Της Ναταλί Γιωργαλλά*
Ο όρος “Greenwashing” κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1980 και αρχικά επινοήθηκε για να αναφέρεται σε ξενοδοχεία που ενθάρρυναν τους επισκέπτες να επαναχρησιμοποιήσουν τις πετσέτες τους με σκοπό τη «διάσωση του πλανήτη» – ενώ στην πραγματικότητα απλώς εξοικονομούσαν τους λογαριασμούς πλυντηρίου (ηλεκτρισμού) του ξενοδοχείου! Επιπρόσθετα, η εν λόγω ενέργεια έστρεψε την προσοχή των πελατών σε λάθος συμπεράσματα αναφορικά με τις προθέσεις των ξενοδοχείων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Έκτοτε, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τα πράσινα προϊόντα και οι εταιρείες έχουν γίνει ολοένα και πιο ικανές να χρησιμοποιούν τους ισχυρισμούς ότι είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Σήμερα, το “Impact Washing” έχει προστεθεί στο λεξικό όσων θεωρούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπεύθυνα για τα green claims τους (δηλαδή για τους πράσινους ισχυρισμούς τους).
“Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ισχυρίζονται ότι μια αλλαγή στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους (όπως η μείωση της έκθεσης στους κινδύνους (exposure) στον τομέα του πετρελαίου) έχει αυτόματα περιβαλλοντικές επιπτώσεις”, εξηγεί ο Stanislas Dupré, Convenor της ομάδας εργασίας της ISO που ανέπτυξε το πρότυπο ISO 14097 – Greenhouse gas management & related activities: Framework including principles & requirements for assessing & reporting investments and financing activities related to climate change. Το εν λόγω πρότυπο θέτει σαν σημείο αναφοράς (benchmark) για τις εκθέσεις που υποβάλλουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τις κλιματικές τους δράσεις.
Το “Impact Washing” μπορεί να οριστεί ως οποιοσδήποτε ισχυρισμός μάρκετινγκ σχετικά με ένα προϊόν που επιφέρει μια αλλαγή στην πραγματική οικονομία που δεν μπορεί να υποστηριχθεί με στοιχεία. Δεν αρκεί για μια εταιρεία να δηλώνει ότι με τις ενέργειες της σώζει τον πλανήτη ή για ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να ισχυρίζεται ότι μπορεί να επενδύσει τα χρήματά σας σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης προϊόντα (ESG – Environmental-Social-Governance products). Οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ενεργά και επαληθεύσιμα πως με τα προϊόντα τους διασφαλίζουν ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον.
Ως εκ τούτου, το Διεθνές πρότυπο ISO 14097 έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εναρμονίσει διάφορα πρότυπα του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να γνωρίζουν πόσο πράσινες είναι οι εταιρείες. Ήταν εμφανής η ανάγκη για τεχνική καθοδήγηση και ένα τυποποιημένο πλαίσιο, που να περιγράφει πώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι τράπεζες, οι επενδυτές και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων (Asset Managers) μπορούν να αξιολογήσουν τους κλιματικούς κινδύνους και στη συνέχεια να τους γνωστοποιήσουν. Το ISO 14097 παρέχει ένα πλαίσιο (framework) και ορίζει τις απαιτήσεις για την αναφορά κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και τον αντίκτυπο των κλιματικών δράσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πρότυπο “ISO 14097:2021-Greenhouse gas management & related activities: Framework including principles & requirements for assessing & reporting investments and financing activities related to climate change” οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν ή και να εμπλακούν στη Διεθνή Τεχνική Επιτροπή ISO Technical Committee 207 Environmental Management η οποία δημοσίευσε το εν λόγω πρότυπο, επικοινωνώντας με τα γραφεία του CYS στο 22.411.411 ή και στο [email protected]
*Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών & Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS)