Εγκώμια στην λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης 112, έπλεξε ο Greg Dewhurst, μετεωρολόγος του έγκριτου “Met Office” στη Βρετανία, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμος παράγοντας για την διάσωση ζωών.
Όπως τόνισε ο μετεωρολόγος, η τακτική θα πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για να προστατεύσει τους ανθρώπους από καταστάσεις που απειλούν τη ζωή τους.
Ο Dewhurst, με τίτλο “Σώζει ζωές, προσέξτε!!!”, δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία με μήνυμα 112 χαρακτηρίζοντάς το ως πρότυπο για την Πολιτική Προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε προκλήσεις στο παρελθόν, με τις προσπάθειες δοκιμής του να συναντούν ισχυρή αντίσταση από το βρετανικό κοινό, αποτρέποντας τελικά την υιοθέτησή του.
I hope everyone in #Rhodes stay safe!
This is a copy of the emergency alert sent out… the type of alert we tested here in the UK a few months ago… when people moaned and complained about it… it saves lives, take note!! ⚠️⚠️⚠️ pic.twitter.com/UkXcd4wVjb
— Greg Dewhurst (@GregDewhurst) July 23, 2023
Το Βρετανικό 112
Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοατάκη, σήμερα στην Βουλή, ότι στην Βρετανία δεν λειτουργεί το “112”.
Ωστόσο, στις 23 Απριλίου του 2023, δοκιμάστηκε πιλοτικά ένα αντίστοιχο του 112 σύστημα, με την αποστολή σε όλους τους πολίτες του γνωστού μηνύματος, με τον ήχο που μοιάζει με συναγερμό και προειδοποιεί για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ.
Ο υπουργός Όλιβερ Ντάουντεν είχε δηλώσει ότι οι προειδοποιήσεις θα αποστέλλονταν με «πολύ στοχευμένο τρόπο». Ωστόσο διευκρίνιζε ότι όποιος δεν θέλει να λαμβάνει τέτοια μηνύματα θα μπορούσε να απενεργοποιήσει τις σχετικές ειδοποιήσεις στο κινητό του τηλέφωνο.
Πριν από τη δοκιμαστική ειδοποίηση, οι οργανώσεις κατά της ενδοοικογενειακής κακοποίησης στο ΗΒ, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης που είχαν κρυφό κινητό τηλέφωνο ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο με την ηχητική ειδοποίηση.
Το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου είπε εότι η δοκιμή ήταν επιτυχής και ότι πιθανότατα θα υπάρξουν περαιτέρω δοκιμές στο μέλλον, αλλά ότι “δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια” να το δοκιμάσουν άμεσα. Χρήστες κινητής τηλεφωνίας έλαβαν μια δεύτερη, απροειδοποίητη ειδοποίηση “δοκιμής χειριστή δικτύου κινητής τηλεφωνίας” λίγο μετά τις 14:00 στις 2 Μαΐου 2023.
Στις 18 Ιουλίου 2023, ο Roger Hargreaves, διευθυντής της Cobra , πρότεινε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Συνταγματικών Υποθέσεων να δοκιμάζεται το σύστημα συναγερμού έκτακτης ανάγκης κάθε δύο χρόνια για να διασφαλίζεται ότι η τεχνολογία λειτουργεί.
Εκτός από την Ελλάδα ανάλογο σύστημα ειδοποιήσεων έκτακτης ανάγκης στο κινητό με μηνύματα όπως το δικό μας 112 έχει χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, και την Ολλανδία.