει μια σύνοδο, το επόμενο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι για την ειρήνευση στην Ουκρανία και για τον σκοπό αυτόν θα προσκαλέσει εκπροσώπους του Κιέβου, της Δύσης και αναπτυσσόμενων χωρών, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι που εδρεύουν σε χώρες του Κόλπου.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές η Ρωσία δεν θα παραστεί σε αυτή τη σύνοδο που θα διεξαχθεί στην Τζέντα, όπως δεν συμμετείχε και σε ένα παρόμοιο φόρουμ που οργανώθηκε τον περασμένο μήνα στην Κοπεγχάγη.
Ο πλήρης κατάλογος των συμμετοχών δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμος, ωστόσο αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει χώρες όπως η Βρετανία και η Ιαπωνία.
Η εφημερίδα Wall Street Journal νωρίτερα ανέφερε ότι στην Τζέντα θα εκπροσωπηθούν και αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, που μετείχαν στη σύνοδο της Κοπεγχάγης.
Η σύνοδος αυτή είναι άλλη μια διπλωματική προσπάθεια του σαουδαραβικού βασιλείου για τον τερματισμό του πολέμου. Τον Μάιο η Σαουδική Αραβία προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στην Τζέντα, όπου εκείνος κατηγόρησε ορισμένους Άραβες ηγέτες ότι «κλείνουν τα μάτια» μπροστά στη ρωσική εισβολή.
Το Ριάντ στήριξε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή και την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία. Παράλληλα, συνεχίζει τη στενή συνεργασία του με τη Ρωσία όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική, όπως για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ισοδυναμούσε εκείνη την περίοδο με «ευθυγράμμιση» με τη Μόσχα στον πόλεμο.
Πέρσι τον Σεπτέμβριο η Σαουδική Αραβία διαδραμάτισε απρόσμενα μεσολαβητικό ρόλο για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου. Μεταξύ των αιχμαλώτων που απελευθερώθηκαν τότε ήταν δύο Αμερικανοί και πέντε Βρετανοί.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες βράδυ ότι η Ρωσία δεν απορρίπτει συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας και ότι η πρωτοβουλία των Αφρικανών ηγετών, καθώς και η πρόταση της Κίνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την ειρήνευση.
Ταυτόχρονα ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της συνόδου Ρωσίας-Αφρικής που διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μια εκεχειρία όταν ο ουκρανικός στρατός επιτίθεται. Πρόσθεσε ότι για να ξεκινήσουν συνομιλίες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές.
Αναφερόμενος στην ουκρανική αντεπίθεση, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή αλλαγή στο μέτωπο προς το παρόν, ούτε κάποια εντατικοποίηση των μαχών. Είπε επίσης ότι μετά τις 4 Ιουνίου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χάσει 415 άρματα και 1.300 θωρακισμένα οχήματα.
Σχολιάζοντας την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας είπε ότι χάρη σ’ αυτήν και στο γεγονός ότι οι τιμές αυξήθηκαν, οι ρωσικές εταιρείες θα αποκομίσουν μεγαλύτερο κέρδος το οποίο η Ρωσία θα μοιραστεί με τις φτωχότερες χώρες «χάρη στις δωρεάν παραδόσεις των σιτηρών μας». Η Ρωσία, πρόσθεσε, παραμένει ο κορυφαίος εξαγωγές σιτηρών στον κόσμο.
Στο μεταξύ, ένας άνδρας και μία γυναίκα σκοτώθηκαν από ρωσικό πλήγμα στην πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
«Ένας εχθρικός πύραυλος έπληξε μια απελευθερωμένη ζώνη. Δυστυχώς, ένας άνδρας και μία γυναίκα σκοτώθηκαν» ανέφερε στον λογαριασμό του στο Telegram ο Ανατόλι Κούρτεφ, ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι άλλη μια γυναίκα τραυματίστηκε.
Σύμφωνα με τον Κούρτεφ, από το ωστικό κύμα καταστράφηκαν τα παράθυρα των γύρω κτιρίων και υπέστησαν ζημιές ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και ένα σουπερμάρκετ.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν πλάνα από το σημείο όπου διακρίνονται οι κατεστραμμένες προθήκες ενός σουπερμάρκετ, βυθισμένου στο σκοτάδι λόγω της έκρηξης.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε πέντε πυραύλους και προχώρησε σε 19 αεροπορικά πλήγματά κατά τη διάρκεια της μέρας ενώ έβαλε «30 φορές με συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών εναντίον των θέσεων μας» αλλά και σε κατοικημένες περιοχές.