34.8 C
Nicosia
Δευτέρα 1 Ιούλιος 2024 | 12:17

Η Κομισιόν μας πάει στο Δικαστήριο για επαγγελματικά προσόντα

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Κύπρο και τη Μάλτα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω εσφαλμένης μεταφοράς των ενωσιακών κανόνων σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ισχύοντες εθνικοί κανόνες δημιουργούν αδικαιολόγητα εμπόδια στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων σε διασυνοριακό επίπεδο και, ως εκ τούτου, παρεμποδίζουν την επαγγελματική κινητικότητα.

Σημειώνεται ότι οι ενωσιακοί κανόνες έχουν συμβάλει στη δημιουργία σύγχρονου συστήματος για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής πείρας σε ολόκληρη την ΕΕ. Διευκολύνουν τους επαγγελματίες να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας παράλληλα βελτιωμένο επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές και τους πολίτες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κυπριακή νομοθεσία επιβάλλει αδικαιολόγητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων μηχανικών και αρχιτεκτόνων, ενώ δεν διασφαλίζει πλήρως την αυτόματη αναγνώριση των αρχιτεκτόνων·

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η μαλτέζικη νομοθεσία επιβάλλει πρόσθετα προγράμματα κατάρτισης και γλωσσικές απαιτήσεις για τα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα. Επιπλέον, επιβάλλει υπερβολικές διαδικαστικές απαιτήσεις και απαιτήσεις τεκμηρίωσης για τους κτηνιάτρους που επιθυμούν να παρέχουν προσωρινές υπηρεσίες στη Μάλτα.

Δεδομένου ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κύπρος και η Μάλτα εξακολουθούν να παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ, αποφάσισε να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εν λόγω διαδικασίες επί παραβάσει αφορούν εμπόδια στους ειδικευμένους επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα, όπως αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους και εγκαταστάτες φυσικού αερίου.

Ο κατασκευαστικός τομέας έχει χαρακτηριστεί ως τομέας προτεραιότητας σε πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «30 χρόνια ενιαίας αγοράς».

Επιπλέον, η δράση της Επιτροπής επικεντρώθηκε στα εμπόδια στα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα, στους κτηνιάτρους, καθώς και στα εμπόδια που προκύπτουν από τις υπερβολικές γλωσσικές απαιτήσεις που επηρεάζουν την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων γενικότερα.

Η οδηγία 2005/36/ΕΚ για τα επαγγελματικά προσόντα αποτελεί βασική νομοθετική πράξη της ΕΕ που επιτρέπει την αναγνώριση διπλωμάτων και επαγγελματικών προσόντων σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα πολιτικής να διασφαλιστεί η ορθή μεταφορά και εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των επαγγελματιών στην ενιαία αγορά, ιδίως όσον αφορά την κινητικότητά τους.

Εκτός από την παρούσα παραπομπή, η Επιτροπή αποστέλλει σήμερα προειδοποιητική επιστολή στη Γερμανία, καθώς και αιτιολογημένη γνώμη στο Βέλγιο, την Κύπρο και τη Ρουμανία σχετικά με παραβάσεις της οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ισμαήλ Κανταρέ: Πέθανε ο σπουδαίος Αλβανός συγγραφέας

Ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο επιφανέστερος σύγχρονος Αλβανός συγγραφέας, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 88 ετών, όπως ενημέρωσε ο εκδότης του. Ο Κανταρέ, ο οποίος αντιστάθηκε...

Το Σεπτέμβριο η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Fund Managers – «Βαρετό» το νομοσχέδιο, λέει ο ΣΕΛΚ

Τον Σεπτέμβριο και μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον περί της Σύστασης και...

Στεγαστικά Δάνεια από την Πειραιώς για όλους

H Πειραιώς στηρίζει όλους όσοι θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, προσφέροντας στεγαστικά προγράμματα τα οποία ανταποκρίνονται συνολικά στις ανάγκες τους. Όλοι οι πελάτες,...

Οι «κραυγές των λύκων» και οι «ψίθυροι» της Αθήνας

Κώστας Μαυρίδης* Οι πρόσφατες απειλές του αρχηγού της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, κατά της Κύπρου αφορούν το ενδεχόμενο που η κυπριακή κυβέρνηση εμπλακεί σε ένα...

Χ. Προύντζος: Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πετύχει στη Λευκωσία

Τη βεβαιότητα ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πετύχει στη Λευκωσία εξέφρασε ο νέος Δήμαρχός της Χαράλαμπος Προύντζος κατά τη τελετή παράδοσης –...

Σε ακροδεξιό κλοιό η Ευρώπη – Αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Βίκτορ Ορμπάν

Μετά το Βέλγιο, η απρόβλεπτη Ουγγαρία: η χώρα του Βίκτορ Όρμπαν αναλαμβάνει από σήμερα Δευτέρα, και για έξι μήνες, την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!