Η Ουκρανία πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο αντίκειται στις «πιο σκοτεινές κόκκινες γραμμές» για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Yevhen Perebyinis.
Ο Perebyinis έκανε τη δήλωση σε διάσκεψη στο Κίεβο που επικεντρώθηκε σε ουκρανικά ζητήματα που θα μπορούσαν να συζητηθούν στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ανέφερε την Τρίτη η European Pravda.
«Η σύνοδος κορυφής του Βίλνιους μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη εάν οι σύμμαχοι κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα από τις ασαφείς διατυπώσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα που δείχνει πώς και πότε θα συμβεί», είπε, υποβαθμίζοντας την αντίδραση του Πούτιν μπροστά σε ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και υπερασπίζεται αποτελεσματικά την ανατολική πλευρά», σημείωσε. «Για να αναγνωρίσουμε επιτέλους αυτήν την πραγματικότητα, πρέπει να εγκαταλείψουμε τους μύθους που η Ρωσία έχει διαδώσει μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια, εξηγώντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι η πιο σκοτεινή από τις κόκκινες γραμμές. Αυτό θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε τον ρωσικό εκβιασμό», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι στις 11 και 12 Ιουλίου, η στρατιωτική συμμαχία θα πραγματοποιήσει συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία θα είναι στην ατζέντα.
Σε χθεσινές δηλώσεις του μάλιστα, με αφορμή την εγκατάσταση του επικεφαλής της εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν στη Λευκορωσία, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η Δύση «δεν πρέπει να υποτιμά τη Ρωσία» παρά το χάος το Σαββατοκύριακο που πιθανότατα έχει βαθύνει τις διαιρέσεις. Σημείωσε έτσι ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει η υποστήριξη της Ουκρανίας και ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα χαράξουν τον δρόμο για την ένταξη του Κιέβου στη συμμαχία.
Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ έχει ήδη διευκρινίσει, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να περιμένει επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής.
Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θεωρείται ως «κόκκινη γραμμή» για τον Πούτιν, πράγμα που σημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στη Ρωσία να απαντήσει με κλιμάκωση του πολέμου. Ο Ρώσος πρόεδρος είναι από αντίθετος με την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία και την επέκταση του ΝΑΤΟ κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας.