Την αντίδραση των κομμάτων προκαλεί η νέα απόφαση για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, που έλαβε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με ανακοινώσεις τους, κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και της συγκυβέρνησης, συστήνουν την ανάγκη προσοχής ως προς τον κίνδυνο πρόκλησης νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ορατός είναι ο κίνδυνος για ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε ανακοίνωση του με την αφορμή της αύξηση των επιτοκίων για ένατη φορά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Ονούφριου Κουλλά, αναφέρεται ότι «η νέα αύξηση των επιτοκίων προκαλεί έτι περαιτέρω επιβάρυνση στους δανειολήπτες και στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας».
Τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων οφείλουν να συμβάλουν στην απάμβλυνση των συνεπειών, προσθέτει, καθώς ο κίνδυνος για νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πλέον ορατός.
Η τεράστια επιτοκιακή διαφορά που καταγράφεται αφού τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα, προκαλεί την κοινωνία, σημειώνει η ανακοίνωση.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν έγκαιρα μέτρα και όπου είναι εφικτό να γίνουν προληπτικές αναδιαρθρώσεις. Εκτιμούμε ότι υπάρχει δυνατότητα στήριξης τόσο των δανειοληπτών όσο και των καταθετών, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα τραπεζικά δεδομένα όπως έχουν σήμερα», επισημαίνει, στέλνοντας μήνυμα στη κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Ανάγκη ανακούφισης δανειοληπτών
Αξιοποίηση μέρους των υπερκερδών που προκύπτουν από τη μεγάλη διαφορά καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων και της υψηλής κερδοφορίας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, προς ανακούφιση των δανειοληπτών, ζητά η ΕΔΕΚ.
Σε χθεσινή ανακοίνωση, η ΕΔΕΚ εξηγεί ότι και με την ένατη αύξηση επιτοκίων χιλιάδες δανειολήπτες βρέθηκαν σε δυσχερέστατη θέση.
Μικρομεσαίοι δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια ή δάνεια μικρών επιχειρήσεων, έχουν δει τη δόση τους να εκτοξεύεται, σε βαθμό που να δυσκολεύονται αφάνταστα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, αναφέρει.
Στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την ΕΔΕΚ, καταγράφεται το πιο ψηλό περιθώριο κέρδους στην Ευρωζώνη, λόγω της μεγάλης διαφοράς των καταθετικών και των δανειστικών επιτοκίων, άρα η κερδοφορία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος είναι υψηλή.
Το κόμμα ζητεί από κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα Κύπρου «να εγκύψουν στο ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία, αλλά και με γνώμονα ότι η αδυναμία χιλιάδων δανειοληπτών να ανταπεξέλθουν στις απανωτές αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων, θα αυξήσει τα Μη – Εξυπηρετούμενα Δάνεια, με αλυσιδωτή συνέπεια την αύξηση των εκποιήσεων περιουσιών και την υπονόμευση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας».
Σοβαρός κίνδυνος για νέα ΜΕΔ οι αυξήσεις
Καμπανάκι κινδύνου κρούει και η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία. Σε ανακοίνωση του βουλευτή Μαρίνου Μουσιούττα, τονίζεται ότι «λόγω της πορείας αύξησης των επιτοκίων υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νέων κόκκινων μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Ο βουλευτής υποδεικνύει την ανάγκη στήριξης των ευάλωτων οφειλετών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες επιτοκίων και ακριβείας.
Σε παρέμβαση του στη εκπομπή του Αντένα, σημείωσε επιπρόσθετα, ότι «την αύξηση των επιτοκίων την «πληρώνει» κυρίως ο ευάλωτος δανειολήπτης που δεν μπορεί να διατηρήσει ισορροπία στον οικογενειακό του προϋπολογισμό».
Πρόσθεσε ότι με βάση και τη νέα αύξηση που αναμένεται το Σεπτέμβριο, ο ευάλωτος δανειολήπτης θα έχει περισσότερη δυσκολία στην επιβίωση του, δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις δανειστικές του υποχρεώσεις και πιθανόν το δάνειο του να διογκωθεί και να καταστεί μη εξυπηρετούμενο.
Χαιρέτησε ακόμη την πρακτική κυπριακής τράπεζας, η οποία όπως είπε, προχώρησε σε σχέδιο επιβράβευσης των συνετών δανειοληπτών με σταθερό επιτόκιο, υποδεικνύοντας ότι τέτοια σχέδια μπορούν να υιοθετήσουν όλες οι τράπεζες.
Μπορεί, ανέφερε, το κέρδος των τραπεζών να σμικρυνθεί παροδικά, αλλά το όφελος τους μακροπρόθεσμα θα είναι μεγαλύτερο, διότι περισσότερος κόσμος θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.
Ο κ. Μουσιούττας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των εκποιήσεων, σημειώνοντας ότι «με την επιστροφή των βουλευτών στα κοινοβουλευτικά έδρανα τον Σεπτέμβριο, θα αναζητηθούν εκείνες οι ρυθμίσεις που θα επιλύσουν συνολικά και ουσιαστικά το θέμα».