Βασικά στοιχεία που θα πρέπει να πλαισιώνουν μια στοχευμένη, συγκροτημένη και μακρόπνοη σε διάρκεια επενδυτική πολιτική και στρατηγική, που να μπορεί να στηρίξει με επάρκεια την προοπτική βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της οικονομίας, αναφέρει η ΣΕΚ σε σημερινή της ανακοίνωση.
Η Κύπρος η οποία λανθασμένα επιχείρησε να προσελκύσει υψηλού επιπέδου επενδύσεις με πολιτογραφήσεις και άναρχες ψηλές κτιριακές κατασκευές, σύμφωνα με την ΣΕΚ, «πρέπει να προσελκύσει ποιοτικές επενδύσεις στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της πράσινης και γαλάζιας οικονομίας και στη βιομηχανία. Χρειαζόμαστε επενδύσεις, που θα αξιοποιούν τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου και θα λειτουργούν ως γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή».
Αναφέροντας ότι οι τομείς της υγείας και της παιδείας προσφέρονται για τέτοιες επενδύσεις, η ΣΕΚ προσθέτει ότι η Κύπρος χρειάζεται αυτή την ώρα επενδύσεις που θα σέβονται το φυσικό περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη και ιδιαίτερα τις εργατικές σχέσεις, την εργατική νομοθεσία και την εργασιακή κουλτούρα που ιστορικά διαμορφώθηκε σε αυτό τον τόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Χρειαζόμαστε επενδύσεις που θα δημιουργούν μόνιμες θέσεις απασχόλησης με ποιοτικούς όρους εργοδότησης και οι οποίες θα συμβάλουν στην παραπέρα πρόοδο και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας», προσθέτει.
Αναφέρει επίσης ότι το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και γι’ αυτό χρειάζονται ευέλικτοι χειρισμοί και προσεκτικοί σχεδιασμοί απ’ όσους χαράσσουν την επενδυτική πολιτική του κράτους και προσθέτει ότι «και αυτή η παράμετρος θα πρέπει να συζητηθεί συγκροτημένα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιομορφίες του τόπου μας».
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την ΣΕΚ, «ο τομέας της εργασίας και η κοινωνική διάσταση των επιπτώσεων, θετικών και αρνητικών, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, καθώς η απλή μαθηματική εξίσωση», όπως αναφέρει, «μπορεί να δημιουργήσει πρόσκαιρα οφέλη αλλά και να συσσωρεύσει μεσομακροπρόθεσμα προβλήματα και ανατροπές».