Σε νέα αύξηση επιτοκίων, κατά 250 μονάδες βάσης, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 17,5% από 15%.
Η αύξηση των επιτοκίων ήταν αναμενόμενη, αν και η τουρκική κεντρική τράπεζα κινήθηκε πιο συγκρατημένα επιβραδύνοντας τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, μια κίνηση που θέτει τα τουρκικά assets στον κίνδυνο ενός sell-off καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο 40%, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.
Μετά την ανακοίνωση, η λίρα συνέχισε να διαπραγματεύεται καταγράφοντας απώλειες, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται σχεδόν 0,5% χαμηλότερα, στις 26,92 λίρες ανά δολάριο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η λίρα έφτασε σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 26,9 λίρες ανά δολάριο, λόγω ανησυχιών της αγοράς ότι η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων θα ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, όπως και ήταν. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος.
Η απόφαση ρίχνει ταχύτητα στον κύκλο σύσφιξης που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα όταν ανέλαβε τα ηνία η Χαφιζέ Γκέι Έρκαν, μία επιλογή που θεωρήθηκε ότι επιστρατεύθηκε για να εφαρμόσει την οικονομική ορθοδοξία σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η πορεία του πληθωρισμού.
Η οικονομική ορθοδοξία υποστηρίζει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– ένας αυτοαποκαλούμενος «εχθρός» των επιτοκίων που αποκαλεί τα επιτόκια «μητέρα κάθε κακού» – αντ’ αυτού υιοθέτησε μια στρατηγική μείωσης των επιτοκίων.
Έτσι η Τουρκία μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της από 19% στα τέλη του 2021 σε 8,5% τον περασμένο Μάρτιο, και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σταδιακά, ξεπερνώντας το 80% στα τέλη του 2022 και υποχωρώντας στην πορεία κάτω από το 40% τον Ιούνιο.
Τον προηγούμενο μήνα όμως η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκιά της για πρώτη φορά σε διάστημα πάνω από δύο χρόνια κάνοντας λόγο για «σταδιακό» κύκλο σύσφιξης. Ως εκ τούτου οικονομολόγοι και traders ανέμεναν μια πιο επιθετική στροφή από την ανορθόδοξη πολιτική που προτιμούσε ο Ερντογάν.