29.8 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 15:38

Επίτροπος Κυριακίδου για εμβόλιο: Δεν θα συμβιβαστούμε σε θέματα ασφάλειας πολιτών

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών, ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) χωρίς να υπάρχει εμπεριστατωμένη και επιστημονική αξιολόγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αναμένονται σύντομα, πρόσθεσε αναφέροντας πως «είναι σημαντικό μόλις εγκριθούν τα εμβόλια να μπορέσουμε να τα διαθέσουμε άμεσα».

Η κ. Κυριακίδου μιλούσε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε την Τετάρτη το Πανεπιστήμιο Frederick με θέμα την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Εμβόλια». Στη συζήτηση είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν φοιτητές, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, αλλά και οι οικογένειές τους.

Η συζήτηση κατά κύριο λόγο περιστράφηκε γύρω από τη στρατηγική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τις ενέργειες που έγιναν από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εξασφάλιση ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, αλλά και στις διαδικασίες που ακολουθούνται για άμεση και γρήγορη διανομή των εμβολίων στα κράτη-μέλη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Frederick.

«Μέσω της στρατηγικής μας στηρίξαμε τις προσπάθειες πολλών κατασκευαστών για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της διαθεσιμότητας του εμβολίου σε διάστημα 12-18 μηνών. Εργαζόμαστε ακούραστα για να φτάσουμε σε συμφωνίες προαγοράς με τις φαρμακευτικές εταιρείες και να εξασφαλίσουμε επαρκείς δόσεις για την Ευρώπη», ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αναμένονται σύντομα και δήλωσε ότι, μόλις εγκριθεί, ένα εμβόλιο θα είναι άμεσα διαθέσιμο στους πολίτες. «Δεν είναι τα εμβόλια που σώζουν ζωές, αλλά  οι εμβολιασμοί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό μόλις εγκριθούν τα εμβόλια να μπορέσουμε να τα διαθέσουμε άμεσα» είπε.

Η Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στο αίσθημα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας που επέδειξαν τα κράτη – μέλη αλλά και οι πολίτες γενικότερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η πανδημία έχει προκαλέσει μια πρωτόγνωρη κρίση αλλά σε μια κρίση πάντα πρέπει να βλέπουμε και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Και αυτή είναι ίσως μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, να θέσουμε  διαφορετικά τις προτεραιότητές μας, να εκτιμήσουμε περισσότερο τα θέματα που αφορούν την υγεία, που πάντα σχεδόν τα θεωρούσαμε δεδομένα, και να μάθουμε τη σημασία της αλληλεγγύης» ανέφερε.

Το σημαντικό, συνέχισε, είναι ότι καταφέραμε να λειτουργήσουμε στην Ευρώπη ως μια μεγάλη οικογένεια. «Διαπραγματευόμαστε μαζί όλα τα κράτη-μέλη με τους κατασκευαστές. Αυτό ενίσχυσε πολύ τη διαπραγματευτική μας δύναμη. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσαμε ότι, όταν και εφόσον υπάρχουν εμβόλια, θα κατανεμηθούν ταυτόχρονα κατά αναλογία πληθυσμού και στα 27 κράτη-μέλη» είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Κυριακίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες που γίνονται για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολίου και διαβεβαίωσε ότι δεν θα εκδοθεί χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) χωρίς να υπάρχει εμπεριστατωμένη και επιστημονική αξιολόγηση του εμβολίου.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια όλων των επιστημόνων για να καταλήξουμε σε ένα εμβόλιο. Έγινε τεράστια προσπάθεια για να μπορούμε να επενδύσουμε στην έρευνα γι’ αυτά τα εμβόλια και υπάρχουν νέες τεχνολογίες που επέτρεψαν να προχωρήσει πιο γρήγορα αυτή η έρευνα. Οι διαδικασίες έγκρισης είναι αυστηρές και παρόλο που κινούμαστε γρήγορα δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε.

Τέλος, εξέφρασε την κατανόησή της για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητα και την ψυχική υγεία των πολιτών, αλλά κάλεσε το κοινό, και ειδικά τη νέα γενιά, να κάνει υπομονή καθώς θα χρειαστεί να τηρούνται τα μέτρα για αρκετούς μήνες μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ο οποίος εξήρε το έργο της και την καθοριστική της συμβολή στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. «Η Επίτροπος κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων χρόνων. Στο πρόσωπό της τιμάται η Κύπρος και στο πρόσωπό της εναποθέτουν πολλές ελπίδες τα εκατομμύρια πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λίβανος: Τριπλή επίθεση Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με 140 ρουκέτες

Επίθεση σε τρία κύματα πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, εκτοξεύοντας συνολικά 140 ρουκέτες, μία ημέρα μετά το διάγγελμα του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος...

Γαλλία: Από αναβολή σε αναβολή η ανακοίνωση της κυβέρνησης, μετά την 3η ανεπιτυχή συνάντηση Μακρόν – Μπαρνιέ

Έχοντας πάει ήδη 2 φορές σε 48 ώρες στο Ελιζέ και έχοντας διαφωνήσει με τον Εμανουέλ Μακρόν για τη σύνθεση της κυβέρνησης, ο Μισέλ Μπαρνιέ πήγε...

Παραίτηση υπέβαλε η Έλενα Ακρίτα από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτησή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε η Έλενα Ακρίτα μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις για την...

Βρετανός προσπάθησε να πηδήξει στην πισίνα, έπεσε από τρία μέτρα – Σε σοβαρή κατάσταση

Βρετανός ηλικίας 56 ετών νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου μετά από πτώση του από ύψος τριών μέτρων σε πλακόστρωτο δίπλα από...

Guardian: Η Κύπρος παγκόσμιος ηγέτης στη θέρμανση με ηλιακή ενέργεια

Ανταπόκριση από την Κύπρο με τίτλο «‘Βασικά έχεις δωρεάν ζεστό νερό’: Πώς η Κύπρος έγινε παγκόσμιος ηγέτης στην ηλιακή θέρμανση», δημοσιεύει η ιστοσελίδα του...

Πράσινο και από τη ΡΑΕΚ για €25 εκ. τον χρόνο για GSI -Αυτούσια η απόφαση, τι αλλάζει στα ρυθμιστικά

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) που άρχισε στις 9.00 το πρωί, για την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, της Κύπρου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!