9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:15

Άλμα 24% στην τιμή του φυσικού αερίου

Ράλι έως και 24% σημείωσαν οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου την Πέμπτη, συνεχίζοντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την ανοδική τους πορεία.

Οι τιμές ενισχύθηκαν την Πέμπτη μετά την είδηση ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας πρόκειται να κλείσει οριστικά το κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen τον Οκτώβριο, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει τον εφοδιασμού της Ευρώπης περιορίζοντας την προσφορά, εν όψει και του επόμενου χειμώνα.

Ωστόσο, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες οι τιμές είχαν ενισχυθεί μετά την παράταση της διακοπής στη ροή αερίου σε τρία μεγάλα εργοστάσια και κοιτάσματα φυσικού αερίου της Νορβηγίας, που προκάλεσαν ανησυχίες για την πλευρά της προσφοράς, και τις υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη, που ενισχύουν τη ζήτηση.

Το κλείσιμο, λόγω των σεισμών που έχει προκαλέσει το κοίτασμα στην περιοχή, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, ανέφεραν στο πρακτορείο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η ολλανδική κυβέρνηση είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σκοπεύει να κλείσει το κοίτασμα το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 ανάλογα με τη «γεωπολιτική κατάσταση». Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αργότερα αυτόν τον μήνα.

Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, η απόφαση για το κλείσιμο δεν είναι εντελώς αμετάκλητη. Εάν υπάρξει νέα ενεργειακή κρίση ή προβλέπεται ένας πολύ κρύος χειμώνας, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να τεθεί ξανά σε λειτουργία.

Το κοίτασμα αποτελεί βασική πηγή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης, καθώς και τη ραχοκοκαλιά των ολλανδικών δημόσιων οικονομικών, από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή του το 1963. Ωστόσο, στην περιοχή έχουν σημειωθεί εκατοντάδες σεισμοί μεγέθους έως και 3,6 Ρίχτερ προκάλεσαν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει ζημιές, σύμφωνα με το Groningen Mining Damage Institute. Επίσης, πάνω από 3.300 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί στην περιοχή από το 2012, επειδή οι σεισμοί τα έχουν καταστήσει επικίνδυνα.

Νωρίτερα φέτος, η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δαπανήσει συνολικά 22 δισ. ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια   για να αποζημιώσει τους κατοίκους του Groningen.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!