Στη Βουλή βρέθηκε την Τρίτη ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής, ο οποίος αντάλλαξε απόψεις με φοιτητές δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων σε Κύπρο και εξωτερικό οι οποίοι κάνουν την πρακτική τους άσκηση στο Σώμα.
Πρόκειται για θεσμό που λειτουργεί για 2η χρονιά και στο πλαίσιό του οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία, ως τώρα, να ακούσουν απόψεις και να εκφράσουν ερωτήματα και προβληματισμούς με Ευρωβουλευτές , δημόσιους αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου για διάφορα ζητήματα.
Οι φοιτητές, στην πλειοψηφία τους σπουδάζουν νομική και πολιτικές επιστήμες και άκουσαν με ενδιαφέρον τον κ. Κεττή για τον τρόπο που λειτουργεί η ΕΕ και οι θεσμοί της, πως λαμβάνονται οι αποφάσεις, τι θέματα προωθούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, τη σημασία της διαλλακτικότητας και της συναίνεσης στην ΕΕ, το ρόλο των fake news και των ΜΜΕ.
Τα ερωτήματά τους είχαν ως επί το πλείστο να κάνουν με τον ευρωσκεπτικισμό στην ΕΕ, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ρόλο της ΕΕ, θέματα αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου και το ρόλο των ευρωεκλογών. Ο επικεφαλής του γραφείου του ΕΚ προέτρεψε τους φοιτητές να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές του 2024 και να εγγραφούν στους καταλόγους αν δεν το έχουν ήδη πράξει.
Ο κ. Κεττής σημείωσε πως στόχος του γραφείου του ΕΚ στη Λευκωσία είναι να επικοινωνεί στους πολίτες το τι κάνει το ΕΚ και αποτελεί μέλος ενός μεγαλύτερου δικτύου γραφείων σε όλα τα κράτη μέλη.
Αναφέρθηκε σε δράσεις που οργανώνει το γραφείο, σε πολυθεματικές διαλέξεις και διάλογο με υπηρεσιακούς παράγοντες και stakeholders για το τι τεκταίνεται στο ΕΚ, για τα κείμενα νομοθεσιών και τις διάφορες πρωτοβουλίες σε εξέλιξη. ‘Εφερε ως παράδειγμα την τελευταία ολομέλεια όπου το ΕΚ κατέληξε σε συμφωνία για την νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης που αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ευρύτερης πράσινης συμφωνίας της ΕΕ.
Εξήγησε ότι στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του οργανώνει και επισκέψεις ΜΜΕ και σχολείων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο και αναφέρθηκε στη σημασία του Erasmus, του θεσμού του Euroscola και άλλων θεσμών, στους οποίους το γραφείο προσπαθεί να εμπλέξει και Τουρκοκύπριους.
Ο κ. Κεττής αναφέρθηκε σε βέλτιστες πρακτικές διαφόρων χωρών που πρωτοπορούν σε ορισμένα ζητήματα, πχ περιβαλλοντικά, κάτι για το οποίο μπορούμε και εμείς ως Κύπρος να αντλήσουμε εμπειρία, εξήγησε στους φοιτητές τη διαδικασία επί παραβάσει, πότε ενεργοποιείται το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ και τι ακριβώς κάνει το κάθε ένα από τα τρία θεσμικά όργανα της Ένωσης δηλαδή Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο.