7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 5:03

Πρώτο χρυσό από την Κουλιτσένκο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 για κυπριακό στίβο

Το πρώτο του χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών πανηγύρισε την Κυριακή ο κυπριακός στίβος.

Σύμφωνα με την ΚΟΕΑΣ, η Έλενα Κουλιτσένκο, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, ήταν η καλύτερη όλων των αθλητριών που μετείχαν στον τελικό του ύψους και με υψηλότερο άλμα της στο 1,91μ., κατέκτησε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο.

Η Κουλιτσένκο πέρασε με την πρώτη προσπάθεια τα 1,75μ., 1,80μ., 1,84μ., 1,87μ. και 1,89μ., την ίδια ώρα που το 1,84μ. πέρασαν 10 αθλήτριες, το 1,87μ. μόνο έξι και στο 1,89μ. κρίθηκαν τα πάντα. Η μόνη που κατάφερε να ξεπεράσει το 1,89μ. ήταν η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Παναγιώτα Δόση, καταγράφοντας ατομική επίδοση.

Στη συνέχεια ο πήχης ανέβηκε στο 1,91μ., με τη Δόση να έχει τρεις αποτυχημένες προσπάθειες και την Ελένα Κουλιτσένκο να τον περνά στη δεύτερή της προσπάθεια, σφραγίζοντας το ιστορικό πρώτο χρυσό μετάλλιο της Κύπρου στη διοργάνωση.

Με έντονα συναισθήματα, η Κύπρια πρωταθλήτριά ανέβασε τον πήχη στο 1,94μ., επιχειρώντας την κατάρριψη του παγκύπριου ρεκόρ της Λεοντίας Καλλένου (1,93μ., 2015), όμως η συναισθηματική της φόρτιση ήταν τέτοια, που δεν τα κατάφερε.

Όμως, πανηγύρισε τρελά την πρώτη μεγάλη της επιτυχία με τη φανέλα της ΚΟΕΑΣ και της Κύπρου.

Έτσι, Κύπρος και Ελλάδα έκαναν το 1-2 στο ύψος γυναικών, με την Πολωνέζα Βικτόρια Μιάσο να κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο, αφού πέρασε με την πρώτη το 1,87μ.

Το πρώτο μετάλλιο (χάλκινο) σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κάτω των 23 ετών χάρισε στην Κύπρο ο Απόστολος Παρέλλης, ο οποίος το 2007 ήταν 3ος στη δισκοβολία στο Ντέμπρετσεν.

Στο πλευρό της κυπριακής αποστολής ήταν και χθες Κυριακή ο Πρέσβης της Κύπρου στη Φινλανδία, Δημήτρης Σαμουήλ, ζώντας από κοντά τις προσπάθειες της νεαρής Κύπριας πρωταθλήτριάς, πανηγυρίζοντας στο τέλος με όλη την ομάδα το χρυσό μετάλλιο.

Ο Πρέσβης της Κύπρου στη Φινλανδία σε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε: «Ένα αξέχαστο 3ήμερο μας χάρισε η κυπριακή αποστολή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου U23».

«Θερμά  συγχαρητήρια, πέραν από τους 3 αθλητές μας, στην Ομοσπονδία (ΚΟΕΑΣ), στην Αρχηγό της Αποστολής στο Espoo 2023, Έλενα Ανδρέου, και στους προπονητές/συνοδούς, Αγνή Χαραλάμπους και Πιέρο Τσίσιο», προσθέτει στο Tweet του ο Δημήτρης Σαμουήλ.

Σύμφωνα με την ΚΟΕΑΣ, στα προκριματικά του τριπλούν σταμάτησε η παρουσία του Γρηγόρη Νικολάου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών. Ο αθλητής του Ηλία Αγαπίου είχε καλύτερο άλμα το τρίτο του στα 15,12μ., με δυνατό κόντρα άνεμο -2,7 μ/δ (14,97μ.  το πρώτο, άκυρο το δεύτερο), με αποτέλεσμα να καταλάβει τη 14η θέση και να μείνει εκτός τελικού.

Ο Ραφαήλ Ζαχαρία, στα προκριματικά της δισκοβολίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών, που διεξάγεται στην πόλη Έσπο της Φινλανδίας, είχε μία έγκυρη βολή στα 46,10μ., με αποτέλεσμα να καταλάβει την 23η θέση από τα δύο γκρουπ και να αποκλειστεί από τον τελικό.

Αποτελέσματα Ελλήνων Αθλητών

—————-

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, η Ελληνίδα αθλήτρια, Παναγιώτα Δόση, πέτυχε το ζητούμενο και στον κορυφαίο αγώνα της για το 2023 ξεπέρασε το ατομικό της ρεκόρ με άλμα στα 1,89 μ. κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στο ύψος. Η 22χρονη όπως άλλωστε το συνηθίζει πανηγύρισε με την χαρακτηριστική της κραυγή, που δικαίως ξεσήκωσε τον αγωνιστικό χώρο.

«Είμαι χαρούμενη με το μετάλλιο, νιώθω δικαιωμένη με αυτή την επιτυχία. Ο αγώνας ήταν στρατηγικής, έπρεπε να περάσεις τα ύψη με την πρώτη για να έρθει το μετάλλιο. Έχω προσπαθήσει πολύ με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, νιώθω πως ήταν μια δικαίωση για εμένα και τον προπονητή και μπαμπά μου, Θοδωρή Δόση, που ήταν αυτός που πρώτος πίστεψε σε μένα και τις δυνατότητες μου», είπε η αθλήτρια από την Κέρκυρα που τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε να αντιμετωπίσει και έναν τραυματισμό και φυσικά τις υποχρεώσεις της σχολής της.

«Νιώθω πως από εδώ και πέρα μπορώ να κάνω στίβο απόλυτα προσηλωμένη, καθώς τελείωσα τη σχολή μου, η οποία είχε πολλές υποχρεώσεις. Στόχος μου είναι να κάνω στίβο σε υψηλό επίπεδο και να κυνηγήσω διακρίσεις», είπε η αθλήτρια που θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη για προπόνηση και μεταπτυχιακές σπουδές.

«Χρυσή» η Ελίνα Τζένγκο με βολή στα 60,73 μ.

—————–

Η Ελίνα Τζένγκο πρόσθεσε στο πλούσιο βιογραφικό της μια ακόμη σπουδαία διάκριση. Η αθλήτρια αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό στις γυναίκες Κ23 με βολή στα 60,73 χαρίζοντας στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στην 14η στάση στην ιστορία του θεσμού.

Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ ένα χρόνο από το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Γυναικών και δύο από το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Κ20 και το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κ20 πρόσθεσε στο ενεργητικό της μία ακόμη σημαντική διάκριση.

Η ταλαντούχα αθλήτρια έκανε αγώνα υπομονής αφού φάνηκε πως δεν της αρκούσε μόνο το χρυσό μετάλλιο, αλλά ήθελε και μια επίδοση πάνω από τα 60,00 μέτρα.

Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Εσθονή Τούγκι με 57,62 μ. και το χάλκινο η Άνι Άλανεν (Φινλανδία) με 56,67 μέτρα.

“Στον τελικό μπήκα αγχωμένη, σε αντίθεση με τον προκριματικό που ήμουν χαλαρή και βγήκε εύκολα μια καλή επίδοση. Το ήθελα αυτό το μετάλλιο και ήξερα πως δεν θα ήταν εύκολο αν έκανα λάθη. Με τα δύο άλλα κορίτσια είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Ήθελα όμως και μια βολή πάνω από τα 60,00 μ. δε μου έφταναν τα 59,00 μέτρα. Τώρα μπορώ να πάω να πιώ μπύρες” είπε η γελώντας η Τζένγκο και εξήγησε:

«Έφυγε ένα βάρος, γιατί η χρονιά είχε τα πάνω της και τα κάτω της. Σίγουρα ο προγραμματισμός που κάνουμε είναι για τον Αύγουστο και το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Θεωρώ πως αν διορθώσω κάποια τεχνικά λάθη που κάνω στη διάρκεια του αγώνα θα μπορέσω να ρίξω μακριά . Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ωραία. Ήμουν η τελευταία που αγωνιζόμουν και ήταν όλοι στο στάδιο. Όταν μπήκα στον αγωνιστικό χώρο είδα πως η Δόση είχε πάρει μετάλλιο και τρελάθηκα από τη χαρά μου», είπε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Η Τζένγκο αποτελεί μια από τις ανερχόμενες αθλήτριες του ακοντισμού στην Ευρώπη κι ένα από τα φαβορί για μια καλή παρουσία στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης.

«Τώρα έχω μπροστά μου το Βαλκανικό Πρωτάθλημα κι έπειτα μπαίνουμε σε τροχιά Παγκοσμίου. Γενικά φέτος έχω κάνει αρκετούς αγώνες. Περισσότερο με έχουν κουράσει τα ταξίδια και όχι τόσο οι αγώνες, ωστόσο κι αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού και πρέπει να το συνηθίσω», κατέληξε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ, η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου με ένα εξαιρετικό φίνις στα τελευταία μέτρα κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 στο Έσπο της Φινλανδίας.

Η 20χρονη τερμάτισε σε 23.41 κάνοντας δυνατό φίνις στα τελευταία μέτρα. Η αθλήτρια παρότι φάνηκε να μένει πίσω στα πρώτα 100 μ. μπήκε στην ευθεία με δυνάμεις και σταδιακά ανέβηκε κυνηγώντας ακόμη και το χρυσό μετάλλιο. Η Εμμανουηλίδου χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο της μετάλλιο στην απόσταση και το δεύτερο της στη διοργάνωση. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ντέλφι Κάνσα (Βέλγιο) με 23.31 και δεύτερη ήταν, όπως και στα 100 μ. η Τάκας (Ουγγαρία) με 23.33.

Η νεαρή αθλήτρια ολοκλήρωσε έτσι με εξαιρετικές εμφανίσεις την πρώτη της παρουσία στη διοργάνωση, αφού ήταν πέμπτη στα 100 μ. και τρίτη στα 200 μ., κάνοντας μέσα σε τέσσερις ημέρες έξι δυνατές και απαιτητικές κούρσες. Η ανερχόμενη σπρίντερ θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στη διοργάνωση για να διεκδικήσει νέα μετάλλια, στη διοργάνωση του 2025.

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου μπορεί να πικράθηκε που έμεινε εκτός βάθρο στα 100 μ., ωστόσο αυτό την έκανε πιο δυνατή και πιο ετοιμοπόλεμη ενόψει των 200 μέτρων.

«Είμαι πανευτυχής που κατέκτησα το μετάλλιο στη διοργάνωση, αφού πέτυχα τον στόχο που είχα θέσει από την αρχή της χρονιάς. Ο χρόνος δεν ήταν αυτός που θα ήθελα, ωστόσο σε μια διοργάνωσή σαν κι αυτή, αυτό που μετράει είναι το μετάλλιο. Στην αρχή νόμιζα ήμουν δεύτερη δεν είδα την Τάκας που πετάχτηκε στα τελευταία μέτρα. Η αλήθεια είναι πως είχα κι άλλες δυνάμεις να δώσω στο τέλος. Στους προηγούμενους γύρους η Γερμανίδα με πέρασε στα τελευταία μέτρα κι έτσι αποφάσισα να πάω πιο συντηρητικά το πρώτο μισό και γι΄ αυτό έφτασα με τόσες δυνάμεις στο τέλος», είπε.

«Ο έβδομος διάδρομος μου αρέσει δε νομίζω να με επηρέασε, ωστόσο θα ήθελα να είμαι λίγο πιο εσωτερικά στην κούρσα περισσότερο για να έχω τον έλεγχο με τις υπόλοιπες αθλήτριες. Ήταν μια πραγματικά τέλεια εμπειρία όλο αυτό που έζησα εδώ. Στεναχωρήθηκα που δεν κατέκτησα μετάλλιο στα 100 μ. και θυμήθηκα αυτό που έγινε και πέρυσι στο Κάλι που δεν πέρασα τελικό. Ωστόσο το αποτέλεσα δε με αποθάρρυνε, αντίθετα με έκανε πιο δυνατή και με πείσμωσε για τα 200 μέτρα», συμπλήρωσε.

Η Εμμανουηλίδου είναι μια πολυτάλαντη αθλήτρια με εξαιρετικές επιδόσεις και στις δύο αποστάσεις, ωστόσο η ίδια σχολίασε για τα δύο αγωνίσματα: «Ίσως τελικά το 200 μ. μου πηγαίνει περισσότερο, στα 100 μ. ένα μικρό λάθος στην εκκίνηση μπορεί να σου καταστρέψει την κούρσα. Στους υπόλοιπους αγώνες της χρονιάς θα κάνω 200 μέτρα. Αν έρθει και η πρόκριση στο Παγκόσμιο θα είναι κάτι σημαντικό, καθώς θα έχω την ευκαιρία να ζήσω μια πολύ σπουδαία εμπειρία που θα φανεί χρήσιμη για το μέλλον. Ωστόσο σίγουρα δε θα στεναχωρηθώ, καθώς έχω ήδη πετύχει τους στόχους μου».

Η 20χρονη Εμμανουηλίδου ολοκλήρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση με την 5η θέση στα 100 μ. και το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. με 23.41.

Εξαιρετική παρουσία πραγματοποίησε ο Γιάννης Καριοφύλλης στον τελικό των 200 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 στο Έσπο.

Ο αθλητής τερμάτισε στην πέμπτη θέση με 20.98 (-1,1) τρέχοντας στον πρώτο διάδρομο. Ο σπρίντερ του Θύμιου Βέργου ήταν πολύ καλός στο δεύτερο 100άρι, αφού κατάφερε να καλύψει τη διαφορά με τους αντιπάλους του και να κερδίσει θέσεις στα τελευταία μέτρα.

Ο Καριοφύλλης ολοκλήρωσε έτσι με θετικό πρόσημο την παρουσία του στη διοργάνωση, αφού ήταν τέταρτος με την ομάδα 4Χ100 μ., ενώ βελτίωσε και το ατομικό του ρεκόρ με 20.84 στον ημιτελικό της απόστασης. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Ισραηλινός Αφριφάχ με 20.67, δεύτερος ήταν ο Γάλλους Μπουτζού (20.68) και τρίτος ο Μουμενταλέρ (Ελβετία) με 20.85.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε την παρουσία της στη διοργάνωση με τέσσερα μετάλλια, εκ των οποίων ένα χρυσό, ένα αργυρό και δύο χάλκινα, όσα κατέκτησε και η αποστολή που μετείχε πριν δύο χρόνια στους αγώνες του Ταλίν.

Η Ελλάδα κατέλαβε την 12η θέση στον πίνακα των μεταλλίων με τη Μ. Βρετανία να βρίσκεται στην κορυφή με 14 (7-3-4), την Γαλλία στη δεύτερη με 15 (6-4-5) και την Ολλανδία στην τρίτη με 9 (4-3-2). Συνολικά 23 χώρες κατέκτησαν έστω κι ένα μετάλλιο, ανάμεσα τους και η Κύπρος που κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της διοργάνωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!