Σε πτωτική πορεία βρίσκεται και πάλι τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις η τουρκική λίρα. Αιτία είναι η προοπτική να επιβάλει η Ουάσιγκτον κυρώσεις στη χώρα. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε κατά 1,7% και βρέθηκε πάλι κάτω από το επίπεδο των οκτώ τουρκικών λιρών προς το δολάριο και συγκεκριμένα στις 8,0272 λίρες προς ένα δολάριο. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η είδηση πως ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε υπογράψει δέσμη κυρώσεων κατά της Άγκυρας ως αντίποινα για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Το τουρκικό νόμισμα είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατσί Αγκμπάλ, που χαίρει τις εμπιστοσύνης της αγοράς, και την αύξηση των επιτοκίων στο 15%. Η εμπιστοσύνη της αγοράς είχε, άλλωστε, ενισχυθεί από την απομάκρυνση, ηθελημένη ή όχι, του γαμπρού του Ερντογάν και πρώην υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, και την αντικατάστασή του από τον Λουτφί Ελβάν, ο οποίος θεωρείται οπαδός της ορθόδοξης νομισματικής και οικονομικής πολιτικής.
Την εμπιστοσύνη των επενδυτών αντανακλούν, άλλωστε, οι εισροές κεφαλαίων που μέσα στις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά τις ανατροπές έφτασαν τα 1,9 δισ. δολάρια. Το ποσό παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές και συγκεκριμένα σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια του Ερντογάν στο τιμόνι της Τουρκίας. Είναι, ωστόσο, σημαντικό λαμβανομένου υπόψη ότι είχε προηγηθεί κυριολεκτικά αιμορραγία κεφαλαίων, καθώς οι επενδυτές απέσυραν από τουρκικούς τίτλους, ομόλογα και μετοχές περίπου 13 δισ. δολ. τους πρώτους 10 μήνες του έτους που τελειώνει.
Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Οικονομικών άρχισε μια συστηματική επίθεση φιλίας προς τους επενδυτές, υποσχόμενος οικονομική πολιτική φιλική προς την αγορά. Και στο μεταξύ, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποιούσε την Άγκυρα ότι αρχίζει τώρα μια μακρά και επίπονη διαδικασία επιστροφής στην ορθόδοξη πολιτική και προπαντός στην αποκατάσταση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας που έχουν εξανεμιστεί μετά αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, με σκοπό τη στήριξη του νομίσματος.
Η πορεία φαίνεται, όμως, να είναι ακόμη πιο δύσκολη για τη γειτονική χώρα. Εχουν μεσολαβήσει προ ημερών τα στοιχεία που φέρουν τον ούτως ή άλλως διψήφιο πληθωρισμό να επιταχύνεται από το 12% στο 14% τον Νοέμβριο και τις τουρκικές επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα να προεξοφλούν περαιτέρω αύξηση των τιμών καταναλωτή μέσα στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.